Реклама / Ads
25| 15656 |03.02.2022 ГЛАСЪТ

След Враца: „Бялата“ мафия поздравява пациентите с „Вий жертва паднахте в неравна борба“

.
Няма подходящи думи за трагичната смърт на една млада жена пред очите на детето й в коридора на Спешно отделение. Сюрреализъм, абсурд, нечовешко – всички подобни определения са верни. Не може да върнем времето назад и нещата да се случат по друг начин. Както става в други страни.
 

Десетки експерти, политици и прочие коментираха, анализираха, изказваха съболезнования и даваха акъл какво трябва да се направи, за да е светло здравното ни бъдеще. Турците казват: Да имам акъла на българите, ама след това. Преводът е „След дъжд качулка“. Чухме познатите, не втръсналите до отвращение неща – и какво? Един живот изгасна, преди него други, ще има още, няма никакво съмнение.

 

Чухме от редови медици, експерти по спешната помощ, болнични шефове, представители на съюзи, от шефа на парламентарната здравна комисия верни неща. Описаха брадясали проблеми, пожелаха или дори обещаха да поправят системата. Защото на всички е ясно, че системата е калпава. Не казаха обаче, че е калпава, защото такава иска да е мафията. Не казвам „бялата мафия“, защото става дума за управленско-политическата мафия. Тя чадъросва корупцията в здравеопаването.

 

Бюджетът на Здравната каса за 2022 г. ще е около 6 млрд лева. Предишните години е бил малко по-малък, но също висок. И вместо подобрение в здравните грижи, нещата упорито вървят надолу. По-голямата част от пациентите доплащат за какво ли не. Дори не са наясно – просто плащат. Медиците от своя страна се жалват, че цените на пътеките не са актуализирани отдавна и това е несправедливо.

Спешната помощ реве, че парите са малко, линейките са малко, не достигат лекари и сестри и пр. Нещо куцало и с протокола. Докато ние се вайкаме, румънската спешна помощ вече е в Топ 5 на най-добрите медицински служби в Европа. Благодарение на д-р Раед Арафат, който успява да убеди обществото и политиците в измисления от него модел на реформа. И се получило.

Но тук не. Тук д-р Арафат вече щеше да е дискредитиран, оплют от определени кръгове, уволнен отвсякъде или дори да е в ареста, защо тук прокуратурата не си поплюва, когато някой се опитва да наруши установения от мафията модел.

 

В България има над 360 болници. Над 52 хиляди болнични легла – най-много в Европа. Но сме последни в ЕС по качество на здравните грижи.

В Нидерландия има 120 болници при 17 млн души население. Здравеопазването там е в Топ 3 по качество от години. Как така там може, а тук не може?!

Мафията не дава, затова. Това няма да го чуете от коментаторите.

 

6-те милиарда би трябвало да се разпределят справедливо между всичките 360 болници. Но ще бъдат разпределени несправедливо и по-голямата част ще отиде в определени частни болници. Зад тези частни болници стоят политически лица и кръгове. Те усвояват милиони от обществени поръчки, свързани със здравеопазването. Те снабдяват болниците с нужни и ненужни консумативи и апаратура.

Имаме и най-много аптеки на глава от населението в Европа. Малко ни води Гърция, защото там има стотици острови и на всеки трябва да има откъде да се купят лекарства. Немалко лекарства у нас са по-скъпи от други страни. В това число от Турция, Германия, Гърция, Великобритания, Сърбия, Италия и пр. И това няма да чуете да се коментира публично, защото има мафия и в лекарствения бизнес.

 

Чрез обществените поръчки в здравеопазването се присвояват стотици милиони. Това коментира здравният икономист Аркади Шарков в ефира на "Честно казано с Люба Кулезич" по Евроком. Той заедно с журналиста Мартина Бозукова са автори на доклад за доказани далавери в сектора на здравеопазването и за многомилионни щети. Проблемът е повдигнат, а събирането на информация и данни за въпросния доклад се финансира от Държавния департамент на САЩ. Досега такъв у нас не е правен! Защо? Защото мафията не дава.  

Шарков и Бозукова разкриват също, че някои болнични заведение се използват за пране на огромно количество пари. Тези пари нямат връзка със здравеопазването. Схемата е през обществени поръчки.

Да не би тези неща да не се знаят в прокуратурата, ДАНС, КПКОНПИ, НАП и други контролни органи? Знаят се, разбира се. Но мафиотите на върха в политиката са се разпоредили да се прави точно така.

 

Жената във Враца е просто поредната жертва. След няколко дни емоциите около трагедията ще стихнат. Бунтът на врачани срещу неуредиците в местната болница ще се забрави. Мафиотите ще се обадят от някой слънчев остров и ще разпоредят какво да се случи с 6-те милиарда. Повярвайте, точно това ще стане. Е, за пред туземното население, ще се проведат няколко дебата, ще видим спорове в медиите и революционни предложения в парламента и на някоя конференция и всичко ще продължи по старому, но с някоя нова дрешка.

 

Корупцията. Тя е причина за драматичното състояние на българското здравеопазване. Има чудесни медици - като специалисти и като хора, - но системата прегазва всички. Една част от тях предпочитат да се приспособят, вместо да се революционизират и да станат мишена за мафията. Други си взимат шапката и хващат самолета за където и да е. И пациентите бягат. Тези, които остават, биват третирани като плячка.

От същите босове, които стоят зад плячкосването на всичко, което може да се плячкоса в тази съсипана държава.

Молете се на Господ за здраве и да имате близки лекари, които да ви обърнат внимание, ако се наложи – винаги се налага.

 

Радикални реформи? Може, само че мафията е безсмъртна и ни… поздравява с „Вий жертва паднахте в неравна борба…“.

Наистина паднахме.

 

Огнян Стефанов

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 10750 |13.01.2022 Бай, бай, ни казва нагло Цацаров, вместо да бъде изгонен и разследван . 33| 15432 |23.11.2021 Хиени с микрофони тичат по асфалта. Преследват кариерен връх, но удрят поредното дъно . 11| 19244 |04.11.2021 Гешев – последният „чадър“ на Борисов. Запели сладкопойни чучулиги . 26| 7274 |21.10.2021 Последна спирка: България. Пандемия за (зло)употреба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads