Реклама / Ads
6| 7459 |02.09.2010 АРТ ДЖУНГЛА

БНТ: Няма пари, няма "Златна ракла"

.
Нулева 2010-та за Международния фестивал за телевизионно творчество “Златната ракла”. Това е оповестено на сайта на форума, който тази година трябваше да отбележи своето 35-то издание в Пловдив.
 

Фестивалът, основан през далечната 1968-ма година, няма да се проведе по финансови причини и красивата статуетка, дело на Вежди Рашидов, няма да бъде връчена на никого. Това е решението на Управителния съвет на БНТ от април тази година.

Пред "Всеки ден" бившият генерален директор на БНТ Уляна Пръмова, участвала във взимането на решението, обясни абсурдният факт с общата европейска практика, която е наложила през последните години тв фестивалите да се правят на две години, с оглед на финансовата криза и намаленото производство на продукция, заради което се свива конкурсната програма.

По думите й този фестивал струва около 150-200 хиляди лева на БНТ. Цялата тежест е върху телевизията, а Община Пловдив няма отношение – фестът само се провежда там. Не бива едно такова събитие да се прави просто, за да го има за сметка на качеството – няма смисъл”, категорична е Пръмова.

Критичен към качеството на тв форум е Александър Грозев, директор на фестивала “Златна роза”, който често е бил канен да връчва награди на “Златната ракла”, в качеството си на шеф на Националния филмов център.

“Няма нищо фатално, когато има живи хора и когато се правят филми, но не е и приятно, когато нещо с традиция прекъсва, защото това прекъсване е многозначително – то не е просто едно многоточие, има вероятност изобщо да отпадне… А това, че фестивалът се нуждае от префасониране, от съобразяване със съвременните тенденции в тв производството е очевидно, както е очевидно, че огромните бюджети, които се пилееха за този фестивал сега са непосилни за БНТ ”, оправда  управленското решение Грозев. Според него обаче може да се направи усилие и да се измисли някакъв резервен вариант, с който да се даде възможност на хората, които се изявяват като тв творци да покажат своите работи и да получат оценка.

Явно обаче не само качеството на форума трябва да се промени, но и регламентът. Според Александър Грозев един от проблемите, заложени в статута на фестивала, е клаузата, според която, чуждите телевизии, участващи в “Златната ракла” трябва да предоставят филмите си на БНТ за излъчване без да получават лицензионни такси. “Очевидно това спира някои държави да участват- иначе не виждам друга причина един творец да не иска да даде филма си на фестивал”, обясни той.

Пръмова пък контрира, като каза пред изданието, че подобна практика е имало преди години, когато не са били въведени авторските права. По думите й сега БНТ си плаща за всичко, защото няма друг начин. Освен това не са били задължавани чужда телевизия да се отказва от лицензионни такси – ако в устна договорка се съгласят добре, ако не – си плащаме, така както всички плащат права на БНТ за излъчване на нейната продукция, допълва Пръмова. Според нея лекият отлив на чужди медии от “Златната ракла” е заради наличието на твърде много европейски кино и тв фестивали.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5227 |01.09.2010 През есента броим телевизионните зайци . 17| 5648 |31.08.2010 Орден на заслугите спасява пенсиите на звездите . 0| 7646 |30.08.2010 "Момчетата от Медисън авеню" с требъл на "Еми" . 9| 38660 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads