Реклама / Ads
0| 5808 |26.04.2022 ИНТЕРВЮ

Правозащитникът Сергей Стрижак: Военните престъпления са част от военната доктрина на Русия

.
Сергей Стрижак
Командването на руската армия умишлено използва престъпни методи, за да унищожи волята за съпротива, за да сее паника, страх и истерия сред хората и цивилно население. Така шефът на фондация BYSOL обяснява защо руската армия извършва военни престъпления.
 

Ръководителят на фондация BYSOL, беларуският правозащитник Андрей Стрижак , беше наблюдател в Украйна на събитията на Евромайдана през 2013-2014 г., а през 2015 г. организира инициативата за хуманитарния маршрут Беларус-АТО и доставя хуманитарна помощ в Донбас в продължение на пет години. . От 2020 г. създадената от него фондация BYSOL помага на белоруси, които бяха арестувани или принудени да напуснат страната поради политически репресии, а преди месец започна да подпомага и украинските военни и бежанци. Стрижак, който от много години разследва военни престъпления, казва пред „Настояще време“ защо руските военни ги извършват в Украйна.


– Бяхте на Майдана, след това работихте в Източна Украйна. Имате богат опит в оправянето на военни престъпления там, правите това от много години. Сега участвате ли в разкриването на тези престъпления?

 

– Сега се занимавам с дистанционни консултации на мои колеги. За съжаление или за щастие, сега нямам възможност да ходя на полеви мисии, последният път, когато бях на мисия, беше през 2020 г. Но цялото ми експертно съдържание все още е там и все още е много свежо.

 

- Кажете, промениха ли се престъпленията, които записвате в Украйна и как са се променили през това време?


– Разбира се, мащабът се увеличи.

 

Виждаме използването на тежки оръжия срещу очевидно мирни цели, които са защитени от международното наказателно право. Ако говорим за използването например на самолетните бомби FAB-500, FAB-1000 и FAB-3000, както сега казва от украинската страна, тогава това, разбира се, е непропорционално използване на военна сила за постигане на военните цели от руската армия.


- Как се разследват военни престъпления в Украйна -  Русия ще бъде ли наказана за тях?


- В съответствие с международното наказателно право може да се води война, в тази война е възможно да се убива, това е специфична сфера на човешката дейност. Но трябва да се ограничи по някакъв начин. И във война, например, не трябва да се убиват невъоръжени хора, не трябва да се убиват цивилни, при никакви обстоятелства не трябва да се изнасилват, ограбват и унищожават имуществото им.

 

Но това, което виждаме как се държи руската армия сега, е доктрина, основана на военно престъпление, това е моята оценка. Защото тук не говорим за отделни случаи, когато някой от руските военни използва забранени методи за водене на война. Виждаме, че командването на руската армия умишлено използва тези методи – за да унищожи волята за съпротива, за да посее паника, страх и истерия сред цивилното население.


В една демократична страна влиянието на хората върху политическите процеси и върху демократично избраните лидери играе много важна роля. Мисля, че руските войски имат такава цел и затова са толкова жестоки и толкова грозно чудовищни ​​в поведението си в окупираните територии.

 

- Смятате ли, че по този начин се опитват да сплашат украинското население? Какъв натиск в едно демократично общество планират да постигнат?

 

- Виждам, че основната цел и основната линия на поведение на руските окупатори тук е, че те се опитват с броя на цивилните жертви и с броя на унищожаването на цивилната инфраструктура да принудят украинското ръководство да сключи мир при условията, които Русия ще представи на Украйна. Мисля, че това беше планът от самото начало: бърз мощен удар със страхотни зашеметяващи резултати - това е приблизително вида блицкриг, който Путин искаше в самото начало на своята война.

 

Виждаме обаче, че войната се проточва, санкциите се засилват, снабдяването на украинската армия от западните съюзници с модерни и мощни оръжия се увеличава. И така ситуацията не изглежда така, както Путин би искал. Основната цел на армията обаче е същата, каквато беше: както унищожаването на цивилното население, така и на мирната цивилна инфраструктура.

 

- Говорихте за военни престъпления и споменахте изнасилвания. Има информация за няколко десетки украинки, които са били изнасилени от руските военни. Според вашия опит защо тези факти са трудни за разследване?

 

- Това е отделна, много голяма област на работа в областта на военните престъпления, защото престъпленията, които се случват в цивилния живот, се пресичат тук с престъпленията, които се случват във военно време.


Ако говорим за изнасилване по време на война, то те носят със себе си не само задоволяването на долните похоти на престъпника, което, например, се случва, когато изнасилването става в мирно време. Това е от особено значение и под формата на унижение и подчинение на цивилното население, демонстративно оскверняване и унижение на цивилното население, което трябва да засегне и армията на противниковата страна.

 

Тоест отново това е  елемент от воденето на нетрадиционна война. Много експерти са съгласни, че руските войници получават мълчаливи инструкции да се държат с цивилното население, както си искат. И те го правят - виждаме на примерите на Буча и Ирпен, Гостомел, Мариупол и други градове.

 

За съжаление военните престъпления, както казах, са част от военната доктрина на Руската федерация. И това, което се случва във всяка война, изнасилването, за съжаление, е такава част от военния живот. Тук те просто се случват в по-голям мащаб от очакваното.

 

Има много голям проблем в това, че самите тези престъпления са трудни за разследване - поради факта, че жените в цивилния живот наистина не говорят за подобни ситуации. Защото са изправени пред двойна травма. Хоратап идват в полицията и започват да казват, че те сами са виновни за случилото се - по време на война това се влошава. Представете си, един войник отива на война, жена му остава вкъщи, войникът отива там - нашественик , изнасилва я я, не дай си Боже, забременяла. Тя няма да отиде и няма да говори за това, защото се възприема като срам.

 

Въпреки това вярвам, че всяко престъпление, и особено военно престъпление, трябва да бъде разследвано. И държавата трябва да създаде всички условия тези жертви да се чувстват максимално защитени и да не се страхуват да свидетелстват срещу своите изнасилвачи и потисници.

 

– Вашата фондация се занимава с изпращане на контрацептиви в Украйна. Как става това и от каква друга помощ, според вас, се нуждае Украйна?

 

– На този етап установихме контакт с феминистки организации в Беларус и Украйна. Те са съставили специален списък на лекарствата, които трябва да бъдат доставени в Украйна, и процесът на снабдяване е в ход. А има и такава много необичайна статия, която включва специални комплекти, така че лекарите и жените веднага да събират материали за доказателства на място, ако човек е бил изнасилен. Това е много специфична област на работа за феминистките организации. Ние сме тук като структура на BYSOL като платформа за събиране на ресурси и като организация, която може да помогне с поръчките. Разпределението и дефинирането на нуждите по региони ще се занимават от нашите партньори в Украйна измежду феминистките организации.

 

Ако говорим за това каква помощ е необходима, сега почти всички са съгласни, че ситуацията с доставките на храна е доста трудна, особено в зоната на военни действия. Не е тайна, че руската армия, отново водейки нетрадиционна война, унищожава хранителни складове, зърнохранилища и други места, където хората трупат своите продукти. И така въпросът за зърнените храни, въпросът за консервите е особено остър в Харков, Харковска област и Донбас. Много доброволци и много структури сега се пренасочват към доставката на хранителни продукти в зоната на бойните действия.

 

Превод и редакция: Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 133| 25132 |01.08.2014 К. Чакъров: Битката между Сергей и Бойко–между евнух и гладиатор . 20| 11375 |27.04.2011 Сергей Хрушчов: Путин възражда сталинизма! . 14| 6668 |16.07.2009 Т. Дончева: Със Сергей БСП е обречена . 12| 6741 |08.12.2008 Сергей Ежков: Г. Първанов е изявил желание да отстреля планински козел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads