Реклама / Ads
5| 5897 |07.02.2012 АРТ ДЖУНГЛА

200 г. от рождението на Чарлз Дикенс

.
Google Doogle отбелязва със специално лого 200-та годишнина от рождението на Чарлз Дикенс. Английският писател, обикновено определян като най-значимия прозаик на Викторианската епоха, е роден на 7 февруари 1812 г., в Портсмът, Англия.
 
Интернет търсачката неведнъж е отбелязвала подобни събития, като вече стана традиционно на определена и значима дата, Google да изненадва потребителите си с различна визия.

Днес вниманието е насочено към Чарлз Дикенс. Негови са творбите "Оливър Туист" (Oliver Twist, 1837–1839 г.); "Коледна песен" (A Christmas Carol, 1843 г.); "Дейвид Копърфийлд" (David Copperfield, 1849–1850 г.); "Животът на Исуса" (1849) Първо издание март 1934 г.; "Големите надежди" (Great expectations).

За разлика от други автори, които завършват книгите преди началото на публикуването им като поредица, той често пише отделните епизоди непосредствено преди издаването им. Този начин на публикуване придава на романите му характерен ритъм, предназначен да задържи вниманието на читателите и те да очакват следващото издание от поредицата. Романите и разказите на Дикенс са толкова популярни, че от създаването си до днес те никога не са излизали от печат.

Чарлз Дикенс е роден на 7 февруари 1812 година в Лендпорт, квартал на английското пристанище Портсмът, разположен на остров Портсий. Той е второто от осемте деца на Джон и Елизабет Дикенс. Бащата е чиновник във военноморския флот и семейството се намира в Лендпорт временно, тъй като той е изпратен там по работа. Малко след раждането на Чарлз Дикенс, те се преместват в Лондон, а след това - в Чатъм, където той прекарва детството си.

Първите години от живота на Дикенс изглежда са идилични, макар че самият той се определя като "много дребно момче, за което не се полагат прекалени специални грижи". Прекарва много време навън, но също така чете много, особено пикаресковите романи на Тобиас Смолет и Хенри Филдинг.

След като бащата е уволнен, семейството изпада във финансови затруднения и през 1822 година е принудено да се премести в лондонския квартал Камдън Таун. Джон Дикенс продължава да харчи повече от възможностите си и през 1824 година е изпратен в затвора за длъжници Маршалсий, последван малко по-късно от останалите членове на семейството, с изключение на дванадесетгодишния Чарлз, който остава да живее в Камдън Таун при семейната приятелка Елизабет Ройланс, прототип на госпожа Пипчин от романа "Домби и син". По-късно той живее известно време на тавана в къщата на семейство, прототип на семейство Гарланд в "Старият антикварен магазин".

За да се изхранва, Дикенс започва работа, където по десет часа на ден лепи етикети на боя за обувки срещу 6 шилинга седмично. Тежките условия на труд правят силно впечатление на Дикенс и силно повлияват бъдещото му творчество, превръщайки се в основа на интереса му към реформиране на социално-икономическите и трудови отношения, които смята за несправедливи към бедните.

Няколко месеца след затварянето на Джон Дикенс в Маршалсий, неговата баба умира и с оставеното от нея наследство той изплаща дълговете си и е освободен. Макар че в крайна сметка Чарлз Дикенс се връща на училище, за известно време майка му го оставя да работи във фабриката за боя за обувки. Този случай затвърждава убеждението му, че бащата трябва да има водеща роля в семейството и допринася за лошото му отношение към жените.] Уелингтън Хаус Академи, училището, което посещава Дикенс след освобождаването на баща му, не е особено добро и несистематичното преподаване, лошата дисциплина и жестокостта на преподавателите са отразени в съдържащия много автобиографични елементи роман "Дейвид Копърфийлд".

През май 1827 година Чарлз Дикенс постъпва на работа като чиновник в адвокатска кантора. В свободното си време учи стенография и през ноември 1828 година напуска, за да стане репортер на свободна практика. Неговият далечен родственик Томас Чарлтън е репортер на свободна практика, работещ в юридическото дружество Докторс Комънс, и Дикенс започва да ходи там, заедно с него и в продължение на почти четири години пише репортажи за разглежданите там граждански дела. Опитът от този период е отразен в книги като "Никълъс Никълби", "Домби и син" и особено "Студеният дом", която с живописните описания на машинациите и бюрокрацията на правораздавателната система изиграва важна роля за формирането на общественото мнение.

През 1830 година Дикенс се запознава с първата си любов, Мария Бийднел, смятана за прототип на Дора от "Дейвид Копърфийлд". Нейните родители не одобряват връзката на двамата и я прекратяват, изпращайки момичето в училище в Париж.

Чарлз Дикен умира на 9 юни 1870 г., в Хайъм, Кент, Англия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5979 |07.02.2012 На лов за мечки на Берлинале . 9| 19006 |06.02.2012 Още един актьор си отиде: Ангел (Ачо) Георгиев . 1| 6145 |05.02.2012 Една фурия на 90 . 9| 38668 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads