Реклама / Ads
21| 14826 |18.07.2019 ГЛАСЪТ

Скъпите управници и прокурори се държат с нас по казуса с НАП, като с чумаво прасе

.
Така ни искат...
Арестуваха Кристиян Бойков, експерт по киберсигурност. Обвиниха го, че е хакнал системата на данъчната агенция – НАП. Разпитват го, карат го да признае цялата вина и щели да го пуснат. Момчето не само не признава, но твърди, че е няма нищо общо със скандала. Действията на службите и прокурорите обаче не са убедителни. Защото ако имаха достатъчно доказателства, както твърдят, защо им е признанието на Кристиян? Има и други неясноти и направо смешни твърдения.
 

Но да караме поред. Обръщението „скъпи“ в заглавието не е израз на уважение, а израз на цената, която плащаме за издръжката на управници и магистрати. Тя е ужасно висока и като пари, и като резултати от тяхното управление. Стотици милиони от данъците ни отиват за техните заплати с едничкото очакване - да защитават интересите на гражданите и закона. И двете са тяхно конституционно задължение, но те отказват да го изпълняват. Отказват и туй то.

 

Последният скандал с хакера, пробил защитата на НАП е ярко доказателство за това. Изтеглена е класифицирана информация за около 5 милиона души, което е силно смущаващо, меко казано. Свикнали да манипулират неприятните за управлението информации, властниците побързаха да обвинят Русия. Била ни ядосана, че купуваме американски самолети F-16. Сюжетът бе пласиран от вътрешния министър и повторен след това от премиера. По-тъпо нещо могат да измислят единствено същите хора. А Марианската падина изглежда като плитчина в сравнение с въпросното мисловно творение…  

 

Финансовият министър Горанов се усети и обяви „руската връзка“ за спекулация. Но за да излезе сух от кашата, в която фигурата му изпъква отдалеч, започна да обяснява, че няма нищо страшно, че информацията не може да се използва за изнудване, че ако документацията била на хартия нямало да бъде хакната и прочие. Така стана кристално ясно, че прикрива нещо неприятно, което в нормалните държави, събаря цели правителства. В случая то е, че данъчната агенция се използва като шпионска централа за събиране на информация за определени хора и фирми. Това показват станалите публично достояние разкрития. Събирането на такива данни е незаконно. Въпросът е, кой е разпоредил да се прави това? Отговорът е един: Който има власт да го прави. Въпрос на дни е да разберем дали е правено с користни цели от някои ръководители или е разпоредено от кръгове извън системата, но с афинитет към рекета и изнудването.

 

Притеснени от възможността някой все пак да им зададе този въпрос, управляващи и прокурори се държат с нас както ветеринар с чумаво прасе. Целта е да бъдем неутрализирани, за да не плъзне заразата на съмнението в цялата страна. Затова се разбързаха да арестуват заподозрян. Четири страници медийно съобщение, четири реда прокурорско обвинение. За толкова им стигнаха знанията. Затова и не разбрали дори, че момчето не работи с операционната система Windows, както твърдят те. Марианската падина наистина не е дъното…

 

Неотдавна по дело в СГС, в качеството на свидетели, са разпитани служители от НАП по някакво дело. На въпрос на съдията, как са решили да проверяват точно определен човек, данъчен инспектор заявява, че така му било разпоредено от началника. Началникът на свой ред признава, че на него също му било наредено да се провери точно това лице. На въпросът: Кой ви нареди? – отговорът бил: От прокуратурата. Абсурдно звучи, дори страшно, но е факт.

 

Колко още такива примери знаете? И не е ли посочен 20-годишният специалист по киберсигурност Кристиян Бойков от някого за нужната жертва, за да бъде разкаран по-бързо скандала с НАП?  

 

Скъпи и прескъпи управници и прокурори, дори българското овчедушие има предел. Един ден ще отговаряте за действията си. Надявате се, че този ден ще дойде, когато ще харчите милионите си далеч от държавата и хората, които анестизирате по клиничната пътека "Отстраняване на разума". Може, но може и да бъркате. Тежка цена са платили къде-къде по-интелигентни, умни и отговорни властници и магистрати от вас. И понеже я карате по матрицата „Чайка“, не забравяйте как свършиха Вишински, Берия, Ягода, Акулов, Ежов… Пътят, който сте избрали, води при тях.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 11754 |13.07.2019 Български държавни прокурори в ролята на … частни адвокати на руско предприятие . 21| 23350 |17.09.2018 Жени в ада, вечерно училище по корупция за магистрати и скъпите правозащитници . 12| 14488 |21.03.2017 Може ли кочината да стане пак Родина? Марешки и прокурорите . 33| 11876 |04.09.2015 Управници, дръжте тук сирийските лекари и инженери!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads