Реклама / Ads
38| 20497 |12.02.2010 ИНТЕРВЮ

Веселина Томова: Трактора е надценен, “Галерия” и РЗС издадоха гнилото в него

.
Веселина Томова
Алексей предизвика ареста си с безумни действия, или се надскача, или има някой над него, казва издателката на скандалния варненски сайт Afera.bg
 

- Госпожо Томова, хакери спряха сайта ви Afera.bg, отстранихте ли напълно проблемите?


- Първоначално мислехме, че сривът е заради претоварване на сървъра, покрай ареста на Алексей Петров. По-късно обаче се оказа, че това е била една перфектна, професионална хакерска атака, насочена към нашето издание. Това със сигурност установиха специалстите, които ни поддържат сайта.

- Кой стои зад тези атаки?


- Нямам представа, но са хора с капацитет. По-интересното е, че в сряда сайтът тръгна, след като по новините бе изнесена официалната информация за операцията „Октопод”. Това ме навежда на мисълта, че спирането на Afera.bg е било с цел да се блокират изданията, в които излиза по-различна информация от официалната на правителството. Явно някой иска по черен път да овладее интернет пространството. Но ще се борим за позициите си.
.
- Имате ли обяснение, как “лоялният гражданин” Алексей Петров се превърна в топ арестант с тежки обвинения?


- Този арест за мен не е изненада. Прогнозирам го от месец и половина. Предричах уж на шега, че в свирепата битка между Бойко Борисов и Алексей Петров ще падне един труп, но не се знае кой ще бъде. После обаче видях, че обявилият се сам за опонент на премиер - Алексей Петров, съвсем не е толкова голям противник. Той не каза открито и ясно позициите си. Остана едно усещане за задкулисни договорки и срещи. Така декларираното от него опонентство остана на заден план, заради една битка на неговия кръг срещу хората на Иван Драшков в ДАНС, Цветан Цветанов и шефа на ГДБОП Станимир Флоров.

Петров реализира и медийния си проект „Галерия”, и чрез него продължи битката си срещу тези хора и обкръжението им. Затова арестът му не е изненада. Цялата тази история мирише на една лична разправа между два клана. И то кланове не само в специалните служби, но и в политиката, ъндърграунда.

Мога да кажа, че през последните месеци Алексей Петров сякаш сам си търсеше такава разправа. Измести центъра на своята уж справедлива битка, която уж бе срещу висши етажи от корумпирани служители в ДАНС, срещу амфетаминовата мафия, агентите на чужди служби и т.н. Сега на Петров му се връща всичко онова, което преди е правил чрез службите. Съмнявам се, че той е върхът на мафията, но след като са тръгнали, призовавам министър Цветанов да удари и Иван Костов, Симеон Сакскобурготски, мишената Станишев, всички от прехода, които по някакъв начин са забъркани с мафията.

- Знае ли реално обществото, кой в действителност е Алексей Петров?


- Убедена съм, че не знае и трудно хората ще разберат много неща.

- А вие как се запознахте с него?


- Стана при едно мое разследване за мафията във Варна с прокурори и полицаи. Тогава контактувах с Петров и вярвах, че като силна фигура в ДАНС може да помогне да се разплете този възел и да има реализация, а корумпираните да бъдат сложени на мястото си.

- Какво се случи?


- Първоначално имах усещането, че има желанието да действа и демонстрира работа в полза на държавата. По-късно разбрах, че не направи това, което очаквах. Никога не ми е казвал дали някой го е спрял или всичко се е разиграло зад кулисите и е било театър на притискане и предоговаряне. Въпросът е, че от цялата история нищо не се получи. Това беше преди две години. Тогава го видях като човек с желязна психика, обучена да играе роли, с добри анализаторски способности. Така си мислех поне. Но когато излезна от ДАНС и тръгна да прави политика и медии, останах разочарована от неговите действия. Разбрах че съм го надценявала, особенно след провала на медийния му проект „Галерия” и политическия му РЗС с Яне Янев. Човек, който може да вярва на подобни медийни и политически гурута, като Патрашковци и Яневци – значи има нещо гнило. Или Алексей се надскача, или някой стои зад него и му дърпа конците.

- Кой може да е кукловодът му?

- Нямам ясна представа. Но все си мисля, че колкото от нещата и да ги е постигнал сам, Алексей реално е рожба на специалните служби. Той е бил просто едни войник на специалните служби. Цялото му издигане и кариера са свързани с много хора, опасна информация и няма начин да си е сам господар. Сигурна съм обаче, че ако сега си отвори устата, ще се срутят цели пластове, ще стане земетресение политическо и обществено.

- Ще проговори ли?

- Убедена съм, че няма да го направи.

- Вярвате ли на разкритията на МВР и прокуратурата, че е забъркан с мафиотски дела?


- Трудно ми е да дам конкретен отговор, нямам достатъчно информация. Но си мисля, че когато са те вкарали в мафията, няма как да не се вкорениш в нея, а това означава, че колкото и да си професионален и блестящ агент под прикритие, няма начин да не си потънал в кръвната система на октопода. И тук точно е и тънкият лед между закона и това да му служиш, и възможностите да се възползваш лично от чадъра, спуснат върху теб.

- Как си обяснявате, че екипът на „Галерия”, който непрекъснато повтаря, че няма нищо общо с него се включи най-яростно в публичната му защита?


- Реакцията им е една истерична паника. Тези хора му правят просто безумен, безобразен пиар. Ако кръгът Патрашкова, Бареков, Дачков са му приятели и съидейници, да излезнат и да кажат, че не вярват в обвиненията срещу него, но те са просто едни наемници. Обществена тайна е, че вестникът е на Алексей Петров, независимо какво говори Патрашкова. Петров също увърташе и отричаше, че стои зад медията, а в действителност в него се публикуваха документи и класифицирана информация.

Всъщност вчера Патрашкова се издаде и призна в ефир с цялото си безумие, че той им е добър информатор. Това в разследващата журналистика се нарича предателство номер едно, да издадеш източника си. Но това реално показва, че вестникът им просто е една пощенска кутия на господаря им Алексей Петров. Трябва да е ясно, че истинското настървяване във войната между Петров и Цветанов дойде след долни публикации в „Галерия”, които са откровени лъжи и нямат нищо общо с разследващата журналистика.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 26030 |11.02.2010 Босия: Чакам самоубийства на политици след ареста на Трактора . 3| 6952 |10.02.2010 М. Димитров: Дано "Октопод" и "Наглите" не останат само на хартия . 15| 16327 |10.02.2010 Едвин Сугарев: Арестуваха гангстер, браво на Цветанов . 96| 12205 |10.02.2010 К. Кеворкян: Ако Петров е виновен, то мафията си е имала вестник

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads