Реклама / Ads
15| 12532 |01.06.2021 ИНТЕРВЮ

Стефан Гамизов пред Фрог: В НЕК се фабрикуват фалшификати, шефовете са на Борисов, искат да прокарат желан от него проект за 1 млрд. евро

.
Стефан Гамизов
Нямат край удивителните метаморфози на Борисов, за да угоди на Путин през последните 7 години. Сега и в този час се фабрикуват в НЕК фалшива документация, за да се стигне до милионите на ЕК. Разчита се, че служебното правителство ще стои изолирано и ослепено. Шефовете в НЕК се подчиняват на Борисов, а не на служебното правителство. Искат да прекарат на всяка цена желаните от него “проекти” за бетон за 1 милиард евро.
 

Това каза пред Фрог нюз енергийният експерт Стефан Гамизов. Ето какво още обясни той:

 

- Г-н Гамизов, вие публикувахте документ, уличаващ правителството на Борисов в корупция по отношение на проекта АЕЦ „Белене“. Дали ли са отговор българските институции в лицето на МС и МЕ на писмото на Блейр Фенстерсток?

 

-Не. Министерство на енергетиката и НЕК правят всичко по силите си да скрият това писмо и да не му обърнат никакво внимание. Есента след получаването на писмото в България г-н Фенстерсток умира. Така нещата съвсем удобно се замитат под килима и правителството на Борисов си отдъхва, че може изобщо някой да повдигне пак този въпрос. Не забравяйте, че тук става дума за закриляна от руските служби за външно разузнаване и българските във вида им до преди дни и часове престъпност. До преди дни да си прави, каквото си поиска Борисов и хората около него не можеше да бъде санкционирано по никакъв начин от никой. България беше чиста форма на марионетна на Кремъл диктатура, която разиграваше театри от време на време за уж принадлежност към западната цивилизация.

 

- Защо според вас това писмо е било укрито?

 

- Писмото поражда неизбежно въпрос за наличието на криминален заговор срещу българската държава, в който са участвали нейни представители, граждани на чужди държави и този заговор е преследвал престъпна изгода не само от финансов тип. Това е било заговор срещу самата българска държава в полза на диктатурата в Москва. Освен това, писмото поставя нов въпрос: Така ли губи уредено и контролирано българската държава своите арбитражи? Значи ли това, че това е било бизнес по времето на правителствата на Борисов? Държавата да губи винаги, а спечелилите може би да възнаграждават членове на българското правителство, държавни чиновници и хитри български адвокатски фирми за благодарност. Криминален бизнес на бели якички за милиарди може да се окаже това.

 

 - Защо Борисов, който сам каза през 2013 г, че правителството на Орешарски умишлено иска да загуби делото за Белене, не е реагирал на сигнала, който публикувате? Възможно ли е зад това да прозират зависимости и какви?

 

- След началото на 2013 диктатурата на Путин практически управлява тайно България. Борисов избра да не е реално български министър-председател, а нещо друго. За него е присъщо да говори едно, а да върши друго. Скоро ще видите нещата по „Турски поток“. Странно е България да е била в съдружие с Лукашенко, да изпълнява газовите желания на диктатурата в Москва и то за сметка на българите. Нямат край удивителните метаморфози на Борисов, за да угоди на Путин през последните 7 години. Изявлението му за Орешарски някога най-вероятно е било: Не работите с правилните хора! След което руснаците са заработили с който трябва.

 

- Свързаха ли се с вас разследващите органи или представители на изпълнителната власт, след като публикувахте своите разкрития?

 

- Не, никой не се е свързвал с мен, а и честно в частта правоохрана нямам никакво желание да говоря с никой. Смятам българската правоохрана за нещо като филиал на руската и нищо повече. За служебното правителство не мога да кажа същото, но като знам какво им е на главата и какъв процес на унищожаване на документи тече в БЕХ и НЕК, както и какви усилия се полагат да се прекарат личните желани проекти на Борисов по Плана за възстановяване на ЕК, какви фалшиви документи и в този час се произвеждат, за да се случи това, не мисля, че на хората в това служебно правителство им е останало време за тава, за което говорим в обсадата в която са.

Сега и в този час се фабрикуват в НЕК фалшива документация, за да се стигне до милионите на ЕК. Разчита се, че служебното правителство ще стои изолирано и ослепено. Шефовете в НЕК се подчиняват на Борисов, а не на служебното правителство. Искат да прекарат на всяка цена желаните от него “проекти” за бетон за 1 милиард евро.

 

- Възможно ли е сигналът ви да се окаже бомбата, която да взриви не само бившето управлението на Борисов, но и всички поддръжници на руските интереси?

 

- Аз не се занимавам с бомби. Това са факти. Ако няма кой да действа в държавата, значи държава няма. Нещата не са ляв ли си или десен. Нещата се свеждат до това има ли българска държава или тя е унищожена от една еднолична диктатура през последните 11 години и новата руска диктатура в Москва. Разбира се, две седмици са много кратък срок за изчистване на 11 години чернилка. Нямам никаква критика към служебното правителство и ги подкрепям, но ги предупреждавам: Уволнете всички стари на ключови длъжности в енергетиката, защото те не са спрели да работят, както преди. Те ви се подиграват и вършат същото, както преди.

 

- Появи се информация, че адвокатът, подписал писмото, е починал от онкологично заболяване през 2017 г. В поста си намеквате, че истината за смъртта му е малко по-различна и че руските служби имат пръст в кончината му. Може ли да уточните за какво става дума – за естествена смърт или нещо друго?

 

- Не намеквам нищо. Смятам, че в светлината отровителството на руската диктатура, това е логично да си го помислиш. Надявам се някой в САЩ да си зададе същите въпроси.

 

- Като енергиен експерт подкрепяте ли описаното в писмото, че инфраструктурата на площадка „Белене“ не е използваема?

 

- Този въпрос не го разбирам, но е ясно едно, че има измама с използването на тази площадка. Важното е, че имаме непригодна технически и икономически ядрена технология, която правителството Борисов премести в АЕЦ “Козлодуй” и плати за нея до тук 3.5 милиарда лева. Погледнете, какво публикувах днес и защо Йордания е отказала да закупи реакторите за Белене. Оказва се, че освен ужасно корумпирано управление, сме имали и ужасно глупаво управление, с което руснаците са се подигравали. Правели са, каквото си поискат.

 

- Как си обяснявате интереса на швейцарска компания да помогне на България по проекта „Белене“, като я представя по този въпрос?

 

- Тези театри ги знаем. Тук се смея с глас. Това е толкова несериозно, че не искам даже да го коментирам. На който наистина му се прави ядрена мощност да ми пише. Ще го заведа в ОАЕ и ще му покажа как за 12 години от нулата тази държава изгради ядрен капацитет и построи най-голямата ядрена мощност в света без да превиши бюджета си и времето за изпълнение на проекта. От нулата подчертавам. Ядреният бизнес не е за криминални субекти и корупция, а за сериозни и отговорни хора с държавническо мислене. Между другото на 26 май ОАЕ въведе първият си блок в търговска експлоатация. Първият от четири по 1600MW. България се намира на десетки години от такъв професионализъм и държавничество благодарение на Борисов. Нали си спомняте, че 2009 г. той дойде на власт, а ОАЕ тогава е стартирала от нулата ядрената си програма? Кой къде е сега?

 

- Според вас проектът „Белене“ ще види ли изобщо бял свят или неколцина хора просто ще станат много богати на гърба на идеята за изграждането на централа и нищо повече?

 

 - Надявам се не Белене да види бял свят, а най-накрая да се махне тази черна нагла корупция и глупост в българската енергетика. Надявам се да заприличаме на нормална държава, а не да сме на нивото на африканска пропаднала диктатура. Всички дишаме по-леко само две седмици след Борисов. Но бъдещето на никой не е гарантирано да е нормално или поне движещо се към нормалност. Ако има нормалност и държавност ще има и различни проекти, технологии и възможности. Няма на белот на маса да се решава бъдещето на българската нация. В диалог и спорове ще решим кое е най-добре всички заедно. Аз лично си имам мнение и то е да се построи голяма базова мощност в Козлодуй не с руски технологии, но съм и толкова привърженик на зелената енергия - България има огромен потенциал в Черно море, както и други предимства. Нека да дискутираме и да решим, какво е най-добре за нас, а не да гледаме как някой играе не белот, а покер с живота ни все едно сме някакви обречени крепостници.

 

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 26560 |27.05.2021 Бивш началник от ДАНС пред Фрог: Прекият наследник на Пеевски остава в Агенцията. Борисов употреби Георгиев като мюре. Американците не ни броят за живи . 16| 23178 |27.05.2021 Политологът Георги Киряков пред Фрог: ГЕРБ ще се сгромоляса, ако служебното правителство се премени като редовно . 16| 10504 |23.05.2021 Поетът Бойко Ламбовски пред Фрог: Политиците трябва да се научат, че управлението не е за циркаджии и радикални идиоти . 21| 64828 |21.05.2021 Росен Миленов пред Фог: ДАНС е атомна бомба. Ако МВР беше влязла там, си отиваше главния прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads