Реклама / Ads
16| 7532 |18.05.2015 ИНТЕРВЮ

М. Ризински: Груевски мачка всичко заради благосъстоянието на клана си

.
Мирослав Ризински
БККС се обръща и към правителството на Р България, и към цялото българско общество максимално да подкрепят желанието на македонските граждани да имат достоен живот, казва за Фрогнюз македонският българин.
 


интервю на Ана Кочева


- Миро, политическата криза в Македония, за която говорихме в началото й, вече е в разгара си. Каква е позицията на македонските българи по темата?


- БККС с голяма загриженост следи развитието на политическата криза в нашата родина, а тя действително от ден на ден все повече се задълбочава. За това и  отговорност, и вина носят единствено Никола Груевски и неговият клан, които се самоопределят като властта на Р Македония. Със своето игнорантско и безотговорно поведение, което скоро ще стане едно цяло десетилетие, правителството Македония, доведе нещата до ситуация на крайна разделеност в македонското общество и масови протести на гражданите. БККС многократно алармираше за тоталитарните практики на режима на Груевски, които напомнят на методите на Милошевич, като например: затваряне на медии, заплахи към граждански активисти, монтиране на съдебни процеси против инакомислещите, дискриминиране на етническа основа, тотално партизиране и узурпиране на съдебната власт, провокиране на недобросъседски отношения, вкл. и чрез безумната антиквизация и редом с това симулиране на някакви реформи.

 

- Т.е. в прав текст казваш, че действителен интерес към евроинтеграция липсва?


- Трябва веднъж завинаги да стане ясно, че Груевски въобще няма интерес македонските граждани да се интегрират в Европейския съюз. Груевски се интересува единствено от това гражданите да бъдат брутално газени и мачкани, да бъдат заплашвани, да останат безработни, на ръба на оцеляването, за да може той да продължи да осигурява финансовото благосъстояние на своя клан чрез съмнителни бизнеси на гърба на всички нас. При тези условия, когато не се вземат никакви мерки, нито се понася лична отговорност, след появата на аудиоматериалите от скандалните разговори на основните участници в режима на Груевски, повече от оправдана е съпротивата и неудовлетворението на македонските  гражданите, които масово и изцяло загубиха доверието си в институциите. На всички вече станаха ясни диктаторските методи, с помощта на които управлява правителството.

 

- Ще пожертва ли Никола Груевски, за да остане на власт на всяка цена, етническият мир и стабилността, а дори и невинни човешки животи?


- Скорошните ужасни събития в Куманово навеждат на такова съмнение. Затова в интерес на запазването на мира, политическата стабилност и държавността в Р Македония, БККС призовава Груевски и цялото правителство да си подадат незабавно оставката.

 

- А ще отправите ли някакъв призив и към българското правителство?


- Разбира се! БККС също така се обръща и към правителството на Р България, и към цялото българско общество максимално да подкрепят желанието на македонските граждани да имат достоен живот и право на скорошна евроатлантическа интеграция. Поради тази причина, БККС свиква своите членове и симпатизанти, както и всички граждани на Р Македония, независимо от тяхната политическа ориентация, етническо и религиозно потекло, всички онези, на които им е безценен мирът, независимостта и териториалната цялост на Р Македония, гордо да издигнат своят глас и смело да се изправят в защита на нашата родина. За да кажем всички заедно, мирно и с достойнство: ДА – за свободата, демокрацията и правовата държава! и
НЕ – за диктатурата, нетолерантността и деспотизма!

 

- Все пак, какво ще се случи ако Груевски не подаде оставка?


- Този вариант е наистина много малко вероятен. Свидетели сме че гражданите на Р Македония все по-масово изразяват своето недоволство от начина, по който Груевски и правителството му упражняват властта. Почти всички държави членки на ЕС едногласно изразяват послания, че единственият начин за излизане на от кризата е той да си поддаде оставката. При условие ако Груевски не го направи, Македония ще навлезе в още по-дълбока международна изолация и политическа криза, която в този момент наистина е трудно да се каже по какъв начин би могла да се развие.

 

- А смяташ ли, че версията, която се тиражира, за Турски поток и неговото бламиране от страна на САЩ може да е причина за събитията, или да ги провокира някак?


- Основната причина за събитията е недемократичното правителство на Груевски, но не изключвам възможността световни сили да се възползват от тази ситуация, за да прокарват свои икономически и геополитически интереси.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 10205 |14.05.2015 Проф. Коева: Говоренето на езици предпазва мозъка от болести . 24| 12820 |12.05.2015 Кольо Парамов: Дребни плъшоци на "Позитано" се гаврят с Луканов... . 108| 16200 |07.05.2015 Проф. Никола Алтънков: Съветският съюз ни подгони като овце да участваме във войната срещу Германия . 33| 11456 |04.05.2015 Ген. К. Цветков: Празникът на армията не е заслужен от политиците, а от войниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads