Реклама / Ads
16| 10416 |20.10.2011 ИНТЕРВЮ

Кандидат-кметът на Враца Николай Иванов: В града има симбиоза между ГЕРБ и ДПС

.
Общината може отново да стане регионален център в Северозападна България, твърди претендентът, готов да възроди района. Нужен ни е нов стил на управление – прозрачен, активен и експертен.
 

Интервю на Васил Василев

 

- Г-н Иванов, кое ви мотивира да се кандидатирате за кмет на Враца?

 

- Мотивите ми да се включа в надпреварата са и лични, и професионални. Ще започна с личните – живея във Враца и ми е болно за града, когато виждам как губи блясъка и перспективите си. Тук учи синът ми, тук са повечето ми приятели и роднини. Искам да направя нашия град по-уютен, проспериращ и модерен – заради всички врачани, които го заслужават.

В професионален план мотивите ми също са много - основният е, че имам сили да се справя с предизвикателствата в

 

управлението на общината

 

Имам също достатъчно качества, опит и визия, за да реша по-голямата част от съществуващиге проблеми. Ако получа доверието на хората във Враца, ще започна да работя още от първия ден, защото познавам добре общинската администрация и няма да се налага да се уча на това да бъда кмет. От всичките ми срещи с хората личи един проблем – че администрацията не е достатъчно ангажирана с наболелите въпроси на населението, като безработица и ниски доходи, тя е отдалечена и апатична, влиза в диалог само предизборно. Нуждата от нов стил на управление, от изграждане на действена администрация, която е в постоянен контакт с врачани, това е най-силният ми мотив да се кандидатирам за кмет. Факт е, че получих за кандидатурата си подкрепа от широк кръг хора, които ме познават добре и вярват, че мога да се справя с предизвикателствата пред управлението на общината. Зад мен са и повече от 12 партии и организации.

 

- Кои са основните проблеми в общината, които трябва да бъдат решени?

 

- Болките на хората тук са колкото специфични, толкова и общи за цялата страна. Проблемът е, че за тези болки до момента е нямало чуваемост от администрацията. А те са свързани с липсата на нови работни места и закриване на съществуващи такива – безработицата в региона е сред най-високите за страната. Няма силен местен бизнес, няма и достатъчно търсене на инвестиции и популяризиране на предимствата на Враца за тях. Това води и до ниски доходи на заетите и намалена покупателна способност. Прекрасните условия за туризъм - селски, екологичен, културен, спа, спортен – те просто са непознати за широката публика, а това не трябва да е така. Защото силният туризъм е в основата на силната икономика, а ние имаме отлични природни и исторически дадености за развитието му. Свързани с всичко изброено са и проблемите на лошата инфраструктура, която спъва икономическата инициатива. Младите хора напускат Враца, за което ми е болно, защото имам син, който е в гимназията. Трябва да се направи повече и за модернизиране на образованието, и за осигуряване на възможности за спорт и развлечение, и най-вече за подпомагане на икономиката във всичките й отрасли – земеделие, промишленост, туризъм, защото тя ще е тази, която ще задържи хората тук и ще им върне перспективите за развитие тук, във Враца.

 

- Какво считате, че трябва да се  промени във Враца?

 

Предизборната ми програма е подчинена на едно правило – пълна откритост към проблемите и хората. Обещах от първия ден на кампанията

 

да закрия сергията за празни обещания

 

да поемам ясни ангажименти, които да могат да бъдат проследени. По време на кампанията разговарям с различни групи от хора и търся тяхното мнение за проблемите на Враца. Вярвам, че хората трябва да участват по-активно в политиката на общината.

Програмата ми накратко предвижда привличане на средства за благоустройство вкл. с използване на възможностите на европейските фондове.

Ще работя с приоритет за административна подкрепа и преференции за всяка предприемчива идея, така че бизнесът да има бърз достъп до необходимите му публични услуги. Защото именно инвеститорите и местният бизнес могат да разкриват нови работни места, което изключително важно. Ще работя и за нови работни места в общинските предприятия, които могат да се управляват и по-добре. Ангажирам се с подкрепа на земеделието и туризма – два сектора с голям потенциал да бъдат двигател на местната икономика. Ще се грижа също за по-добро здравеопазване най-вече като подкрепям общо практикуващите лекари, които са в ежедневен контакт с пациентите. Ще предприема конкретни стъпки за справяне с битовата престъпност, която на места е сериозен проблем.

Работа има много, но аз не се притеснявам от това.

 

- В какво финансово състояние оставяте Криводол като бивш градоначалник в общината?

 

- Бил съм в община Криводол общо 11 години, 8 от тях като кмет. Първия път бях избран със 77% от гласовете, а когато се кандидатирах за втори път – никой не пожела да застане срещу мен. През 2007 г. станах и работодател на годината в категорията „Работодател, разкрил най-много

 

работни места в община с висока безработица

 

Когато говорим за финанси, мога да бъда доста конкретен - за последните 8 години привлякохме общо 40 млн. лева външно финансиране в Криводол, което е по 5 хиляди лева годишно на човек.

Последните две години не бяха леки в бюджетен план. Причината за това е тоталното неглижиране на общините от страна на държавата, която им оряза бюджетите, за да поддържа по-благоприятна обща картина на националния бюджет. Това доведе до възникване на дефицити почти навсякъде и малка община като Криводол нямаше как да остане оазис в това отношение. Символичните собствени приходи не могат да запълнят дупка от близо 2 млн. лв. в общинския бюджет. Затова са налице и натрупани задължения, които трудно се обслужват, но ви гарантирам, че няма да бъде преустановена нито една важна за общината публична услуга. Няма да бъде закрита нито една детска градина и нито една социална дейност. Екипът ми работи много упорито в трудната икономическа обстановка и успя да направи най-доброто за общината в тези условия.

 

- Само в държавните субсидии ли е проблемът е общините?

 

- Това е основният проблем. При съществуващия модел на финансиране на общинските бюджети и правилата на взаимоотношение с държавния бюджет, намалението на субсидиите към общините е пагубно. Особено в инвестиционен план. Само спечелване на европроекти няма как да реши съществуващите сериозни инфраструктурни проблеми. Същевременно, заради мудността на плащанията по тях, се изсмуква целия собствен инвестиционен ресурс, колкото и малък да е той. Налага се той да се изразходва за лостови плащания като не остава дори и за най-дребни благоустройствени дейности. И започва натрупване на задължения. Държавата трябва или

 

да задели ресурс

 

за да поеме лостовите плащания, или да увеличи субсидиите към общините. Това според мен са двата възможни изхода от създалата се ситуация. Подемът на националната икономика и по-адекватното отношение на държавата към общините, ще позволи на Криводол да се справи с временните дефицити.

 

- Успяхте ли да усвоите срества от еврофондовете?

 

- В областта на еврофондовете екипът ми се справи много добре. Натрупахме безценен опит в целия процес – от писането на проекти до отчитането им.

През последните години използвахме средства от ЕС за много дейности: ремонтирахме 20 км. общинска пътна мрежа, изградихме 14 км. битова канализация, обновихме по програма „Енергийна ефективност” сграда на СОУ, две детски градини, две читалища, ремонтирахме и здравен комплекс. Спечелихме и в момента се изпълняват общо 6 проекта с европейско финансиране в различни сектори - социални, образователни и благоустройствени. Оставям на бъдещия кмет на Криводол спечелени европроекти на стойност 9 млн. лева, от които по сметката на общината са преведени вече 2 млн. лв. - това ще бъде много добър старт за него.

 

- Получавате ли удари под пояса в предизборната кампания?

 

- Основната стратегия, която опонентите ми са възприели в кампанията срещу мен, се базира на изнасяне на безпочвени компромати и черен PR. Приемам го като знак, че се страхуват от мен – най-вече заради твърдата ми решимост да прекратя съществуващите корупционни схеми в общината.

Най-странна обаче е симбиозата между ДПС и ГЕРБ във Враца, която се проявява все по ясно. Представителите на тези две партии явно имат общи икономически интереси и обща цел – запазване на статуквото на всяка цена, а пречката пред тях е моята кандидатура. До скоро в града ни се носеха слухове за близост между регионалните лидерите на ДПС и ГЕРБ Борко Банчев и Николай Коцев – към момента те вече не се крият и предизборната кампания, в която съм на прицел, го доказва категорично.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 29567 |06.10.2011 Николай Колев – Босия: Цар Киро ми прати 20 бона рушвет, за да го измъкна от затвора . 10| 9398 |09.06.2011 Райко Иванов: Българите искат да гласуват за нова политическа алтернатива . 64| 26661 |22.04.2011 Димитър Иванов: Б. Борисов е народен цар като Борис ІІІ . 8| 12384 |11.02.2011 Николай Панков: 20 млн. евро разделят мюсюлманите в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads