Реклама / Ads
36| 14835 |31.05.2024 ГЛАСЪТ

Съмнението вече е факт: Марионетката Димитър Главчев без шанс срещу храбрата Лъчезара Стоева

.
Трети ден служебният премиер и служебен министър на външните работи Димитър Главчев не подава оставка. А трябваше. Последният му гаф на постовете, които заема е сравним като бездна само с Марианската падина.
 

Става дума за следното. На 23 май 2024 г. служебният премиер изпраща грама до Ню Йорк, с която поискал България да гласува с "въздържал се" резолюцията на ООН, която осъжда геноцида в Сребреница през 1995 г. Грамата е адресирана до постоянния представител на България в ООН Лъчезара Стоева.

 

Резолюцията е посветена на 30-та годишнина от избиването на хиляди босненски мюсюлмани от силите на генерал Ратко Младич от Република Сръбска. През 2021 г. Младич беше осъден на доживотен затвор за престъпления срещу човечеството от Международният наказателен трибунал за бивша Югославия. Радован Караджич също беше осъден на доживотен затвор заради организирането на военните престъпления като президент на Република Сръбска.

Резолюцията утвърждава 11 юли за Международен ден за възпоменание на жертвите от геноцида в Сребреница и осъжда на отричането на геноцида като исторически факт.

Инициатори са Германия и Руанда, а България е съавтор, заедно с редица други държави, включително Франция, Италия, Полша, САЩ, Великобритания, както и страните от региона като най-пострадалата Босна и Херцеговина, Северна Македония, Хърватия, Албания и Турция. Румъния и Черна гора също гласуват в подкрепа.

Гърция, Кипър и Словакия са "въздържали се", Унгария, Русия и Беларус са "против". В тази група се опитва да ни постави и Димитър Главчев, а според BIRD това става по лични указания на Бойко Борисов заради странни обещания пред Александър Вучич.

 

България е съавтор на проекторезолюцията заедно с Германия и Руанда и до последния момент инструкциите от Външно са ясни. Съавторството по проекторезолюции в ООН задължава държавата да я подкрепи, без да се обяснява. Но в 12 без 5 премиерът Главчев изпраща грама, в която изисква от постоянния ни представител да гласува “въздържал се”, противно на водената политика до момента.

Лъчезара Стоева отказва да изпълни тази директива на Главчев и отговаря с четири страници аргументи, в които разяснява защо България не може да направи такава абсурдна промяна в последния момент и как такава промяна би се отразила на репутацията на държавата. Пред целия свят!

 

С избухването на скандала след публикация в сайта Bird се появиха коментари и твърдения, че причина Главчев да изпрати въпросната грама е натиск от страна на Вучич през неговия приятел Бойко Борисов. Появиха се и съмнения, че освен Вучич и Кремъл е замесен в натиска. Споменават се и позабравени отношения на Борисов със сръбския мафиот Сретен Йосич, който скоро трябва да излезе от затвора…

 

На един стадиона на "Цървена звезда" в Белград има огромен надпис: "Момци, играйте храбро!" Сръбският президент предпочете да играе подло и чрез задкулисни договорки. По руски модел и може би под диктовка. Негова работа.

Борисов знае, защо се е поддал на „молбата“. Скоро ще разберем и ние.

 

В цялата история храброст показа единствено Лъчезара Стоева. Този проблясък на смелост и професионализъм е толкова рядко явление в българската действителност, че вече два дни предизвиква одобрителни коментари и възхищение. Напълно заслужено. Примерът й е вдъхновяващ, макар, че управленската среда у нас подсказва, че по-скоро Стоева ще получи наказание, ако ли не и уволнение, отколкото похвала за спасената национална чест на страната ни. Дано греша.

Има обаче нещо, което остава скрито: зависимостта на Главчев от Борисов, която го превръща не за първи път от човек средно ниво, но с някои качества в човек за изпълнение на поръчки. Заслужава по-друго сравнение, но ще му го спестя, защото достатъчно се е самоунизил с поредния си лакейски жест.

 

Зависимостите наистина са страшни. „Всеки човек изгражда сам собствената си личност. И става нищожество или велик в зависимост от волята си. Всяка друга зависимост го проваля". Думите са на шотландския поет и философ Самюел Смайлс. Казал е също, че „Най-добрата школа по дисциплина е семейството“.

 

Втората мисъл сигурно ще засегне болезнено Димитър Главчев. Понякога неуспехите на този терен водят до компромиси. Компромисите до слабост. Слабостта до зависимости. Зависимостите до страх. Ако човек не се освободи от тези вериги, ще остане роб на хора, които нямат проблем да злоупотребяват с това.

 

Зависимостите са в основата на големите провали и затормозеното развитие на страната ни през последните десетилетия – не само от времето на прехода.

Пред камерите си бос, без камерите си марионетка, - казва великият Мохамед Али и допълва: Кукловодите също са марионетки, на други кукловоди. Затова свободата е толкова велико нещо.

 

Витали Роник

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 10523 |30.05.2024 Нова българска трагедия: Политици бол, бачкатори - йок. Плачи, Есхиле . 35| 17992 |26.05.2024 Питане: Написал ли е гълъбът на мира Радев писмо на Путин да спре избиването на украинци? Томас Елиът и Джон Ленън . 27| 31196 |25.05.2024 Култура и овце: Водопад от награди в страната на чалгата и кюфтетата . 40| 34331 |23.05.2024 До спящите: Да върнем името на храма „Св. Св. Кирил и Методий“, който сега се нарича на руски княз, приел исляма и митологизиран от Сталин!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads