Реклама / Ads
17| 12802 |03.02.2014 ГЛАСЪТ

Ще прави ли мафията "бум" на Съдебната палата?

.
Съдебната палата не е заплашена от тази гледка...
Докладът на Европейската комисия постепенно отшумя в глъчката около политическите шикалкавения на двама президенти - Първанов и Плевнелиев. Единият не иска да свиква с думичката "бивш" и есхумира проекта си АБВ, а другият се опитва да запълни прилагателното "настоящ" с идея за референдум за задължително гласуване.
 
По този начи медиите и обществото бяха пратени в лъжлива посока, където със сигурност ще открият единствено лични политически амбиции.

По този начин докладът на ЕК изгуби адреналин и все по-рядко някой го споменава. А той бе интресен, важен и особено ценен с написаното между редовете. Там е заровено кучето.

Припомням, че управляващите определиха документа като справедлив и умерен, а опозицията като знак, че властта не се справя. Една и съща песен от години.

Истината е, че докладът е МИЛОСТИВ, защото всеки психично здрав българин знае, че нещата са много по-скапани. Вече 24 години. Влизането ни в ЕС бе надежда, която мъртвото вълнение, известно още като преход, погълна на закуска. Правосъдната ни система все така не работи, цари корупция, а успешните дела срещу мафията са само във филмите и романите. С малки изключения, разбира се, които потвърждават правилото. Опитите на журналисти и отделни магистрати да привлекат вниманието върху липсата на справедливост, биват подминавани от политическия елит като бърз влак малка гара. Зевзеци се шегуват, че през 90-години поне имаше улично "правосъдие", а сега и него го няма. Което не означава, че мафията е заровила томахавката. Нищо подобно. Просто организираната престъпност си осигури спокойствието чрез ятаци във властта, политиката, МВР и правораздавателната система. Освен това немалко закони са все още много удобни за бандитите, а и бе открит ефектът от публичното омаскаряване.

Дори онова плесенясало дело за източени милиони от програмата Сапард, в което подсъдими са близки и спонсори на Георги Първанов и БСП, още се влачи като мокра връв и краят му се не види. В Германия аверите на нашите бизнесмени вече излежаха присъдите си, но тук нещата са различни. Освен това германците не са много за пример, защото се изложиха яко, като не опазиха канцлера си от американското подслушване. В това отношение ние сме къде, къде напред: всеки кенеф и баня са заредени с "бръмбари", жици и флашки, които мине се не мине и осмърдят пространството...

Делото "Октопод" също не върви. В доклада не го споменават поименно, но го има между редовете. Но то това дело не е и толкова важно, май. Защото ако беше, да сме чули присъди вече, а не сме и сигурно скоро няма да чуем. Но пък хуманността в него се набива силно на очи. В ЕК няма как да не са се умилили от възможността главният обвиняем Алексей Петров да се лекува и да пътува в чужбина, когато си поиска. Не бързайте да клатите укоризнено глави, защото става дума наистина за човешки права, здраве и държавни дела. Този човек не си губи времето с дребни неща. Ето на, научаваме, че Петров напирал ли напирал да се среща с важни фактори от сегашното управление. Даже някои срещи се състояли. Мистерия и тайни забулват темите на разговорите, както бе и с онази фамозна сгледа на басейна "Спартак", но учени предполагат, че е ставало дума за някои


проблеми с едема на вимето

при кравите и за бактерийното увяхване по люцерната... Това е то демокрацията.

И докато Петров-Трактора се грижи за родината, прокурорът по делото Светлоар Костов, е подложен на строга, но справедлива диета от страна на свои и чужди. В името на справедливостта трябва да признаем, че защитата на обвиняемия и насън не се е надявала на такава външна подкрепа... Дали пък няма някакво преразпределение на хонорарите?   

В същото време не спират фундаметалните изказвания на видни нашенци по доклада. Вице-президентът Маргарита Попова заявила по БНР, че не знае по какъв начин можем да въдворим порядък в обществото. Тя не съжалявала, че е на "Дондуков 2", но считала, че България е загубила от това, че екипът й не е довършил мандата си в Министерство на правосъдието. Тук е мястото да подсетим г-жа Попова, че "порядък в обществото" можеше и да има, ако тя и любимият й екип бяха извършили реформите в правосъдната система. Не го направиха. Тези преди нея също, не личи да се стараят и тези след нея. Затова е сигурно, че скоро "порядък" няма да има.

Г-жа Попова съвсем в тон с времето, не пропуска да се възмути и от незаконното подслушване. Ще цитираме госпожата, за да не изпаднем в грешка. "Резултатите от нерегламентираното използване на специални разузнавателни средства са катастрофални за хората. Не може ние от сутрин до вечер да се занимаваме с това кой с кого е говорил, кой къде е ходил. Решението дали да отпадне доживотният затвор без право на замяна е основно политическо, но зависи и от това дали обществото е узряло или ще продължи да се държи към принципа "око за око, зъб за зъб", казва Попова. 

Справедливи думи. Да се чуди човек, като е толкова гадно подслушването, защо тя не призове


магистратурата да си размърда задника

и да си свърши работата? Защо не вдигне телефона на своя добър приятел Боби Сарафов, сегашен ресорен зам.-главен прокурор, и не го посъветва да хване бика за рогата? Защото всички знаят кой подслушва и се подиграва на институциите от години, но никой не понечва да го сложи на мястото му.

А колкото до притеснението й, че обществото ни живеело заради едната мъст за извършените тежки престъпления и убийства, ще я посъветваме да иде в дома на някое зачернено семейство и там да да изложи тезата си за великодушието в наказанията. Интересна беседа ще се получи. И поучителна. Не е лошо обаче да е с маратонки и да е близо до вратата... 

Актуалният правосъден министър Зинаида Златанова е избрала академичния стил за коментар на доклада. "Той е обективен, точен, базира се на факти и не е политически обвързан", казва тя. Браво!  Направо затрогващо. Същите думи под индиго изрекъл е вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев, наричан галено от някои манекена. Ега ти, тия двамата да не са си писали домашното заедно, щото ще възникнат съмнения в неособено морална посока. Добре че са отговорни и сериозни хора, иначе кой знае какви клюки ще се разлетят като пилци из трънаците на родния елит.

Зинаида Златанова казва още: "Докладът създава ясен план за действие в бъдеще. Ще се съберем в Министерски съвет и ще обсъдим какви действия да предприемем". Няма какво да се събирате, казваме ние, с цел да не се губи сторическо време. То е ясно, че съдебната система трябва да се задейства отгоре до долу. Стига сте се събирали и обсъждали. Поработете малко.

По-конкретна от горните литературни опити е съдия Нели Куцкова. Тя е откровеничи пред една медия: "Няма да ни се размине по-нататъшното наблюдение от Европа. В прав текст ни се каза "след година, нов доклад" и никъде не се споменава, че има политическа воля за промяна. Не наблюдаваме някакви успехи в борбата с мафията. Силно пристрастна съм, в системата съм от 1984 г. и за всички е много обидно, че не се виждат успехите ни в правосъдието. Не смятам, че системата не може да се реформира, но има много съмнителни назначения в съдебната система". Това е поне честно. Колкото до успехите, за които говори Куцкова, много лесно е да узнаем за тях. Прави се един отчет на годините, откакто ни наблюдава ЕК, ама честен и в него се попълва една единствена графа: осъдени корумпирани политици, министри, митничари, олигарси, полицаи, магистрати и мафиоти. Ще аплодираме правосъдието, ако докаже, че има за какво. Само че един


вътрешен гласец ми нашепва

че този отчет, ак се направи въобще такъв, няма да напълни и един лист от тефтерчето на Красьо Черничкия, например. Но нека опитат - стават и чудеса.

Колкото до Цветлин Йовчев, дори само изявите на главсека на МВР да намали - пак ще е нещичко в полза на народа. В смисъл, че много акции, много нещо бяха рекламирани пред публиката, сценки от "Килърите" 2,3,4,5 пр. се прожектираха, а в съда няма нищичко засега. Няма дори обвинителни актове. За престъпността по селата да не говорим. Тя, откакто главсекът взе нещата в свои ръце и разпореди да се правят анализи на "зоните на отговорност", се е скрила в миша дупка. Селяните, както се казва, вече спят спокойно, а някои дори завинаги... В тази връзка не е лошо Сатиричния театър да си прегледа щата - не бива такъв талант да се хаби на неподходящо място. А и на сцената ще може да хване някой бандит, което не му се е слувало досега...

Но да оставим доклада на ЕК на спокойствие. Нещата и без него са ясни:

- Неработеща правораздавателна система.

- Корупция в: политическите партии, управлението на страната, МВР, прокуратурата, съда, следствието и пр.

- Липса на воля в магистратурата за безпристрастни съдебни процеси.

- Бавене на дела.

- Политически зависим ВСС. Съмнения за корупция и лобизъм във ВСС. Лобистки решения на ВСС.

- Липса на разседвание срещу мафията. Мафията обвързана с политичеки среди. Мифията недосегаема. (Нито една заменка не влязла в съда, нито крупен трафикант, да не говорим за бос.)

- Нежелание за реформи в правосъдието. Некадърност за реформи в правосъдието.

- Липса на реформи в МВР и службите.

- Неработеща ДАНС. Неефективна ДАНС. Подчинена на политически интереси ДАНС. Излишна ДАНС.

- Нито едно дело за пране на пари. Нито едно дело за тежки икономически престъпления. (Бяха спрени всички разследвания срещу Огнян Донев и Любомир Павлов, а обвиненията срещу тях свалени.)

Вярно е обаче, че главният прокурор Сотир Цацаров се опитва да прави нещо. Чакаме със затаен дъх резултатите. Дали обаче някой не му маже ските? Интригите са традиционно хоби за немалко родни магистрати. 

Achtung, Achtung!

Докладът на ЕК ще отшуми както и другите 12 преди него. Малко шум, гостувания в медиите, леки препирни между политически опоненти и дежурните обещания в публичното пространство. Това е обичайното приспивателно. Политическите анестезиолози си знаят работата, а и българите се оказахме податливи на упойки.

Освен това истината е, че от докладите на ЕК досега няма нито вреда, нито полза. Барозу може и да не знае, но у нас девиза "Като ми пееш Пенке ле, кой ли те слуша" действа като противогрипна ваксина. Зададе ли се доклад - айде всички на имунизация. 

А иначе животът е хубав. Вече има и сняг - няма да останат милионите за снегорините неусвоени, както се притесняваха някои. След някой ден ще започне подготовката за националните празници Трифон Зарезан и Свети Валентин. Те от своя страна може да провокират трета окупация на СУ, съпроводена с конкурси за най-дълга целувка и пиене на кани с вино на екс. Кой не види екс - да не види секс и оставка на масата с мезетата веднага, ще са подходящи лозунги за една нова студентска изява. В такава обстановка никой не мисли за доклади, критики на Брюксел, октоподи, килъри и пр. неща с угнетяващ ефект. Със сигурност ще продължи и шоуто с флашките, даже ще се засили като рейс без спирачки по нанадолнище. Така де - избори се задват. Все се чудя, какво ли ще стане, ако някой флашкосъбирач обърка случайно записите от спалнята на Азис с тези от преговорите на водещи политици? Дали някой въобще ще улови разликата? Деликатна работа...

Няма мръсни думи. Има мръсни хора, казва Швейк. У нас това правило не важи, защото българите сме адски чисти. До един сме честни, патриоти и се грижим за възрастните си родители, както управниците за нас.

След месец ще се запролети. Пчели, бръмбари, цветя... знаете как е.

Какво друго му трябва на човек.

И все пак не е лошо да завършим с една поучителна история. Бивш италиански мафият признал, че Коза Ностра искала да взриви кулата в Пиза и други световни културно-исторически паметници. Работата се разминала на косъм, защото арестували някои босове на мафията.

У нас пък се говори, че мафията искала да взриви Съдебната палата, но се отказала, защото въобще не й пречи...

 

 Димитър Попкутуев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 9961 |01.01.2014 Патриарх Неофит: Докле имаме време, нека правим добро на всички . 71| 18660 |13.07.2013 Райнхард Везер: Гражданите срещу мафията . 104| 16579 |16.02.2012 Въпреки всичко мафията се страхува . 38| 15506 |06.07.2011 Алексей Петров няма нищо общо с Тото Риина и мафията!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads