Реклама / Ads
3| 6951 |10.02.2010 ИНТЕРВЮ

М. Димитров: Дано "Октопод" и "Наглите" не останат само на хартия

.
"Дано показността и имената на акциите не останат само на хартия, надявам се този път нещата да бъдат доведени до край.", заяви в интервю за Frognews.bg лидерът на Съюза на демократичните сили Мартин Димитров.
 

Интервю на Васил Василев

- Как ще се отрази поредната акция на МВР в обществото и в политическия живот на страната?


- Силно подкрепям акциите на МВР срещу знаковите лица на престъпността в България. Едно от най-странните неща в страната ни е, че всеки знае имената на знакови престъпници, на които никой досега не е потърсил отговорност. Много се притеснявам да не си останем само с показността и имената „Наглите”, „Октоподите” и т.н. Надявам се нещата да бъдат доведени до край този път, хората да живеят по-спокойно и да се прибират вечер вкъщи без страх.

- Днес обаче се появиха твърдения, че тази акция е фиктивна и цели да бъде сплашен Алексей Петров.

- Питате ме за човек, когото аз лично не познавам и поради тази причина не мога да ви кажа нищо конкретно. Но има нещо друго, което ми се струва логично. Точно когато един човек е преследван, се получава обратното, не можеш да му затвориш устата, а напротив. Никой не трябва да е над закона, трябва да се вземат нужните мерки, след като тези хора са задържани, да се съберат качествено доказателства, да се стигне до присъди и въпросът да приключи. Нека да оставим оттук нататък компетентните органи да работят над случая. За да станем наистина европейска страна, трябва да се изчистим от подобни престъпни групи.

- Съществува ли организирана престъпност, обвързана с политическите партии?

- Аз мога да ви кажа единствено за СДС като председател на партията. СДС е може би най-чистата партия в момента, от което не крия, че се гордея. Смятам, че сме наистина по-различни от всички останали, казвам ви го съвсем чистосърдечно. България има нужда от такава партия, а за другите няма какво да коментирам. Мисля, че хората сами могат да си направят изводите. Тройната коалиция е извън коментар. Те полираха корупцията в България, а управляващите от ГЕРБ тепърва трябва да се доказват.

- Вашият коалиционен партньор Иван Костов първи реагира на случилото се с „Октопод” и заяви, че лично ще помогне да бъдат задържани „Недосегаемите”. Споделял ли ви е кои са тези хора?


- В никакъв случай не трябва политиците да се превръщат в следователи, прокурори или съдии. Нашата роля е да настояваме службите да бъдат решителни. Срещу парите, които парламентът отпуска от бюджета, да потърсим резултат, това е ролята ни.

- Какви са личните ви наблюдения върху отношенията между ДАНС и тройната коалиция?

- Имаше данни и впечатления, че предишното управление оказваше натиск върху ДАНС и й се намесваше в работата. Знаете колко ситуации имаше, които потвърждават подобна теза. Службите трябва да се оставят да работят спокойно. Не да защитават интереси на политици и партии, а на българските граждани. Оттук нататък е много важно, когато някой каже, че си е свършил работата, да обяви колко престъпници е заловил и за колко е събрал доказателства, с които виновните да са в затвора. Така трябва да се броят резултатите.

- РЗС днес излезе с декларация, в която отбеляза, че сегашното правителство трябва да обърне внимание на здравеопазването, земеделието и данъчните реформи, а не на личната саморазправа с Алексей Петров.

- Няма да коментирам г-н Яне Янев, отдавна не го правя. Докато тези хора не са заловени, не могат да се правят каквито и да е реформи. По простата причина, че те ги саботират. България има нужда от спокойствие, за да започнат промените в абсолютно всички сектори.

- Вие имахте ли сигнали за нередности в ДАНС оп време на тройната коалиция?

- Засипани сме с данни информация, но много внимаваме как я изнасяме, за разлика от други партии. Защото пак ви казвам, не е работа на политиците да се месят в работата на службите.

- И все пак, ако ви бъде потърсено съдействие от съответните органи, вие ще предоставите ли тази информация?

- Не е наша работа да го правим това нещо. Все пак трябва да има разделение на властите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 8786 |24.11.2009 М. Димитров: Империята "Кръстева" превзема СДС . 14| 8061 |07.09.2009 Б. Димитров: В Македония търгуват български паспорт за 10 000 евро . 10| 10222 |04.05.2009 Частният детектив К. Димитров: Възможно е сърби и руснаци да отвличат . 5| 5837 |24.06.2008 В. Димитров: При Ананиев и Свинаров има най-много апорти и замени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads