Реклама / Ads
8| 7516 |05.12.2022 ИНТЕРВЮ

Д-р Теодора Йовчева пред Фрог: Номинацията на проф. Габровски за премиер е опит на ГЕРБ да се ребрандират

.
д-р Теодорова Йовчева, политологът
Номинацията на проф. Николай Габровски за премиер е демонстрация от страна на ГЕРБ-СДС за поемане на отговорност пред по-тясна и по-широка аудитория. Това решение контрастира с линията на връщане на мандати от страна на партията при други ситуации, които са подобни на тази. Ясно е, че кабинет с мандат на ГЕРБ-СДС няма да се реализира. Въпреки всичко, формацията бяга от линията, в която демонстрира сила и смелост за явяване на нови избори.
 

Това заяви пред ФрогНюз политологът д-р Теодора Йовчева.

 

По думите ѝ, ако нещо е ясно в настоящата ситуацията, това е, че следващите правителства ще са коалиционни и е много голям шансът да не изкарат пълен мандат. Подобно действие цели намаляване на напрежението от формацията, която бяга от ярките си партийни лица, които бяха част от изпълнителната власт.

 

По всякакъв начин ГЕРБ-СДС искат да покажат, че поемат отговорност за съставяне на правителство, както и че са положили всички усилия, направили са много отстъпки, като избягат ръководните си лица, но останалите формации са тези, които по-скоро тласкат страната към избори.

 

Ето цялото интервю с политолога д-р Теодорова Йовчева:

 

Как си обяснявате факта, че такова светило като проф. Николай Габровски, е приел предложението на ГЕРБ да бъде кандидат за министър-председател? Той е изключителен професионалист в медицината, но не е специалист в сфери като икономка, социални дейности, външна и вътрешна политика. Изправени сме пред няколко кризи – финансова и политическа. Как той може да изведе успешно страната пред всички тези предизвикателства?

 

Предполагам, че още по време на първата вълна на Ковид-19 кризата, когато предизвикателството беше изключително сериозно ГЕРБ успя да изгради контакти с медицинските среди, заради естеството на ситуацията. Те успяха да съберат много медицински специалисти около себе си чрез формиране на Национален кризисен щаб, интензивна работа със медици, които са не само на първа линия, но и шефове на болници. Виждаме, че проф. Костадин Ангелов, който тогава беше директор на „Александровска болница“ стана министър на здравеопазването и после депутат от ГЕРБ-СДС.

 

Моето предположение е, че около пандемията от Ковид-19 са установени контактите с ключови медицински специалисти от високо ниво. Не мога да коментирам личните мотиви на проф. Николай Габровски да приеме тази номинация. Възможно е предположенията да са най-различни. Дали е оценил положението в страната като критично, дали може да съдейства за решаването на настоящите проблеми.

 

Какви са посланията и мотивите на ГЕРБ-СДС, които могат да се откроят зад тази кандидатура?

 

Те могат да се обобщят в три предположения. Единият е отговор на обществените очаквания за съставяне на кабинет, защото последното проучване на Галъп преди около месец показа преобладаващо желание сред българите да се състави правителство, дори с цената на компромиси. Същото изследване на обществените нагласи показа, че един особено висок дял, над 60% на избирателите на ГЕРБ конкретно, които искат съставяне на кабинет, дори с цената на компромиси. В случая става въпрос за демонстрация на поемане на отговорност пред по-тясна и по-широка аудитория едновременно. Виждаме, че това контрастира с линията на връщане на мандати от страна на ГЕРБ-СДС при други ситуации, които са подобни на тази. Това са ситуации, в които е ясно, че кабинет с мандат на ГЕРБ-СДС няма да се реализира. Въпреки всичко тук формацията бяга от линията, в която демонстрира сила и смелост за явяване на нови избори. Ако все пак се стигне до нови избори, което най-вероятно предстои, в риториката на ГЕРБ-СДС ще преобладава посланието: „за поемане на отговорност и посочване на останалите формации като виновници за нови избори.“

 

Второто послание, което ГЕРБ-СДС отправя с тази кандидатура е опит за снемането на общественото и политическото напрежение, защото на преден план идва фигура, която е експерт в своята област, човек, който има публичен авторитет и се е доказал. Той е представител на лекарската професия, която едновременно е благородна и уважавана в обществото. Номинацията на проф. Николай Габровски е и резултат от безплодните разговори, които се водеха до този момент от различни формати в парламента и дискредитираха донякъде политиците.

 

Третият аспект на тази номинация, което ГЕРБ-СДС излъчва, е опит в много сериозна посока за превръщане на партията в приемлив партньор. Тук не става въпрос за рамките на настоящото народно събрание, а по-скоро за дългосрочна стратегия на фона на нарастващата и задълбочаващата се фрагментация. Тъй като, ако нещо изобщо е ясно в ситуацията, това е, че следващите правителства ще са коалиционни и много е много голям шансът да не изкарат пълен мандат. Подобно действие цели намаляване на напрежението от ГЕРБ-СДС, като бягат от ярките си партийни лица в изпълнителната власт.

 

По всякакъв начин ГЕРБ-СДС искат да покажат, че желанието за поемане на отговорност и съставяне на правителство е тяхно. Защитната им теза ще бъде,че останалите формации са тези, които по-скоро тласкат страната към избори, защото ГЕРБ-СДС са положили всички усилия и са направили много отстъпки, включително като избягат ръководните си лица.

 

Може ли една такава ключова фигура като проф. Николай Габровски да възвърне имиджа на ГЕРБ-СДС и да премахне негативите, които партията натрупа по време на своето почти 12-годишно управление?

 

По-скоро в случая това е само една сказка. Това е само един елемент от стратегията на ГЕРБ-СДС, защото по-силният аргумент за представянето на партията като приемлив партньор, би бил провеждането на още едни избори. Тогава индулгенцията за другите ще бъде по-сериозна, отколкото самата кандидатура. При отхвърлянето на това предложение на проф. Николай Габровски, както най-вероятно ще стане, очакваната реторика на ГЕРБ-СДС ще бъде: „Ето, ние направихме всичко възможно, съобразихме се с исканията на останалите формации, но това се оказа недостатъчно. Страната отива на нови избори.“

 

След тези нови избори ситуацията едва ли ще е фатално различна. Интригата отново ще бъде за първото място. На този етап не може да се прогнозира кой ще е първенец. Възможно е множество партии да се кооперират помежду си.

 

Ако отново се стигне до такава патова ситуация, в която сме в момента от математическа гледна точка, останалите партии могат да го използват като някаква форма за подкрепа от страна на  ГЕРБ-СДС за съставяне на тяхна конфигурация, защото не може да се продължава повече така. В един момент този цикъл от избори трябва да спре. Необходимо е да се намери работещо решение за страната, което да „извади“ обществото от тази спирала на непрекъснати предсрочни избори.

 

Ако тази фигура на проф. Н. Габровски бъде приета като приемлива от страна на другите партии, с кого ГЕРБ-СДС могат да се коалират?

 

Не мисля, че ГЕРБ-СДС ще намерят партньори за коалиция, която да бъде гласувана. Вероятността да се стигне до такъв вариант е много малка. Това е една демонстрация. Не е точно изчистване, а по-скоро на пребрандиране на партията. Възможно е тази номинация да донесе минимални дивиденти на ГЕРБ-СДС поне пред обществото. Вероятно хората ще си кажат: „Те се опитаха и то без Бойко Борисов, без отново да гледаме старите муцуни. Не е ясно дали това ще повлияе позитивно от страна на техните желани  партньори.

 

Интервю на Ирина Тодорова с д-р Теодорова Йовчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6488 |02.12.2022 Валери Йорданов пред Фрог: В театъра се срутват стени от декори, внимаваме къде се катерим, изпитваме параноя . 5| 7890 |01.12.2022 Иван Брегов пред ФрогНюз: Държавата е в хватката на политически и икономически интереси, трудно ще я освободим . 0| 5550 |29.11.2022 Поетесата Поли Муканова първо пред ФрогНюз: Всеки намира своя пристан, своето уединено място – буквално и метафорично . 15| 17228 |25.11.2022 Ивайла Бакалова пред Фрог: Викаха ме в СДВР по жалба на “Нотариуса”, че ще корумпирам прокурори и съдии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads