Реклама / Ads
47| 26429 |26.10.2021 ГЛАСЪТ

Войната срещу Кирил Петков по казуса „гражданство“ е от страх

.
Петков в Севлиево
Попитали радио Ереван: Защо в България много от къщите и са сиви. Отговорът бил: Нямали достатъчно черна боя и я разреждали. Черното има традиции у нас. Дори да се появи нещо цветно, радостно, позитивно, то бързо бива очернено. Това важи особено за политиката.
 

Още при първите сигнали, че министрите от първия служебен кабинет Кирил Петков и Асен Василев имат амбиции за политици, срещу тях започна кампания за дискредитация. По всякакви линии, с всякакви сили и средства. Страхът, че някой може да заеме техните позиции и да ги измести и вдъхна сили.

 

И как не, след като през септември Петков получи почти 40% обществено доверие при мижавите 15% за Бойко Борисов.

Неслучайно бе изваден казусът с канадското гражданство на Петков и всички стрели се насочиха натам. Мобилизирани – сиреч платени и зависими – бяха експерти и лица с гръмки титли, които буквално задръстват медиите с коментари за „голямата грешка на президента Радев“, за „умишлено прикриване“ от Петков, за тежки последици от това „нарушение на Конституцията“ и пр.

Твърде възможно е този шум да се окаже непродуктивен, защото фактите сочат друго, според известния конституционалист проф. Огнян Герджиков: Гражданството е отношение между държавата и българския гражданин. Това отношение между българската държава и българския гражданин са субекти на българското право. Техните отношения не могат да зависят от усмотрението на трета държава кога и дали ще "освободи" Кирил Петков от гражданство. Не може да не го "освободи". Такава възможност няма. Следователно това отписване от регистрите на Канада просто ретроагира, както казват юристите, има обратна сила към момента на направения отказ, стига да е направен в надлежната форма - писмена и с нотариална заверка на подписа. Това е определящият фактор - кога той се е отказал от канадско гражданство. Оттам нататък е технология и няма никакво значение в кой момент, дали и кога ще го направи Канада. Това е моето дълбоко вътрешно убеждение на юрист.

 

Прилагането на закона прекалено строго е абсолютно беззаконие. Думите са на Цицерон, който е разбирал много от тези работи. Освен това, - е казал още той – законът трябва да обслужва преди всичко обществени интерес.

 

И стигаме до главното: Какъв е общественият интерес в случая?

 

От ГЕРБ, ИТН и ДПС надигат глас, че Петков е заблудил, излъгал и трябва да понесе санкции. Борисов и преданите му активисти настояват Конституционния съд да бъде строг и безкомпромисен. Каква е обществената полза от подобно нещо?

 

Хиляди българи миналото лято протестираха срещу режима на Борисов. Целите им бяха обединени от думата ПРОМЯНА. Промяна във всички области на живота: икономика, правосъдие, здравеопазване, финанси, култура, образование, спорт и пр.

 

Петков бе сред онези министри от първия служебен кабинет на Радев, формиран през пролетта на 2021 г., които направиха решителни крачки в посока на промяната. Това ядоса статуквото и задкулисието.

Само че засегнатите интереси на въпросните кръгове се разминават изцяло с интересите на гражданството. Тогава?

 

Могат да се цитират много правни аргументи, които доказват, че казуса с гражданството на съоснователя на „Продължаваме промяната“ е умишлено раздут, но това не е нужно. Всеки един член на Конституционния съд знае отлично защо и кои водят черна кампания срещу този нов политически лидер. И ако този член на КС не е зависим по някакъв начин от споменатите кръгове, отсъждането по казуса няма да е трудно.

 

Всички българи, които жадуват промяната, се надяват и очакват да се случи най-доброто за страната. А то е защита на обществения интерес. Атаката и натискът са политически. В тях няма загриженост за интересите на хората.

 

Димитър Лазаров, юрист

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 31399 |21.09.2021 Как Кирил Петков и Асен Василев се прегърнаха с бивш партньор на Валери Симеонов? . 84| 75938 |27.08.2021 Кирил Петков и старите кучета вече са във война - слава Богу! . 36| 15841 |15.03.2020 Оставете лекарите да водят войната срещу коронавируса, стига грандоманщина! . 27| 14651 |13.01.2020 Кирил Ананиев да хвърля оставка, че освен без вода, ще останем и без здравеопазване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads