Реклама / Ads
19| 34103 |24.06.2020 ИНТЕРВЮ

Бойко Атанасов пред Фрог: Пепи Еврото е господар на прокуратурата. Гешев дължи на него поста си на Обвинител №1

.
Бойко Атанасов
Петьо Петров- Еврото е господар на прокуратурата. Иван Гешев дължи на него поста си на Обвинител №1. Това каза пред Фрог нюз следовател Бойко Атанасов по повод скандалния филм на „Антикорупционния фонд“ за плячкосването на напълно легален частен бизнес.
 

Г-н Атанасов, днес „Антикорупционен фонд“ пусна ужасяващ филм за това как може да бъде заграбен един бизнес в България. В него като главно действащо лице е посочен бившият шеф на Столичното следствие Петьо Петров- Еврото. Като човек от кухнята, какво знаете за него?

 

Той е и настоящ брат на заместник апелативния прокурор на София Емил Петров. Човек, който ми предложи и ме назначи на несъществуваща длъжност-ръководител на Първи сектор на столичното следствие, специализиран за дела срещу министри и депутати, както и отговорни служители на МВР. Бях изнудван от ръководството на прокуратурата, че ако не приема тази длъжност, ще бъда задържан.


В какъв смисъл казвате, че длъжността е несъществуваща?

 

Просто няма такава според закона за съдебната власт. Бил съм ръководител на „Шпицкоманда“.

 

Защо на Петьо Петров му се гласува такова доверие, с какво се отличаваше от останалите магистрати?

 

Той е в тежка симбиоза с ръководителите на държавата. С бившия главен прокурор  Сотир Цацаров са в близки зависимости, които се дължат на делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, Тенчо Колев и Петър Сантиров. Имат тежки зависимости и с техни близки и роднини, които са работили в прокуратурата. Изключителен комбинатор. Не съм чул какви присъди има по негови дела, но той бе един от приближените хора на бившия шеф на Националната следствена служба и вече покойник Ангел Александров, считан за особено близък до ДПС и Ахмед Доган. Известно ми е още, че Пепи Еврото е един от най-приближените хора на Делян Пеевски и преди, и сега. Има много хора, които дължат кариерата си само на неговата „милост“. Това е целият специализиран отдел на прокуратурата и специализирания сектор на следствието, които на повече от 90 процента са административни ръководители и са повишени на по-високи длъжности.  Той е господар на прокуратурата.

 

Какво изпитваха магистратите към г-н Петров – страх, уважение, страхопочитание…?

 

Една част се страхуваха да не си загубят работата, а друга искаха да влязат в игра с него и неговите приближени, за да получат кариерни и други облаги. Той и в момента е така. Пепи Еврото определя политиката на прокуратурата. Убеден съм, че Иван Гешев дължи назначаването си за главен прокурор именно на него.  А ВСС е инструмент в ръцете на главния прокурор.

 

Прокуратурата ще се самосезира ли по информацията на „Антикорупционния фонд“?

 

Абсурд. Иван Гешев е показал, че е зависим от Бойко Борисов. Ако тръгне да разследва, ще трябва да влязат в сериозен конфликт, след който ще последват фатални неща. Когато една държава действа като мафиотска структура, тя рано или късно ще се разпадне. Тази държава не функционира по правилата и законите на страната. Тя функционира по извратени правила, присъщи на мафията.


Във филма бе спомената още и съпругата на г-н Петров. Това изненада ли ви?

 

Не, не ме изненада. Аз познавам и предишната му съпруга Сийка Петрова. Мисля, че положението сега не се променя коренно. Очевидно е, че той използва близките си. Разбирам кой е стоял в основата на протестите в защита на главния прокурор. Прокуратурата е всичко друго, но само не и орган по надзор за законност. Може да я наречем инструмент на определени кръгове, които могат да унищожат всичко и всеки. Преди няколко месеца бях заплашен с репресии.

 

В какво се изразяваха те?

 

Беше ми казано, да се оттегля от прокуратурата. По време на пандемията бях разиграван като маймуна, защото трябва да се затвори устата на всеки, който изнася данни за нередности и престъпления в прокуратурата. Прокуратурата в този си модел повече не трябва да съществува, защото тя функционира като мафиотска структура. Обидно е за държавното обвинение, че има такъв главен прокурор като Иван Гешев.


От вашите думи излиза, че Пепи Еврото стои по-високо от Гешев в някаква невидима структура, така ли е?

 

Тя е видима. Аз ги виждам нещата и алармирам за тях още от 2013 година, когато Петьо Петров нареди на група от селектирани хора да изпълнят поредица от политически поръчки, за да шантажират определени икономически и политически кръгове. През 2016 г. съм казвал, че целта на подобни незаконни структури в прокуратурата нямат за цел законност, а шантаж. Никой не се трогва от това нещо. ВСС го устройва този модел на съществуване, за до може едни магистрати да бъдат толерирани, а на други да се извиват ръцете. Чрез дела и натиск се контролира поведението на политици, които се опитват да променят нещата или да направят поне нещо.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 20585 |23.06.2020 Георги Георгиев пред Фрог: Прокурор избяга в мазето след въпроса ми защо обслужва мафията . 5| 8538 |22.06.2020 Стоян Тончев пред Фрог: Прокуратурата иска да ме изкара или луд, или обвиняем. Целта е да ме орезилят . 66| 27528 |19.06.2020 Методи Андреев: Борисов е бил на косъм да хвърли оставка, октомври може да има предсрочни избори . 3| 8566 |19.06.2020 Д-р Станимир Хасърджиев пред Фрог: Кризата не е COVID-19, а другаде и Националната педиатрия е част от решението

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads