Реклама / Ads
4| 9779 |16.08.2021 ИНТЕРВЮ

Афганистанец пред Фрог: Талибаните са подкрепяни отвътре и отвън. Искат светът да ги приеме

.
Кабул Източник: БГНЕС
Талибаните имат огромна подкрепа отвън и отвътре. В момента искат да се харесат и светът да ги приеме. Хората ще тръгнат към места, където няма война. Това каза пред Фрог нюз афганистанецът Муртаза Азими. Преди броени дни неговият чичо е бил зверски убит от въстаниците. Ето какво сподели той пред екипа ни за ситуацията в родината си:
 

-        Каква е ситуацията в момента в родината ви?

 

-        Честно казано, ситуацията е такава, че всички са в шок. Никой не може да каже какво предстои. Моят чичо беше убит от талибаните преди два дни. Той беше началник в затвора в Кандахар. Позвънили им от правителството да не се съпротивляват на бунтовниците и да не воюват против тях. Самите те били готови да се борят, но централната власт категорично им забранила. Пет души избягали се скрили в един дом. Местните хора, обаче ги предали на талибаните. Те отишли и всички ги убили на място заради това, че са работили за правителството.

 

-        Всички ли, които са работили да държавните институции като армия и полиция ги очаква тази съдба?

 

-        Талибаните обещават, че ако имат документи и им ги предадат, никого няма да закачат. Но това не е истина и едва ли ще има милост за тези хора. Ситуацията е толкова жестока, че е невъзможно да се опише. В настоящият момент всички, които търсят спасение буквално спят на летището. Надават се да се качат на какъвто и да е самолет, само и само да не останат в Афганистан. Телевизиите показаха как хора буквално падат под колесника на самолета. Сега са останали само военни самолети. В момента няма никакво ръководство и управление. Ситуацията е безкрайно неясна. В Катар са били проведени срещи, на които има договорки.

 

-        Как си обяснявате, че  бунтовниците толкова бързо завладяха страната?

 

-         Първоначално президентът се е договорил с американците, че ако те напуснат Афганистан, то тяхното влияние в страната ще продължи. Той е обяснил, че ако чуждите военни сили се изтеглят, народът ще е доволен от това. Поискал го е, защото е смятал, че всички беди в страната идват в резултат на военното присъствие. Американците са се съгласили и както виждаме,  изтеглиха всички войници обратно.  И бум – талибаните дойдоха, без никой да ги е очаквал. Това не може да се случи без поддръжка и предварителна договорка. Когато бойците наближиха Кабул, американците казаха на президента: „Хайде сега бягай!“.

 

-        Защо американските сили се оттеглиха от Афганистан след почти 20-годишно присъствие?

 

-        С това си действие те направиха грешка. Решиха, че чрез президента ще продължат да имат влияние в страната. Не очакваха, че за три-четири дни страната ще бъде превзета. Не е отчетен фактът, че талибаните получават външна подкрепа от много страни като Китай, Иран,  Пакистан, дори Русия. Разбира се това не може без вътрешната подкрепа на народа, която имат. Не може да се пренебрегне ролята на бившия президент Хамид Харзай и неговите реваншистки амбиции. Според мен всичко се е случило зад кулисите. Сделка с помощниците е имало от рода на: „Давайте, вземете властта, а после ще се разберем“.

 

-        Каква е хуманитарната ситуация в момента? Как са жените, децата и възрастните хора?

 

-        Всички са в шок, макар талибаните да не закачат никого от тях. Засега не ги пипат. Казват неща от рода на: „В никакъв случай да не се закриват светските училища и момичетата също трябва да ходят“. Дори са казали, че жените на държавна работа ще бъдат наказани, ако напуснат работните си места.

 

-        Наподобява ли ви ситуацията на тази в Сирия?

 

-        Да, именно такава е. В момента политиката им е такава – никого да не закачат. Освен това обещават, че ще въздадат справедливост, ред и спокойствие. И това ще е само докато светът ги признае. Но вероятността да започне всичко така, както беше по-рано е много голяма, ако светът ги припознае като законни ръководители на страната.

 

-        Възможно ли е това да е поредната вълна на международния тероризъм?

 

-        В момента хората са доволни от поведението на талибаните, защото доскоро официалното правителство не можеше да се справи с битовата престъпност – крадци, насилници. А сега им се обещава ред и справедливост. И ако някой е откраднал нещо, той бива осъден и наказан още на улицата. Макар, че това е малко трудно да се разбере, те получават подкрепата на населението.

 

-        Как са близките ви в Кабул?

 

-        Много са притеснени, плачат. Търся начин да ги изведа оттам. Но всички граници са затворени, няма полети.  Слава Богу родителите ми вече са в Таджикистан.

 

-        Към кои граници на Афганистан се насочват емигрантските потоци?

 

-        99 процента от бежанците в Таджикистан ще отлетят за САЩ и Канада. Другите ще поемат към техни близки в Европа.  Към настоящият момент границите са затворени. Хората ще се насочат натам, където няма война. Това е най-важното за тях.  

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 12878 |11.08.2021 Първан Симеонов пред Фрог: Слави няма игра. Не е време за прогнози, а за равносметки . 2| 16283 |10.08.2021 Адв. Михаил Екимджиев пред Фрог: Нищо няма да постигнем, ако правният статус на главния прокурор остане непокътнат . 26| 47622 |10.08.2021 Владо Береану пред Фрог: Имам чувството, че е дошъл моментът за политически проект на президента Румен Радев . 9| 8558 |10.08.2021 Слави Василев пред Фрог: Решението на ИТН значи нови избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads