Реклама / Ads
34| 10630 |13.08.2023 ГЛАСЪТ

Защо е нормално мишка да смени лъва пред сградата на МВР? Серпико не живее тук; Вежди да хваща чука

.
От МВР се носи зловоние. Не от вчера, не от месеци – от години. Вече трета година начело на ведомството не са подозирани във връзки с мафията типове, но лошата миризма ту секва за малко, ту отново плъзва – отвратителна и стряскаща. В момента министър е Калин Стоянов, доскоро шеф на отдел в НСБОП – Национална служба „Борба с организираната престъпност“. За кратко пребивавал там и като началник на службата, но бързо го изстреляли в министерския стол.

В биографията му са описани няколко курса с гръмки наименования. Това не впечатлява - такива сме виждали всякакви. Всеки, комплексар, който кичи стените в кабинета си с дипломи, може да си купи дори и такава за завършен курс по борба с междупланетни терористи на луната… Съвсем сериозно. Не казвам, че изписаните завършени курсове от вътрешния министър са фалшиви, опазил ме Господ, но обслужват повече неговото его.

 

Ще се върна към Стоянов по-късно, но преди това искам да ви разкажа две истории.

Може ли човек да запази достойнство във враждебна среда? Може ли служител от невисок ранг да промени буксуваща система? Възможно ли е един да е прав, а мнозинството да греши?

 

Отговорът „да“. Доказва го биографията на американския редови полицай Франк Серпико. За него е заснет и филмът „Серпико“ с участието на Ал Пачино.

Серпико се сблъска с разочарованието, че хора, на които е вярвал и се е доверявал, се оказват корумпирани. Възниква конфронтация между отделният принципен служител на закона и системата. Това създава реална заплаха за честния, принципен човек. Оказва се, че той не пасва на системата и тя спира възможностите пред него  за развитие. Системата се опитва да го промени, да го опитоми подобни и когато не успява, го обявява за враг. И все пак, обаче Серпико не се предава.

Истинският Франк Серпико е жив и въпреки напредналата си възраст, продължава да помага на съответните органи за контрол на полицията. Личността на Серпико отдавна е легендарна за американските полицаи и за обществото.

Резултатът от „войната на един полицай срещу корумпираната система“ (думи от интервю на Серпико за „Ню Йорк Таймс“) е: масови уволнения (подменен е почти 90% от личния състав на полицията в Ню Йорк), разследвания и създаване на специална Комисия за контрол на дейността на полицията.


.
Франк Серпико днес...

 

Самата полицейска система на САЩ се променя радикално буквално за месеци.Как е успял един самотник да устои на тази конфронтация и да победи?

 

Реалният Франк Серпико признава, че се е борил с личните си съмнения, страх, страдания. Ако не познаваш страха, си глупак, казва Серпико. Но допълва, че е срещнал огромна подкрепа от гражданите, от прокурори и политици.У нас все още не се вижда български Серпико в полицейските редици, нито евентуална прокурорска и политическа подкрепа за него. Налично е единствено желанието на обществото нещата най-сетне да се променят. Българите плащат заплати на изброените дотук, които им пробутват фалшиви сигнали и ПР-акции вместо реални действия.

 

Този пример е даван неведнъж. Но той не срещна разбиране досега нито веднъж и от МВР-шефовете, нито от политиците.

 

Защото повечето са мишки/плъхове, а не лъвове. Оттам и идеята кое животинче да смени царя на животните на "6 септември".

 

И нека преди да започнат да ме псуват и да се правят на обидени, полицаите да се замислят поне за 30 секунди: В какво превърнаха ведомството поставяните да го ръководят слуги на властта, олигархията и мафията? Не направиха ли от него мафиотизирани политически кръгове съучастник (заедно с прокуратурата) в ограбването на страната и данъкоплатците? Стотици са примерите. На високи постове в различните структури се изредиха бездарници с престъпно мислене, готови на всичко, само и само да са във властта. Подборът на кадри в Полицейската академия е под всякакво ниво. Свестните служители биват изолирани и много често арогантно прокуждани.

 

12-годишното управление на Борисов и ГЕРБ и преди това 4-годишния борисов мандат като главен секретар, нанесоха тежки щети на ведомството, на обществото и страната. Парадните стойки, розовите отчети и статистики не могат да прикрият тежката миризма от разлагането...

 

Разлагане е когато касапинът от Стара Загора се е вихрил с макетния нож върхя тялото на 18-годишната Дебора преди месец и половина, но престъплението не е отразено в сводката за произшествия още първия ден. Това е съучастие! Прикриване. И сторилите го по неясно какви подбуди си имат имена.

 

Подобни са действията на служители след убийството в Цалапица и двойното убийство, предхождано от още едно, преди година, в Лозен.

 

Министър Стоянов се задоволи с имитационни мерки, колкото да заблуди обществото, че е взел крути мерки. Щеше да е вярно, ако въпросните ченгета и техни началници вече се разследваха.

 

Иначе министърът приветствал възможността МВР да конфискува автомобили заради употреба на алкохол и наркотични средства. Нищо, че крайните мерки предхождат каквато и да е готовност да се реализират спорните моменти в поправките в закона.  

Затова лъвът няма място пред сградата на вътрешното министерство. Мишка е подходящата фигура. Или къртица, ако вложим подтекст в немалко от действията на ведомството.

 

Освен това нека политиците ни направят най-сетне справка с личния състав като брой на българското МВР и на съответните ведомства в Австрия, Нидерландия, Швеция, Финландия и др.

 

С постоянно хленчене за увеличение на заплатите реформи няма да видим.

Гражданите се нуждаят от реална защита, а не от непрекъснато оплакване колко е тежка работата на ченгетата и колко много получавали другаде.

 

Огнян Стефанов

 

П.П. И като заговорихме за лъвът и мишките, се сетих, че професионалният ръководител на МВР, главният секретар Петър Тодоров, не знаел какво става в министерството в последно време, защото бил... в болнични. Не знам от какво е болен човекът, но знам, че нямам познат, който да му вярва. Наистина, съжалявам. Което подсказва, час по-скоро да се поръча на свободния вече от политически и държавни дела Вежди да извае с чука и длетото една хууууубава мишка за пред главния вход на... държавата.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 17798 |04.08.2023 Няма ги най-важните отговори за „Старозагорския хорър“. Кой и защо крие истината? . 10| 8945 |20.07.2023 Милиционер на месеца: Защо трябва да издигнем паметник на Антон Златанов? . 25| 19556 |12.07.2023 В хола сме, а под пилона туптят сърца и кьоравото налита на стока. Защо се бавим? . 52| 12678 |07.07.2023 Професор тича с голямата лопата да скрие конфуза на президента. Защо се провали?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads