Реклама / Ads
3| 9206 |25.02.2013 АРТ ДЖУНГЛА

Българин взе "Оскар"

.
За 85-и път Американската филмова академия раздаде своите най-престижни отличия в света на киното "Оскар". Водещ на церемонията беше комикът Сет Макфарлън. Българин също беше отличен с „Оскар".
 

Художникът Любомир Христов е българската следа на тазгодишните награди. Той участва в изработването на визуалните ефекти на два от най-награждаваните филми – “Арго” и “Животът на Пи”. В обявеният за най-добър филм – “Арго”, българинът е обявен за надзорник по визуалните ефекти. Лентата на режисьора Бен Афлек спечели три награди “Оскар” тази нощ.

Приносът на нашенеца в “Животът на Пи” е доста по-осезаем. Филмът спечели цели четири статуетки. В него Христов е дизайнер на визуалните ефекти. Филмът на режисьора Анг Лий получи награда точно в тази категория.

Сред другите по-известни филми, върху които е работил Христов, са “Войната на боговете” (“Immortals”), “Здрач: Нова луна”, “Ерагон”, “300”, “Г-н и г-жа Смит”, “Хрониките на Ридик” и др.

Близо 1 млрд. зрители са гледали 85-та церемония по раздаването на Оскарите в Лос Анджелис, съобщават световните агенции.

Германският филм „Любов" на Михаел Ханеке грабна наградата за чуждестранен филм. За разлика от предишни години лентата нямаше конкуренти.

В категорията за най-добър оригинален сценарий "Оскар" спечели Куентин Тарантино за "Джанго без окови", а в тази за адаптиран сценарий - Крис Терио за "Арго".

Наградата  за звуков монтаж беше присъден на два филма - „Враг номер едно", а също на „Скайфол". Соломоновското решение показва разединение в журито. Адел очаквано грабна наградата за песен към „Скайфол".

Студиото „Пиксар" затвърди позициите си, отнасяйки статуетката за анимация за проекта си „Храбро сърце". Статуетката за най-добър късометражен анимационен филм отиде при „Хартиеният човек".

Актрисата Дженифър Лорънс пък спечели за първи път отличието за най-добра актриса за ролята си в "Наръчник на оптимиста".

С "Оскар" за най-добра актриса в поддържаща роля беше отличена 30-годишната американка Ан Хатауей за прекрасното изпълнение на ролята на Фантин в мюзикъла "Клетниците". Проектът събра и статуетките за звук и грим.

Кристоф Валц спечели втория си "Оскар" за най-добър актьор в поддържаща роля за четири години под режусирата на Куентин Тарантино. Този път е за „Джанго без окови". Предишният Оскар за Валц беше за "Гадни копелета".

Наградата за филмов монтаж беше присъден на Уилям Голдънбърг за „Арго". „Анна Каренина" пък беше отличена за дизайн за костюми.
Историческата драма „Линкълн" си тръгна с наградата за сценография.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 10584 |23.07.2012 З. Здравески, българинът от Македония, представи потресаващата си история . 8| 9074 |08.05.2012 Холивуд присвои сценарий на българин . 5| 7426 |12.07.2011 Идва поредната „сляпа неделя” за българина . 7| 6488 |04.03.2011 Нашенка замесена в "Оскар"-ите за анимация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads