Реклама / Ads
0| 15751 |28.04.2022 ИНТЕРВЮ

За невидимия плакат и видимия арест: Яла от Москва пред Фрог

.
Яла Ковил на Червения площад Източник: Колаж - Фрог нюз/ Снимки: Яла Ковил
„Когато си против войната, дори и да мълчиш, пак ще те арестуват. Нищо не е от значение. Дори ако си помислиш, че войната е зло, ти се превръщаш в престъпник според руските закони“ - посланието, което се крие зад 4 минути и 41 секунди, в които 18-годишната Яла Ковил* пикетира на Червения площад, преди да бъде арестувана за това, че държи нищо в ръцете си... За невидимия плакат и видимия арест разказва Яла от Москва пред Фрог нюз.
 

*Яла Ковил е псевдоним.

 

Яла мечтаела да посвети живота си на политиката.

 

Взима активно участие в организации за човешките права. Но след като войната в Украйна, отприщена от родината ѝ, започва, тя се отказва от специалността „Международни отношения“ и си казва: „Ще вляза в политиката по други начини”.


Споделя истинската истина за пропагандния кремълски режим в социалните мрежи, а наскоро създава и медията САХАР. Доброволства като учител на украински деца и се опитва да дарява пари за Украйна по „всички възможни и легални начини”.

 

Яла мечтаела да посвети живота си на политиката. А ние от Фрог мечтаем за повече като Яла. Ето какво ни разказа тя:

 

В социалните мрежи видях, че Ви арестуват на Червения площад за това, че буквално държите невидим плакат…


Всъщност това беше вторият ми арест. Първият път, като бях задържана, беше на 8-ми март близо до Червения площад. Защото като един истински престъпник в Русия, аз държах букет червени цветя, които моят баща ми подари по случай празника. Бях арестувана без причина. Държаха ме 8 часа в полицейския участък. 


Втория път бях арестувана за пикетиране. Бях го планирала предварително. Бях организирала мои приятели от Санкт Петербург да дойдат и да направят снимки на моя протест. Знаех, че ще бъда арестувана. Протестът ми продължи само 4 минути и 41 секунди точно (както снимките потвърждават). 


Днес (27 април 2022 г.) бях в съда, където ме обявиха за виновна за „нищодържане” на Червения площад. Беше ми наложена глоба от 20 хиляди рубли (около 250 евро). А първата глоба беше 15 хиляди рубли. 

Какво беше отношението на полицаите към Вас?


Когато бях арестувана първия път, се държаха с мен и други момичета сякаш сме закоравели престъпници. Не мога да кажа, че са ме измъчвали физически, но имахме доста напрегнат разговор. По-скоро като психически тормоз. По време на втория арест всичко беше по-нормално, ако може да се определи така. Бях задържана само за 3 часа. Адвокатът ми пристигна бързо и този арест премина без неприятности.

 

.
Източник: Яла Ковил

Всеки път, когато протестирате, Ви арестуват. Ще продължите ли?


В Русия, ако те задържат повече от два пъти за протест, можеш да влезеш в затвора. Затова оттук нататък няма да протестирам сама или пикетирам. Но ще продължавам своята активност в социалните мрежи и ще се опитам да протестирам по по-безопасен начин, въпреки че не знам какъв е той. Защото, докато пикетирах и държах в ръцете си нищо, мислейки, че това е безопасният начин, бях арестувана. 

Какво Ви подтикна към този протест?


Досега съм протестирала 4 пъти. Първите 3 пъти бяха провокирани от войната в Украйна. Защото искам моята държава да спре да убива невинни хора, моите роднини там. 


Докато пикетирах, аз носех тениска, на която пишеше „самоцензура” (автоцензура) и посланието ми беше: Когато си против войната, дори и да мълчиш, пак ще те арестуват. Нищо не е от значение. Дори ако си помислиш, че войната е зло, ти се превръщаш в престъпник според руските закони. 

Има ли все още хора в Русия, които не вярват, че Украйна и РФ са във война?


Знам, че руснаците са наясно, че нещо се случва в Украйна. Но повечето вярват, че не е война, а „военна специална операция”, както се пропагандира в Русия. Те смятат, че руските войски са освободители на украинците, които живеят в нацистки режим. 

Мислите ли, че ако наистина много хора излязат на протест, това ще промени политиката на Кремъл?


През последните 20 години руското правителство направи така, че хората да ги е страх да протестират или да бъдат политически активни. Мисля, че ако нещо рязко се промени и много хора наистина решат да протестират, може и да настъпи промяна. Но честно казано не виждам как руското общество би накарало Кремъл да се промени без насилие. Като либерал и човек, вярващ в демокрацията и в значението на всеки живот, не бих искала да видя моите съграждани да горят Кремъл. Въпреки че може да е единственото решение. 

Как реагират руснаците на всички наложени санкции?


Съществува програма, която гласи, че Русия може да разчита изцяло на себе си и няма нужда от вносни продукти. Повечето руснаци вярват в това. Най-засегнати са тези, които са работили в чуждестранни компании, но не вярвам, че значителна част от тях ще излязат на улицата. 


Много руснаци са щастливи, че големите международни компании се оттеглиха, защото и без това повече не можеха да си позволят каквото и да е било предлагано от тях. 


Преди моето семейство дори не можеше да си позволи McDonald’s, защото нямахме финансова възможност. Да посетим заведение - беше голямо щастие. И сега руснаците разсъждават така: „Ние не можехме да си позволим това преди, а сега вече всички не могат…”. 

Получавате ли подкрепа от семейството си?


Баща ми не ме подкрепя на 100%, но знам, че ме обича независимо от всичко. Но аз не живея с него. Когато ме арестуваха и му писах, той просто ми отвърна „не мога да направя нищо по въпроса, след като вече си арестувана”. Майка ми също не може да направи кой знае какво, защото тя знае, че ще продължа да протестирам, просто целта ми е да не бъда арестувана повече от два пъти месечно. Вече ме арестуваха един път март месец и един път април. Така че следващият път, когато протестирам, ще е през май.

Как Ви се отразява рязкото покачване на цените на основните продукти?


Това е нещото, което ме притеснява най-много всеки ден. Има мол близо до дома ми и цените са космически. Преди млякото струваше 54 рубли, а сега е 100. А заплата ми си остава същата... И наистина се притеснявам за това как да си купя достатъчно храна. Трябва да се ограничавам. 

Мислите ли, че с всеки изминал ден от продължаващата война в Украйна, броят на протестиращите руснаци се покачва? Или?

 

За съжаление, не. На 24 февруари (бел. ред. началото на войната) имаше огромно множество от протестиращи. Аз също взех участие. Но през март протестите намаляха, а сега е почти невъзможно да организираш такъв. Само докато публично се оповести мястото на протеста, полицията отива незабавно там. И арестуват всеки, когото видят. 


Последният голям протест беше на 2 април и се преструвах, че просто се разхождам или се запътвам към музей. Полицията арестуваше всички наред - девойки, седнали по масите на заведенията, семейства, които се разхождат. В момента хората повече пикетират на Червения площад, близо до паметници, музеи, почетни сгради… Но вече няма масови протести. 

Вярно ли е, че арестуват деца?


Имало е такъв случай, да. Вчера (бел. ред. 26 април 2022 г.) арестуваха непълнолетно момиче, танцуващо на улицата, което снимаше видео за YouTube. 

Какво провокира руския президент Владимир Путин да започне тази война?


Просто Путин иска да си запише името в историята. Той вярва на всичко, което ФСБ му докладва. Но заради корупцията в руската система, ФСБ предоставя грешна информация. Първите три дни от войната бяха ужасни за руските войски. Путин гледа само руските канали по телевизията. Тук вече няма нито една функционираща независима медия. И той наистина вярва на това, което вижда. Той не е част от нашата реалност.

 

Преди време руската независима медия проект. публикува разследване за здравословното състояние на Путин - като в него се намеква, че той е болен от рак на щитовидната жлеза. Възможно ли е Путин просто да си изпълнява „предсмъртните желания”?


Това е абсолютно възможно. Но може и да е само частичка от истината. Той просто иска да е велик лидер като Сталин. Иска името му да бъде запомнено и Русия да го помни дори и след смъртта му. И смята, че правилният начин това да се случи е - да завладее Украйна. Да остане завинаги в руската история. Войната определено му помогна, но по лош начин. 

Какво е Вашето послание към хората по света?

 

Руснаците не могат да променят кремълския режим - единственият начин е да започнем гражданска война, а аз наистина не искам това да се случи. Не искам гражданите на страната, която обичам, да умрат заради някакъв луд възрастен мъж, жаден за власт.

 

Путин може да бъде спрян само от близки до него или някой чуждестранен лидер - лидерите на демократичните страни да предприемат адекватни действия. И ако хората искат тази война да спре, нека протестират и да настояват пред своите лидери да направят всичко по силите си. Ще има последици, ще бъде некомфортно да се живее без конкретни продукти или услуги - като олио, газ…


Путин няма да се задоволи само с Украйна. Той ще нападне и други държави. 

 

Мислите ли, че България може да е една от тях?

 

Не мисля, че България ще е първата му цел. По-вероятно е да нападне Молдова, Финландия, Балтийските държави. После държави в Централна Азия. Той иска да създаде новия СССР. 

А дали Путин ще се съгласи някога да се срещне със Зеленски очи в очи?


Не. Не мисля, че би се съгласил на лична среща със Зеленски. Путин наистина не го харесва - завижда му. Володомир Зеленски е лидер, избран от своята страна, подкрепян от своите съграждани. Нещо, което Путин никога не е имал. 


Важно е да се отбележи, че не съм единственият човек в Русия, който протестира. Има много руснаци, които са твърдо против войната в Украйна. Страх ги е да протестират, но все пак се опитват да помогнат на Украйна по всякакви начини.

 

Просто нямаме възможността да „крещим” публично, без да ни очаква арест, тормоз или смърт.


Интервю на Мира Ереева

 


 

САХАР - медията на Яла Ковил:
Telegram - ТУК
Instagram - ТУК

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9746 |27.04.2022 Методи Андреев пред Фрог: България да покаже зъби и нокти на Русия за газа . 0| 11213 |27.04.2022 Пламен Павлов пред Фрог: Проблемът е голям, не разбирам спокойствието. Засегнати ще са индустрии, болници . 0| 5808 |26.04.2022 Правозащитникът Сергей Стрижак: Военните престъпления са част от военната доктрина на Русия . 0| 14823 |25.04.2022 Методи Лалов пред Фрог: Поредно нагло държание от Митрофанова. Тази жена трябва да бъде изгонена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads