Реклама / Ads
19| 24256 |14.10.2019 ИНТЕРВЮ

Кевин Буут пред Фрог: Пеевски оглушително мълчи за контрабандата на ”Булгатабак” и финансирането на ИДИЛ

.
Кевин Буут
Филмът ”Сенките на София” предизвиква все повече реакции, както в България, така и в чужбина. Пороят от коментари в медиите на Делян Пеевски е впечатляващ с оглушителното си мълчание по една от основните теми във филма - ”Булгартабак”. Това сподели пред Фрог Нюз режисьорът и продуцент на филма Кевин Буут. Ето какво още каза той:
 

Г-н Буут, интервюто с вас във Фрог Нюз предизвика много интерес и много коментари в България, но филмът „Сенките на София“ все още е трудно достъпен. Защо?
Знам, че вашето предположение е толкова добро, колкото и моето. „Сенките на София“ (“Shadows of Sofia” SOS) е достъпен в почти всички страни, включително Япония. Когато излезе за първи път, имах много запитвания от българските театри, фестивали и дистрибутори, но предполагам, че държавните медии са свършили добра работа в плашенето на хората. Въпреки това, данните от черния пазар показват, че се разпространява добре в България.

 

Филмът току-що стана безплатен за всички членове на Амазон в САЩ - което го прави лесно достъпен за около сто милиона зрители и се надявам и се моля по някакъв малък начин, че това може да промени нещата.
 




Една от най-актуалните теми в България в момента е предстоящите избори за кметове и за нов главен прокурор. Предполагам, че сте информирани за това, защото отново има протести. Какво мислите за тази ситуация? Повтарят ли се събитията, които сте виждали тук?
 Относно надпреварата за кметове  - усеща се като бизнес, както обикновено. Във филма проследяваме  про-западно мислещ политик, който се кандидатира за кмет на Елин Пелин. Резултатът от историята е, че той се обедини с партията ВМРО, за да победи противника си от ГЕРБ. Това в крайна сметка накара неговите поддръжници да мислят, че е станал комунист, с което загуби доверието им. Това не е нищо ново и се случва по целия свят, но номинацията на Иван Гешев за главен прокурор, издигнат от Сотир Цацаров - това е скандално и е нещо, от което гражданите на България трябва да са обезпокоени.


Това, което споделихте последния път, когато говорихме, предизвика сериозна буря във всички медии, свързани с един от вашите герои - Делян Пеевски. Излязоха доста цветущи материали. Как приемате това?

Те продължават да твърдят, че съм лъжец, защото говоря за ужасна корупция в България. Медиите на Пеевски се хвалят, че България е само 77-тото най-корумпирано място на земята, сякаш е въпрос на гордост. Те нямат проблем с това, че България е най-корумпираната страна, №1 в Европейския съюз, което я превърна във водещ пример на движението Брекзит.

 

Най-безумният удар по филма е твърдението, че всеки българин, който гледа  „SOS“, е предател за България. Следният цитат е от  „Стандарт Нюз“, собственост на Пеевски:
„Хората като Бут са ясни - те биха направили всичко за пари. Но тези, които са го наели, показват само едно - мразят родината си и биха направили всичко възможно да я заличат. Но те трябва да помнят, че за 1300 години България е видяла много национални предатели. И никой от тях не успя да я победи. ”
 
Това означава, че продължават атаките срещу вас и филма?
Да - когато гледам хората, които пишат тези рецензии, изглежда, че за първи път са гледали филм. Едно ревю, използвано няколко пъти в различни публикации на Пеевски, казва, че филмът няма сюжет, няма история, няма добри герои и след това дава най-подробните описания на филма, който съм чел. Често дават дори прозрения, за които и аз не съм мислил. Най-разочароващата част е неспособността да сподели тази луда пропаганда с много американци, тъй като преводите са толкова трудни за разбиране. Исках да публикувам лошите отзиви във Facebook, но тогава трябваше да обяснявам всеки път контекста на всичко на хора, които не са запознати с историята.






В  популярния и престижен уебсайт IMDB (Internet Movie Data Base), използван от американските дистрибутори на филми, за да решат дали дистрибуцията е достойна, над сто ревюта с десет звезди се появиха за период от 48 часа. Това сваля филмите надолу в класацията. Оказаха се руснаци, които гласуват против всичко, в което се споменава Путин в негативна светлина. Ще се радвам много, ако някой от вашите читатели, които имат акаунти в IMDB отидат на страницата на филма и гласуват максимално срещу руската атака на тролове.

 

Научихме, че има видеоклипове, направени в отговор на филма?
Има едно видео в You Tube, сигурни сме, че Пеевски стои зад него. Представляла 7-минутна версия на филма, която по същество е монтаж на това което аз показвам от частите на страната, негативно повлияни от корупцията. Разбира се моментите за Пеевски са изключени. Същността на коментара на екрана е „как смее този американец да направи България да изглежда зле с всички ужасни неща, които прави Америка“.  Миналата седмица млад мъж публикува версия на историята с корекции и коментари за целия двучасов филм. Сигурно е посветил няколко часа сериозно на тази тема. Той ме обвини, че нарочно съм написал субтитри, които манипулират истината. Работих с експерт в България,  младеж на име Виктор Диманов. Той работеше върху филма по време на снимките и по пост-продукцията. Виктор говори много добър английски и познава американското кино и документалните филми. Той разбра, че има и други версии на филма, които се предлагат на черния пазар с преработени манипулативни нови преводи на субтитрите. Кой стои зад това? Вероятно предполагате същото като мен. Знам само, че получих линка от Цветан Василев, с коментар: „Дебелото прасе е отново в това“.


Вашите събеседници и тези които представят тяхната гледна точка във филма от България не се радват на такова внимание както вие, въпреки че ​​представяте тяхното мнение, тяхната история и това, което се случва в живота им в тук. Има ли отрицателни последици за тях от това, че са част от вашия филм и екип?
Чувам, че булдозерите са отново в ромското село. Без да назовават имена някои загубиха работата си. Някои са се преместили - има много промени откакто излезе филмът.
  
Филмът „Сенките на София“ завършва с информация, че Делян Пеевски е кандидат за евродепутат. Вероятно знаете, че за втори път той отказа да отиде в Брюксел. Как си обяснявате това?
 Имам две теории:

 # 1 Той стана твърде известен със своите облаги, привлече много внимание към престъпните си начинания - не е добре за бизнеса му.

# 2 Ще трябва да се показва всеки ден и да работи, ще се изисква от него  действителна работа - не е добре за него.
 
Мислите ли, че отказът му има нещо общо с делото по закона „РИКО“, заведено в Ню Йорк?
Отново всичко, което той прави в тази посока, само привлича вниманието. По-скоро адът ще замръзне, отколкото той с охота да стъпи на американска земя. Като за представително лице, не знам колко по-очевадни могат да станат нещата, но пък  погледнете отново Тръмп.






Преди седмица стана известно, че са арестувани двама души - българин и румънец, по обвинение в изнудване на Ахмед Доган и Делян Пеевски. Прокуратурата твърди, че са поискани 12 милиона лева, за да бъдат заличени имената им от френски доклад за контрабанда на цигари. Какво мислите за това?
 Смешно е как в нито един от случаите, в които  Пеевски засяга филма не се споменава Булгартабак, а това е основната тема на историята. Тишината е оглушителна - ще бъде интересно да видим как продължи това.

 


.
Кадър от филма: Шефът на турския антитероризъм Ахмед Яйла, показва на режисьора Кевин Буут, видеоклипове, намерени в  мобилни телефони на бойци от ИДИЛ. В много от клиповете се виждат цигари с марката „Престиж“, произведени от Пеевскя Булгартабак.


Във филма пътувате до Истанбул, където се срещате с Ахмед Яйла - началник на антитероризма в Турция. Гледахте с него видеоклипове на екзекуции, заснети от терористични организации. В едно такова видео  се вижда огромно количество цигари от марката „Престиж“, произвеждани в Булгартабак. Разкажи ни повече за тази среща. Какво друго ви каза Яйла за Пеевски?


 Когато снимахме Ахмед Яйла в Турция следвахме темата за ИДИЛ. Историята тръгва от джамия в ромско село до Пазарджик - млад мюсюлмански лидер, обвинен в даване на временно убежище на бойци от ИДИЛ, пътуващи през турската граница в и извън ЕС. Следихме тази история повече от година, включително и делото срещу него. Въпреки това Тръмп обяви, че ние (САЩ) сме победили ИДИЛ, което  стана новина вчера. Това е твърде лошо, защото Ахмед ни представи изключително ценна информация за пътищата за контрабанда, използвани от "Булгатабак", през които се доставят пари на ИДИЛ и други терористични организации. Следвахме и маршрутите на хероина и трафика на хора.

 

Ще се върна към предишния ви въпрос - от всички, които бяха интервюирани във филма, животът на Ахмед беше най-разрушен. Скоро след снимките синът му беше арестуван в Истанбул, защото имаше американски долари в джоба си. Ахмед със съпругата му бяха принудени да избягат в Америка.

 

Още нещо, малко в страни от темата  -  изглежда, че хората с които говорихме в Турция са запознати много по-малко с България, отколкото българите за Турция.
 

Вероятно знаете кой е Джанюариъс Макгахан и какво постигна с журналистическата си работа за България. Мислите ли, че хората в България ви сравняват по някакъв начин с него - американски журналист, който разказва на света за това, което се случва в малка държава на Балканите?
 Американският освободител на България! Това е невероятен комплимент и го оценявам, но би било погрешно да ме сравняват с човек, който е направи толкова големи жертви.


В момента работите ли по други  проекти?
 Основахме компания, наречена Tenaya Group inc, която вероятно  ще бъде публично търгувана на борсата. Разработвам нова серия за наркотиците със Шон Стоун (синът на Оливър Стоун). Също така работим и върху проект за глобален религиозен култ (сега не е добре да го назовавам). В момента снимате филм за законодателството за отчуждаване на земя (Eminent Domain Laws) - тук в Тексас е разрешено на големи петролни компании да откраднат земята ви. Този проект ми е близък и скъп, тъй като огромна световна енергийна компания, наречена Киндър Морган (Kinder Morgan), базирана извън Хюстън, планира да пусне 42-инчов газопровод от 1440 PSI през моите съседи. Радиусът на взрива за неизправност може да бъде над 3500 фута - поставя дома, в който живея в момента, в това, което Киндър Морган обикновено наричат „зона на изпепеляване“.
 
Въпросите ви ми напомнят на разговорите, който водих с много българи и руснаци, които бяха критични за това как съм се съсредоточил  с камерите си върху грозните неща, а не върху красивите. Винаги давам един и същ отговор. Ако искате да дойдете в Тексас и да направите филм за това колко корумпирана е петролната индустрия - ще ви купя едно питие и ще ви покажа всички грозни неща, моля, направете филм и споделяте, имаме нужда от помощ.
 




В заключение - България е едно от най-красивите места и българите са едни от най-умните хора, които познавам, ето защо направих филм за малка група от хора, които заплашват тази красота. Българите имат всичко необходимо, за да коригират хода на своето бъдеще без Русия или Америка.

 

Само за България - ето няколко връзки за гледане на филма. Както обикновено, ако не можете да си позволите $ 5 - моля, изпратете ни съобщение на нашата страница във Facebook и ние ще ви дадем код.  Може да гледате „Сенките на София“ с  Английски субтитри и с Български субтитри.

 

Разговорът с Кевин Буут може да видите и на английски език в рубрикта ИНТЕРВЮ.

 

Интервю на Диана Йонкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 38323 |09.10.2019 Мика Зайкова пред Фрог: Няма да дойде и „Хюндай”. И завод за батерии няма да има . 0| 6952 |08.10.2019 Само във Фрог: Община Никопол с бутафорна туристическа атракция върху опасен терен . 40| 12615 |27.09.2019 Методи Андреев: България клекна на „Газпром“ с „Балкански поток“, проектът е национално предателство . 26| 40696 |05.09.2019 Бойко Атанасов пред Фрог: Не искам да се самоубия, ако ми се случи нещо, то ще е като с Васил Миков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads