Реклама / Ads
39| 16180 |27.03.2015 ГЛАСЪТ

Списък на "черните" и "белите" овце в КТБ - синдици точат ножа

.
Някой много бърза със синдиците...
Нали си спомняте тефтерчето на Филип Златанов? В него бившият председател на комисията за конфликт на интереси си беше записвал кой да бъде ударен, по кое време, кой да бъде пазен, коя фирма рекетирана и пр.
 
Разпорежданията идвали от инициали, които дори танцуващите мечки в Белица разчетоха като хора от властта и политиката. Сега Златанов се поти в съдебната зала, прикривайки с тялото си тези, които са му заповядвали какво да прави. Може дори да влезе в затвора.

Същите хора през това време дават същите указания. Само изпълнителите са различни.

Вече е спуснато заданието на двамата (плюс още един в следващите дни) синдици, които влизат в Корпоративна търговска банка (КТБ). Лазар Илиев и Росен Ангелчев ще действат по два списъка - "черен" и "бял". "Черният" е този с фирми и лица, които трябва да бъдат ударени и цесиите им отменени, а другият е с хора и фирми, които са с "имунитет" и не трябва да бъдат закачани. Списъкът е изготвен на среща между депутат, магистрат и висш управленец в столичен ресторант. За въпросната среща бе изпратено съобщение от анонимен подател до почти всички медии, но никой не се осмели да го публикува. Вероятно защото няма 100% сигурност, че е имало такава среща. Защото ако е имало - вече трябваше да има оставки на най-високо ниво. Така или иначе двата списъка били готови. За част от тях ни информира писмо до редакцията, потвърдиха ни ги и източници от парламента, магистратурата и финансовите среди.

 

"Бял" списък на недосегаемите:


Табак Маркет (проекта Лафка) - цесия чрез ПИБ

Риск Инженеринг - фирмата на Богомил Манчев

Мини "Марица-Изток". - цесия чрез Българския енергиен холдинг.

Петьо П. Блъсков (фирми на сина на издателя Петьо Блъсков) - цесии за над 4 млн лв.(?!) Прелюбопитен е произходът на тези пари.

Промишлено строителство холдинг ЕАД - чрез ПИБ

Рубин инвест АД (Стъкларския завод в Плевен) - Александър Сталийски

Сиболек инк - България – собственик на ТЕХНОЕКСПОРТСТРОЙ - чрез ПИБ

Вили Вист ЕАД - собственик на Трансстрой Бургас (счита се за фирма, близка до депутата от ДПС Йордан Цонев) - чрез ПИБ

Дрослиан България – акционер в "Юри Гагарин" - Пловдив - чрез ПИБ

Мартин Радославов (редактор и съсобственик на в-к "Уикенд") - цесия на над 2 млн лв.

Вежди Рашидов, министър на културата

Теодора Танева - важен свидетел на прокуратурата срещу КТБ

Бисер Лазов - основен свидетел на прокуратурата срещу КТБ

Легенда:

Общoто между „Табак Маркет“, „Дрослиан България“, „Сиболе инк. България“ и „Промишлено строителство холдинг“, че са фирми, свързвани от доста време с името на депутата от ДПС Делян Пеевски. Фирмите са с просрочени и предсрочно изискуеми кредити от КТБ. Другото общо между тях е, че всички те са успели някак да договорят цедиране на просрочените кредити с ПИБ, банката, на която държавата помогна с около 1,8 млрд миналото лято и които не са върнати до днес.

 

В публичното пространство от години се твърди, че в-к "Уикенд" е с 55% от акциите собственост на семейството на Делян Пеевски, а останалата част е на Мартин Радославов. Потвърждава го лично съосновател на изданието Недялко Недялков. Всъщност трети съдружник там е Милена Трандева, на която Радославов дарявал огромни суми. В Търговския регистър обаче името на Пеевски не фигурира, нито това на майка му като съсобственици на "Уикенд". Как тогава е извършена сделката и кой на какво е собственик - не е ясно.

 

Теодора Танева е един от основните свидетели по делото срещу КТБ. Самата тя призна, че е разписвала Цветан Василев, което автоматично постави под съмнение всичките й показания.

 

Бисер Лазов със сигурност е най-важният свидетел на прокуратурата срещу Цветан Василев и КТБ. Дълги години той се е ползвал с доверието на Василев, но след атаката срещу банката, започна да говори срещу него. В края на 2014 г. в медиите се появи писмо, подписано от Лазов, който се разкайва за атаките си срещу Василев и разказва, че е бил принуден и заплашен да говори срещу него от депутата Делян Пеевски и прокурор. Лазов отрече да е писал отвореното писмо до медиите, но съмненията останаха. В момента Лазов, чре фирмата "Евробилд 2003" ЕООД продава имоти в цялата страна. Продават се, забележете, само на една фирма - "Балкан Ерма", която е под контрола на негов близък - Ангел Христов. Целта на тези сделки, според експерти, е да се изкарат имоти, които не са ипотекирани в полза на банката.

 

Колкото до П. Блъсков, син на издателя П. Блъсков, става дума за кредити, погасени с цесии. Единият дълг е от над 700 000 лв, който има просрочие от 500 дни. Любопитно е например как в Делта нюз са прехвърлени дялове на Ем стейт октомври 2014 г. на възрастна пенсионерка... Дялове за близо 2 млрн лв. Сигурно тези маневри някой ден ще бъдат описани във в-к "Труд", когото П. Блъсков ръководи. Става дума за близо 7 млн лв, придобити от фирми на младия Блъсков, което е забележително постижение. Дали не е помогнал Цветан Василев за придобиването на тези суми? Може и временната комисия в НС за КТБ да потърси отговори на този въпрос.

 

Завод „Рубин“ в Плевен е придобит от група около Александър Сталийски, личен приятел на премиера Бойко Борисов. В нея участва и свидетеля Бисер Лазов. Сталийски е един от големите депозанти в КТБ. Такава е и партньорката му в живота, бивша водеща и директорка на продуцентска компания Виолета Сечкова. Те са държали в КТБ около 30 млн, голяма част от които превъртат през цесия. Тук възникват два въпроса: първият е дали Сталийски и Сечкова могат да докажат произход на тези милиони. Вторият е, ако синдиците не отменят цесията им това заради премиера ли ще е или заради другият личен ортак на Сталийски - Пеевски?

 

Богомил Манчев е собственик на "Риск инженеринг" и е считан за един от големите бизнесмени и експерти в енергетиката. Той никога не е крил, че има депозити и отношения с КТБ. Преди време той заяви по една телевизия: "Някакви енергийни експерти, които разбират от енергетика като включат лампата вкъщи, твърдят, че енергийна мафия има, а такава няма. Не е завидно положението в бранша, както и в други сектори, но най-големият вредител на енергетиката е държавата". Преди две години срещу него започна наказателно преследване по обвинения за източване на милиони левове от АЕЦ „Белене".

 

Списъкът вероятно е значително по-дълъг, но го знаят неговите автори. Обществото ще се запознае с него в процеса на работа на синдиците. Няма да се спираме на това как самите синдици са избрани, това също ще проличи съвсем скоро. Хората и фирмите в "белия" списък ще са недоегаеми за тях по различни причини, но най-вече поради връзките си с тези, които назначават синдиците и имат намерения да се възползват от оценките на някои фирми и активи, за да ги придобият на подходящи, разбирай ниски, цени.

 

"Черният" списък:


Техномаркет - Миролио

Авионамс - Авиоремонтен завод - Пловдив

Предприятието "Гипс" - Видин, в което работят над 200 души.

Завод "Дунарит" - Русе, с над 800 служители.

Заводът за хартия в Костенец с над 300 служители.

Винпромът в с. Телиш

ПЛАНАСАТ - част от НУРТС

Фирма "Петрол"

Литекс Моторс, заводът за автомобили в Ловеч

Русенската корабостроителница

Здравко Босаков, управител на "Бромак", мажоритарен акционер в КТБ.

 

Повечето от тези фирми са работещи и обслужват акуратно своите кредити. Някой обаче им е хвърлил око. Разваляйки техните цесии синдиците ще имат възможност да им направят такава оценка, че да бъдат придобити за жълти стотинки. Това е и една от целите на акцията с временните синдици.

Въпросът е дали синдиците има намерение да свършат полезна работа в името на обществото или да изпълнят "мокра поръчка" в името на частни интереси на опредлени политико-мафиотски кръгове. Предстои да узнаем.

Цесиите по принцип са нормална практика. Политиците и мафиотите ги превръщат в лоши и добри, в правилни и неправилни. Всеки може да попадне в "черния" списък, ако няма връзки с важните хора. Вече има съмнения, че много хора и фирми ще бъдат ударени, просто за да се демонстрира, че синдиците работят.

 

Фрог нюз


 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 10118 |25.03.2015 Защо лестригоните* искат да изядат чужденците от LIC33? . 41| 9394 |23.03.2015 Аз съм Нягол, детски труп в куфар и хам-хум пържолките . 42| 15175 |19.03.2015 Арестувани са Б. Сарафов, В. Горанов и Д. Пеевски. Parla piu piano*

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads