Реклама / Ads
6| 18581 |07.12.2022 ИНТЕРВЮ

Милена Червенкова за Фрог: Нямаше как един голям човек като Морфов, да не надраска на тази врата: “Така не може, по дяволите”

.
Милена Червенкова Източник: Facebook
Един такъв талантлив човек, талантлив и като личност, голям човек, просто не можеше да не надраска тази врата. Нито я е взривил, нито е взел нещо, взел е един флумастер и е написал: “Така не може, по дяволите”. По същия начин , по който в “Хъшове”, написаха “F*ck the Sultan”.
 

Това каза актрисата Милена Червенкова пред ФрогНюз.

 

Ето го и цялото интервю

 

Г-жо Червенкова, вие как тълкувате това, което се случва в Народен театър “Иван Вазов”?


Първите няколко дни, след като се разви този скандал, аз не можах да повярвам какво се случва. Гледах различните гледни точки, защо Сашо (Александър Морфов, бел.ред.) е постъпил така, какво прави Васил (Васил Василев, директор на Народния театър, бел. ред.). И след тези няколко дни моето лично мнение беше, че в тази ситуация трябва да се подкрепи Сашо Морфов. Така започнах да публикувам на стената си във Facebook защитната си позиция, както и мнения на хора, които са по-умни от мен. Публикувах и в много групи, в които съм член, качих петицията в защита на Сашо. 


Мога и да се аргументирам много просто защо заех тази позиция. Годината 2004, когато излезе “Хъшове”, по повод 100-годишнината на Народния театър, аз бях една от първите, може би не на премиерата, но една от първите, които отидоха да гледат спектакъла. В момента, в който написаха с тебешир на черната стена “F*ck the Sultan” и "Само Левски", аз си казах, че това представление ще е гениално, то такова си и беше.


Буквално месец преди това, ние в “Арт театър" изкарахме спектакъла “Кучета”, в който се родее темата за малкия потиснат човек. Подобно на спектакъла на Сашо, ние доста дълго време играхме “Кучета” и все си казвах: “Супер,  подобно на Сашо и ние се борим, нещо трябва да се промени в тая държава, нещо трябва да се случи”. 


Малко след това Сашо Морфов направи “На ръба”. Аз го срещнах на улицата и му казах, Сашо, личност като теб не може да не изрази гражданска позиция със спектакъл като на “На ръба”. 


Един такъв талантлив човек, талантлив и като личност, голям човек, просто не можеше да не надраска тази врата. Нито я е взривил, нито е взел нещо, взел е един флумастер и е написал: “Така не може, по дяволите”. По същия начин , по който в “Хъшове”, написаха “F*ck the Sultan” . 


Евала на Валерката (Валери Йорданов, бел.ред.), че поде всичко това. Ние за съжаление не сме се виждали от страшно много години, но се следим във Facebook, каним се на представление и все си викаме: “Аз не мога да дойда, имам представление” - “И аз така”. 


В това, което той поде, го подкрепям изключително. Когато видях списъка с хора, които подкрепят директора, има и хъшове между тях, не можах да повярвам. Запитах се как сега ще играят в един спектакъл заедно? Ние сме колективно изкуство в театъра, трябва да се подкрепяме един друг. Не мога да си обясня как тези, които са участвали в спектакли на Александър Морфов се обръщат срещу него, наричат го пияница. Това е срамно, това е грозно и никак не е колегиално. 

Как бихте коментирали този другарски съд, пред който Морфов е изправен.  Така нареченият другарски съд, в който колегите му в трупата трябва да преценят дали той е извършил нарушение, или не?


За това дори не мога да говоря, нямам какво да кажа. Това малко ми намирисва на Сталинизъм, както се казва: “Есть человек — есть проблема, нет человека — нет проблемы”. Какъв другарски съд срещу Сашо Морфов, какви пет лева, как може такова нещо. Как може да поставиш на една везна всичко, което е направила тази личност за България, за българската културата и не само. На едната везна всичко това, а на другата това, че е надраскал на вратата “Вън ДПС”?. Що за безумие въобще става?

 

Ние сме майстори в това да си убиваме талантите. 

Смятате ли, че в театъра в момента парите са определящ фактор, че от тях зависи чия позицията ще заемат актьорите?


Това, което знам, са само клюки, но ако е вярно, че преди появата на г-н Василев заплатата в театъра е била 700лв., а сега е вече 5000лв., нали се сещате накъде ще клонят везните.

Прави впечатление, че скандалът в Народния театър по-скоро се задълбочава, отколкото потушава. Ще успее ли директорът да излезе от тази ситуация или трябва да се намесят от Министерство на културата? Въобще какво очаквате да се случи?


Къде е министърът на културата сега. Нямал право да кадрува в Народния тетър, ами въобще какво право има този министър? Той лукова глава ли е там? След като директорът кадрува в Народния театър, той собственик ли се чувства? 

 

Това, на което най-много се надявам в момента, е Валери да се оправи и непрекъснато му изпращам енергия. 

 

Но в един момент този цирей трябва да се спука. Имат сума ти представления, една голяма голяма сцена, камерна, на четвъртия етаж, която носи името на гигантския български артист, как не се засрамиха от паметта на Апостол Карамитев? Откриват и други сцени. В общи линии те трябва да си вършат работата, актьорите трябва да играят. Не знам в крайна сметка какъв ще е резултатът.


Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 8977 |06.12.2022 Любомир Аламанов пред Фрог: Най-краткият политически виц е ”независим кандидат, издигнат от ГЕРБ” . 8| 7486 |05.12.2022 Д-р Теодора Йовчева пред Фрог: Номинацията на проф. Габровски за премиер е опит на ГЕРБ да се ребрандират . 5| 6447 |02.12.2022 Валери Йорданов пред Фрог: В театъра се срутват стени от декори, внимаваме къде се катерим, изпитваме параноя . 15| 17031 |25.11.2022 Ивайла Бакалова пред Фрог: Викаха ме в СДВР по жалба на “Нотариуса”, че ще корумпирам прокурори и съдии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads