Реклама / Ads
5| 9269 |18.12.2018 ИНТЕРВЮ

Васко Начев: И Делян Добрев е виновен за глобата от 77 млн. евро от джоба на данъкоплатеца

.
Васко Начев
Всички говорят за следствието, а не за причината довела до глобата от 77 млн. евро. Голяма е вината на бившия министър на енергетиката Делян Добрев. Може да има глоба и за Южен поток и хъб ”Балкан”, давайки трасе на един играч, като се опитваме да прецакаме дявола. Това казва енергийният експерт Васко Начев.
 
  • Г-н Начев, как ще коментирате глобата от 77 млн. евро, която ни наложи Европейската комисия?

 

- Общо взето фокусът беше насочен и от страна на трите дружества, които бяха засегнати - БЕХ, Булгартрансгаз и Булгаргаз, и от страна на министър Петкова и изказването на премиера Борисов от Виена - към следствието. Но никой не говори за причината довела до глобата. И тя е само и единствено, че има злоупотреба с господстващото положение на БЕХ и двете дъщерни дружества. Ето към това трябва да бъде насочено вниманието и нищо друго. И това дали Овергаз или Сашо, Пешо, Тошо и който и да е подал жалба, няма никакво значение в случая. Това за мене е най-важният момент, ако искаме за пореден път да не бъдат разводнени нещата и да се говорят волни съчетания, както се казва.


- Според вас отговорността само на министър Теменужка Петкова ли е?


- Това е вън от съмнение, на пресконференцията тя бе като майка на едни виновни дечица зад нея. Трябваше те да са отпред. И още един човек носи голяма отговорност и той се казва Делян Добрев, който по това време беше министър на енергетиката. Това са хората, които трябва да дадат обяснение, защо се е стигнало дотук. Всичко ще плаща данакоплатецът. Министър председателят Борисов каза, че ще се плати от печалбата и няма да плащат хората. Това е пълно невежество. Нямам друга формулировка на казаното. Не може един премиер да говори по този начин. Още в седми клас се учат простичките правила, кой плаща съответно за наложени глоби и санкции на едно държавно дружество. Ако това беше частно дружество, то може да се говори, че се плаща от печалбата, ще се бръкне в джоба на собственика на компанията. Но когато собственик на компанията е българският данъкоплатец, то косвено или директно се бърка в неговия джоб. Точка.


- Какво ще се прави оттук насетне. В парламента задължиха министър Петкова да не признава вината. Какво значи това?


- Нямало да признават вината, ами ако искат да я признават. Ние в тримесечен срок трябва да платим тези 77 млн. евро. А дали признаваме вина или не признаваме, това няма никакво значение. Абсолютно никакво. Дори мисля, че няма клауза за обжалване, а ако има такава, пак трябва да си внесем паричките.


- След тази глоба от 77 млн. евро как виждате минаването на Южен поток през България?


- Ето това е следващият голям въпрос, който всячески се опитват да заблудят освен нас и някои от служителите на Европейската комисия, най вече двете дирекции "Конкуренция" и "Енергетика". Разбира се, това няма как да се случи. Май месец предстоят избори и дотогава нещата някак си ще бъдат избутани. В един момент отново ще бъдем изправени пред подобна ситуация, ако вървим в същата тази посока. Какво имам предвид? Давайки трасето между турската граница и Провадия на един играч, за какъв газов хъб "Балкан" говорим, че нещо не мога да се ориентирам. Нали се сещате, как ни бяха дадени едни 920 000 евро за предпроектно проучване за това, дали имаме почва за газов хъб "Балкан". И това, че този който сменяше една черна и една кафява обувка /б.р. Юнкер/ ни е обещал, почти нищо не означава. Ама нищо не означава. И ще дойде моментът, в който ще трябва да платиме поредната солена глоба затова, че някой се опитва тарикатски да прецака дявола.


Интервю на Красен Бучков

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 11593 |02.03.2012 Васко Жеков: Село без вампири и таласъми е мъртво . 70| 13903 |03.05.2011 Васко Кръпката: Капитализмът ни се прави от комунисти . 35| 12163 |07.06.2010 Васко Кръпката: Исках да ме арестуват на "Цвете за Гошо"! . 51| 15731 |11.05.2009 Васко Кръпката: Избирахме между „Шат на патката главата” и „Питат ли ме, дей зората”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads