Реклама / Ads
9| 10320 |31.12.2016 ИНТЕРВЮ

2016 г. бе на Тръмп и ген. Радев, от 2017 очакваме повече

.
Ген. Румен Радев
Каква бе 2016 в очите на политици, писатели, общественици, бизнесмени? Кое е събитието на годината? Какви са очакванията за идващата 2017 г.?
 
Ето и отговорите:

Николай Цонев, бивш военен министър, лидер на партия "Нова алтернатива: Трябва да се отговори какво се случва с АЕЦ "Белене", Мариците и КТБ



Най-важното вътрешно-политическо събитие през 2016 г. бе избирането на новия президент на България ген. Румен Радев. Обществото и хората показаха, че не са доволни от досегашния начин на управление и статуквото. Показаха, че искат промяна и се надяват с избирането на новия президент тя да се случи. Явно е, че през следващата година ще има избори.

Очаквам една интересна политическа 2017 година. Прогнозирам доста политически сътресения. Надявам се, да има  успешни опити за борба с корупцията, да бъдат ясно показани негативите и корепционните практики, използвани през последните години от управляващите. Трябва категорично да бъде отговорено на три въпроса, за да бъде удовлетворено общественото търсене. Какво се случва с АЕЦ "Белене"? Какво се случва с Мариците? Какво става с КТБ? Не може да има прозрачност, докато не се дадат отговори на тези въпроси. Те ще стоят пред всяко едно следващо правителство, независимо от какъв цвят, независимо от коя партия е и от коя конфигурация на политическото пространство е.

Пламен Юруков, бивш председател на СДС, бизнесмен: На 2 г. трябва да има избори



В повечето сфери на българската индустрия пазарът е все още свит. Надявам се през 2017 г. да се ориентирам към износ не само към продукти собствено производство, но и към износ на фирми, които произвеждат собствени стоки. Направихме с мои състуденти първи стъпки за бизнес с Кувейт, които през Новата година трябва да дадат резултат. В българската икономика се усеща лек оптимизъм, който е основан първо на това, че след кризата през 2010 – 2011 г., когато икономиката ни бе оставена без пари в обращение, много от фирмите се насочиха към износ. Оптимизмът идва и от факта, че лихвите по кредите паднаха и фирмите започнаха да инвестират, а гражданите да купуват. За съжаление този оптимизъм не се дължи на политики, провеждани както от законодателната, така и от изпълнителната власт, а на външни фактори. В България идват успели бизнесмени от Германия, Холандия, Франция. Те биха се превърнали в мост на българските стоки към Европа. Те имат достъп до по-евтино финансиране от Европа, което ще внесе свежа струя в родната икономика. Чуждите инвеститори не са у нас заради работата на нашите политици, а заради ниското данъчно облагане. За съжаление политиката, която се провежда през последните години, е в полза на държавата, а не в полза на бизнеса. Трябва да се правят такива закони, които да помагат на гражданите, на малкия и средния бизнес, а не на на данъчната администрация, митническата администрация и т.н. Уволнената съдийка Владимира Янева бе казала, че Законът за подслушванията е направен в  интерес на службите. Тази практика обаче трябва да бъде преустановена.

Очаквам по-често да има избори. Това ще бъде добре за гражданите – по време на избори политиците обръщат внимание на обикновените хора, за да вземат повече гласове. Съжалявам, че този набързо направен и необмислен референдум не взе под внимание намаляването на мандата. Лично за мен трябва на 2 години да има избори или всяка година да се сменят 1/3 от народните представители. Това би обърнало политиците повече към проблемите на гражданите. Никой не обясни защо гражданите са недоволни от досегашната политическа система. А те са недоволни, защото нямат никакъв контрол върху политиците в листата, тъй като са зависими от партийното ръководство. Това може да се реши като се направят листите отворени. Преференцията трябва да е без праг и да бъде задължителна. Всички кандидати да се подредят по азбучен ред и всеки един от тях самостоятелно трябва да си направи кампанията, за да може да стигне до определено място в листата.



Здравка Ефтимова, писател: Да държим вратите на затворите отворени за продажните политици



Голямото събитие за мен е изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ – свързвам го с надежди за подобряване отношенията между САЩ и Русия, укрепване на мира и сигурността в световен мащаб,  категорична борба срещу тероризма и Ислямската Държава. Надежди за овладяване на миграционния натиск.

За България това е изборът на генерал Румен Радев за президент . В България се долавя амбиция за промяна, воля такава да се случи. Съществува  опасност  от нов, гръмък и водещ до непредсказуеми последици провал. Категорична необходимост от подобряване на здравеопазването, образователната система, съдебната система. На първо място – засилване на икономиката в  страната ни. Засилване финансирането, гарантиращо сигурността на България в рамките на НАТО и ЕС.

Брекзит – разклаща Европейския съюз, поражда несигурност но и осъзнаване, че е крайно време да се тръгне към радикални мерки за укрепване на ЕС и категорично намаляване на евро-бюрокрацията

В представите ми 2017 ще бъде година на остри противопоставяния, както в света, така и в България. Европа разполага със сили и ресурс да се справи с бежанския проблем и във висока степен с терористичните нападения. Важно е дали този достатъчен ресурс ще бъде насочен в правилна посока, дали няма да бъде проигран напразно поради разногласия и неразбиране същността на онова, което се случва. Отговорността пред европейските лидери за съдбата на целия континент и неговите граждани никога не е била толкова висока.

В България -  ще ми се да мисля в позитивна посока, трудно ми е да го сторя, но въпреки това запазвам оптимизма си, че през 2017 г. нашата страна ще бъде по-образована, по–заможна, по-здрава, с умна и премерена външна политика, със защитена национална сигурност в рамките на НАТО и Европейския Съюз. Осъзнавам колко трудноизпълними са тези цели, но единственото, което тази мисъл ми внушава, е че трябва да се борим с утроени сили за изпълнението им и да бъдем непримирими и крайно сурови към онези български политици, които с продажността си ни водят към неуспех. Нека знаят, че ще държим вратите на затворите отворени за тях.

Димитър Димитров, политолог: 2017 ще е за нишовите играчи



Най-общо като значими събития можем да посочим резултатите от различните политически избори, не само в България, но и в Европа и света. Много малко хора очакваха политическите процеси да се насочат в такава посока. Можем за примери да посочим Брекзит, изборът на Доналд Тръмп и в България, макар и не в такава степен, избирането на Румен Радев. Спокойно можем да кажем, че никой не е очаквал разместване на политическите пластове в такъв мащаб.

 

През 2017 г. можем да очакваме продължаване на тези процеси в глобален мащаб. Предстои встъпването на Доланд Тръмп в длъжност, а в Европейския съюз преминаване към процедура за изпълнение на Брекзит.

 

У нас можем да очакваме с интерес представянето на нишовите политически играчи, които ще се включват в предсрочните парламентарни избори. Такъв играч е Веселин Марешки. За нишов проект можем да посочим и новото формирование на бившия правосъден министър Христо Иванов.

 

Можем да очакваме и политически размествания. Друг интересен момент е евентуалното влизане в политиката на инициаторите на референдума, като трябва бъдем точни и да кажем, че засега то не се е осъществило.

 

Колкото до очакванията за подобряване или влошаване на политическата обстановка в България, можем да кажем, че в някаква степен тя ще остане същата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6460 |18.04.2024 Мартин Димитров за ФрогНюз: Стратегията на ГЕРБ е комисията за "Турски поток" да не заседава . 10| 6007 |18.04.2024 Проф. Оливер Андонов за ФрогНюз: Силни проруски струи в отношенията между България и Македония. Лекарството е Европейският съюз . 3| 3040 |17.04.2024 Тетяна Станева за ФрогНюз: Никога пропагандата не върви просто така, винаги след нея идват танкове . 11| 8111 |17.04.2024 Георги Готев за ФрогНюз: Борисов си вкара автогол с Митов. Волгин няма да се чувства много комфортно в ЕП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads