Реклама / Ads
8| 10775 |20.12.2018 ГЛАСЪТ

Защо се крие колко милиони са профукани за адвокати по загубеното газово дело?

.
Има ли наложени и принудителни мерки от Европейската комисия по газовото дело? Колко са платените милиони за адвокати по загубеното газово дело? На тези въпроси никой не иска на този етап да даде ясен отговор. Единственото, което се прави, е да ни успокояват, че глобата от 77 млн. евро може да се счита за успех, пред това, което реално можеше да ни се случи.
 

Разследването на Европейската комисия на предполагаемо антиконкурентно поведение, свързано с доставките на природен газ за България, започва преди повече от пет години, в средата на 2013 г. Защо пет години българските власти сами не са пожелават да поемат ангажименти пред Комисията, както каза Вестагер, и да избегнат налагането на глоба в размер на 77 милиона евро? Каква национална сигурност, какви пет, пардон 150 милиона, лева?

 

Европейската комисия получава информация от Овергаз, че е възможно Газпром да е злоупотребил с господстващото си положение на пазара за доставки на едро в България. Получава информация, че Газпром, може да е сключил, пряко или непряко, антиконкурентни споразумения с БЕХ или с Булгаргаз  като по този начин е ограничена конкуренцията. Такова поведение представлява нарушение на Договора за функциониране на Европейския съюз  и на Споразумението за Европейското икономическо пространство. Договорът  за функционирането на ЕС забранява като несъвместима с вътрешния пазар всяка злоупотреба от страна на едно или повече предприятия с господстващо положение в рамките на вътрешния пазар или в съществена част от него, доколкото тя може да повлияе върху търговията между държавите-членки.

Конкретно, Европейската комисия разследва следните твърдени действия на БЕХ и дъщерните му дружества Булгаргаз  и Булгартрансгаз за период, започващ от 2007 г. :

 

-          възпрепятстване на достъп до ключова газова инфраструктура - газопреносната мрежа и съоръжението за съхранение на природен газ в Чирен, като изрично или мълчаливо отказва или забавя достъпът на трети страни до тази инфраструктура;

-          възпрепятстване на достъп до главния газопровод за внос, чрез резервиране на капацитет, който остава неизползван.

 

Процедурата, която Комисията следва в производства, свързани с възможни нарушения на конкуренцията, предвижда възможност за приключване на производството или с поемане на ангажименти или със забранително решение на Европейската комисия, задължаващо да бъдат преустановени твърдените нарушения. Със забранителното решение ЕК може да  наложи глоба в размер до 10 % от общия размер на оборота на разследваното предприятие за стопанската година, предхождаща годината на решението, и да наложи всякакви поведенчески или структурни принудителни мерки, които счита за съразмерни с извършеното нарушение и необходими за действителното прекратяване на нарушението.

 

Защо българските власти не поемат ангажименти? Защото Газпром не даде? Да, да, може би. Защото Комисията „ни препоръча да приватизираме тръбите“ ? Да, да, ама не. Комисията нищо не препоръчва. Комисията цели либерализацията на енергийния пазар и при тези процедури дава за пример голям брой  дела в сектор енергетика, приключили с поемане на ангажименти. От българските власти се е очаквало да се запознаят с подобни дела и да предложат структурни мерки, като например отделяне на Булгартрансгаз или Булгаргаз от структурата на БЕХ, без това да доведе до приватизация на тръбите и да застраши националната сигурност. Адвокатите не са ли им казали? Или са казали, ама пак, като при Белене, не са ги слушали и не са им оказвали съдействие?

 

С поемането на ангажименти и тяхното спазване нямаше да има глоба, нямаше да има признаване на вина, нямаше да искове от трети страни, които сега предстоят да бъдат предявени и уважени, нямаше да има принудително наложени поведенчески или структурни мерки от Комисията. Нямаше българският данъкоплатец за пореден път да плаща и глоби, и обезщетения, и адвокатски хонорари.

 

През 2017 г. Сашо Дончев казва "Но няма съмнение, че откакто има пазарна икономика, единственият абсолютно ненужен играч на пазара е "Булгаргаз" и той е посредникът. Там днес сигурно има повече шофьори и чистачки, отколкото търговци.". Какви хора работят в Булгаргаз? Директор в "Булгаргаз" е Марина Армутлиева - приятелка на Делян Добрев от детските им години, шеф на политическия му кабинет, когато беше министър на енергетиката, и известно време експерт в БЕХ. Служители, дано да грешат,  твърдят, че тя била без един работен ден в холдинга, но получавала заплата.

 

Какви и колко експерти са назначени в БЕХ? Какви заплати получават? Какви консултанти имат и колко им се плаща? Както плащането на наложената  глоба, така и поведенческите и структурни мерки следва да бъдат извършени в  срок от 3 месеца от влизането в сила на решението на Европейската комисия. А българските власти не казват има ли принудително наложени поведенчески или структурни мерки и ако има – какви са те. Не казват и колко ни струва петгодишната адвокатска защита за поредно загубеното от България дело. Ало, Цацаров?

 

 

Екип на Фрог

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 15920 |17.10.2018 Кой и защо спря телевизия „Алфа“ – необичайните опечалени . 49| 66284 |02.09.2018 Гърмящи червени куфарчета. Защо акулата Цацаров захапа Ветко сега . 33| 17768 |29.07.2018 БСП да кажат, защо плачат за петолъчката, а се гордеят с къща в Калифорния . 18| 18333 |20.07.2018 Кака Менда - мушица с примряла душица, защото Кирето не е Филип

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads