Реклама / Ads
16| 10218 |10.05.2015 ГЛАСЪТ

Сраженията в Куманово - версии и фотодокументи

.
Сблъсъкът в Куманово взе жертви и от страна на спецчастите
Над 20 убити и около 40 ранени. Това е засега раносметката от спецоперацията срещу терористите в македонския град Куманово. Престрелките продължават, макар и откъслечно. Някои от терористите са се предали. Има жертви и ранени и от мирното население. Говори се, че е загинало и дете.
 
Данните все още не са официално потвърдени, а се базират на сведения от очевидци.

В Македония се изсипаха журналисти от над 18 страни. Сред тях и екипи на български медии. Те също нямат точни сведения какво точно се случва.

Блокирана е магистралата Белград - Скопие. Военни хеликоптери продължават да кръжат над района на Куманово. Част от населението се е изнесло от града.

Според информация на тайните служби на Македония сред терористите има бойци, воювали в Сирия.

Спецчасти контролират положението в града.

 

Те са главно от средите на албанското малцинство, както и мюсюлмани от Косово, Македония и Санджак - юго-западна Сърбия. Предстои тези информации да бъдат потвърдени или отхърлени. Не е ясно още дали Скопие имя ясни резултати от започналото разследване или все още усилията са съсредоточени в разбиване на бойните групи в Куманово. Засига за сигурна се приема информацията, че наистина има мюсюлмани-джихадисти, сражавали се на страната на "Ислямска държава".

В целия град се извършват арести.

 

Припомня се случаят с убития педи време в Сирия Аднан Реджеп, който е от Куманово. Той е бил част от отряд, съставен от доброволци от Балканите.

Военните действия са провокирани от среди, които искат Македония да се откаже от руско-турския проект "Турски поток", който да доставя газ за Европа, гласи друга версия.

Някои квартали бяха евакуирани.

 

Някои наблюдатели смятат, че правителството в Скопие може само да е провокирало полицейската акция, за да измести вниманието от неудачите в управлението.

Макар и рядко, се чуват и гласове, че България също може да е замесена в събитията. Това обаче е много несериозно и го твърдят наистина крайни антибългаристи.

"България не трябва да си мълчи за Македония! Да не забравяме, че Куманово е само на 70 км от българската граница. Освен това в Македония живеят много български граждани. Така че България трябва да излезе с позиция против нарушаването на всякакви граници и подобни сепаратистки настроения". Това е мнението на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.

Въпреки уверенията на Скопие, че конфликтът е приключил, стрелба се чува все още.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 15385 |08.05.2015 „Тъстът“ на Пеевски изтеглил парите си от КТБ седмица преди затварянето на банката . 59| 24784 |07.05.2015 Бг баловете–звезден спомен или кючек/балдър резил . 35| 11133 |06.05.2015 Бог да прости Българската армия..., да живеят медсестрите на САЩ . 20| 8695 |04.05.2015 Повечето медии са като морга без ток

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads