Реклама / Ads
18| 7380 |27.12.2011 АРТ ДЖУНГЛА

Археолози: Не бавим магистралите, търси се удобен виновник

.
Людмил Вагалински
Министърът на културата Вежди Рашидов обяви война на археолозите, обвинявайки ги, че бавят реализацията на важни инфраструктурни проекти.
 

 

Доц. Людмил Вагалински, директор на Националния исторически институт към БАН, отговори на нападките, като обяви, че колегите му досега не са забавили на нито един инфраструктурен обект в страната, включително и изграждането на магистрали.

 
Вагалински подчерта дебело, че археолозите изпълняват стриктно Закона за културното наследство като проучват трасетата на бъдещите магистрали. Проблемът е, че тези трасетата се променят непрекъснато и Министерството на регионалното развитие и благоустройството иска от археолозите да търсят исторически обекти в последния момент, заяви Вагалински. Според него културното министерство  търси “удобен виновник“, за да оправдае проблемите в собствената си къща.

“Къса се връзката между чиновниците във ведомствата и министрите и затова правителството изкарва археолозите виновни  за забавяне на строежа на обектите“, каза д-р Славия Бърлиева, научен секретар в БАН.

 

Тя посочи, че министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова е отскоро на поста и не е запозната с това как работят археолозите по строежа на магистралите.

През миналата седмица археолозите са регистрирали нови обекти - многослойно селище и един античен некропол, по трасето  на магистрала "Струма" близо до Дупница. За тяхното проучване са необходими поне четири-пет месеца, но не през зимата. Проучването на селището може да започне едва през пролетта и да завърши до октомври-ноември 2012 г., смятат археолозите. Селището заема около 300 метра точно по осевата линия на магистралата", обясни археологът.

Археолозите се оплакаха, че все още не са получили пари в размер на 40 000 лева от Агенция "Пътна инфраструктура" за свършена работа. "На някои може да им се виждат малко, но с нашите заплати и липсата на такива, тези пари са си много. Ако зависи от археолозите да спасяват тази страна, бедна й майка на България", каза още доц. Вагалински.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 7327 |01.05.2011 К. Русева: Самотници сме, затова търсим интернет . 12| 11701 |01.03.2011 Влади Априлов: Майтапим се с Първанов, но още не ме е търсил . 2| 7674 |04.10.2010 Зрелищен тату фест разтърси столицата . 0| 8804 |22.08.2010 Археолози: Хасково бил родината на кокошката?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads