Реклама / Ads
0| 8872 |08.08.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Джаз феста в Банско започна с песни на Леа Иванова

.
Ден преди официалното откриване на 13-ия Международен джаз фестивал в Банско Мери Танева пя песни на Леа Иванова.
 

Банско отново събира до 13 август музиканти и любители на джаза от страната и чужбина. Има хора, които идват в Банско специално за тази седмица, която всяко година е по едно и също време. Сред многобройната публика можеха да се забележат известни фигури от културата и бизнеса.

Проектът на Банско джаз фестивал и Мери Танева е първият, който представя най-доброто от репертоара на голямата наша певица Леа Иванова – близо четвърт век след като тя напусна този свят. Успехите й, несломимият характер и неизменното чувство за хумор отдавна са я превърнали в истинска легенда. Родена на 13 август 1923 г., Леа започва да пее като дете в хора на Българската екзархия в Истанбул. В града на Босфора тя израства и завършва Робърт колеж. По-късно се установява в София. По онова време е солистка на първите джаз-формации в българската история – „Славянска беседа“, „Джаз Овчаров“, „Оптимистите“.

В края на 50-те години на м.в. свързва живота и кариерата си с Еди Казасян – композитор и бенд-лидер. В началото на 60-те прави турнета в Румъния, Унгария, Югославия, Германия. От 1963 до 1983 работи в чужбина – във вариетета от най-висока класа. Продължават и концертите й в Западна Европа, Северна и Южна Америка, Близкия Изток. Професионалният път на Леа Иванова е важна и неотменна част от нашата джаз-история. В началото на концерта д-р Емил Илиев, основният организатор и вдъхновител на феста отбеляза, че Леа Иванова е не само джаз певица, но и изпълнител на шансони и буги-вуги, но и едно голямо име не само в българската музика.

Мери Танева започва кариерата си като солистка в трио „Вега“, което години наред има постоянна сцена в клуба на Софийската национална опера. В началото на 80-те години на м.в. триото прави много успешни турнета в различни европейски страни. Най-продължителни са ангажиментите във Финландия. Там вокалистката продължава да развива музикалните си умения под ръководството на проф. Лаура Иконен в Хелзинки. В България Мери Танева се изявява с някои от най-добрите джаз-музиканти. Има богат репертоар, пее в дует с Васил Петров, Петър Салчев и е постоянен гост в програмата на Банско джаз-фест.

На вчерашния концерт се представиха Миколай Тшаска трио /Полша/, но голям интерес предизвика Деси Тенекеджиева със своя бенд бенд – Боби Вълчев, Калин Вельов и Мишо Йосифов. Деси Тенекеджиева е сред най-известните български актриси и певици. Едва 14-годишна дебютира в киното, участвала е в над 30 филма. Някои от тях са значими международни кинопродукции, представящи България в най-престижните световни форуми на филмовото изкуство. Паралелно с това Деси се занимава активно и с музика. Преди 6 години, отнова на Джаз фестивала в Банско, тя представи за първи път изключително интересния си етно-jazz проект „INSIDE“ в съавторство с Николай Иванов от група ОМ. С поп-синглите и видео към тях, певицата се изкачи до върховете на повечето ТВ и радио-класации. Последният й сингъл ”I wonder” се излъчва в музикалния гигант MTV, а певицата е и режисьор на видео-клипа.
През последните години Деси Тенекеджиева и нейната продуцентска компания – NOVA Film работят активно в областта на музиката, театъра, киното и телевизията.
В програмата, която Деси Тенекеджиева предлага в това издание на фестивала, участват някои от най-талантливите български музиканти. Концертът е част от националното турне за представяне на новия й албум- CRAZY BUTTERFLY (chillout project)- микс от джаз, поп, хаус, лаундж и рок, едновременно акустичен, но и със силно изразен електронен саунд. Шест от парчета са оригинални авторски композиции на Деси, аранжирани от музикалния й продуцент Мага. В албума има и много интересни кавър-версии на известни джаз-стандарти, както и на няколко песни, вече излезли в световни албуми и компилации. Повечето са на английски език, но има на италиански, френски, български и дори една на измислен език. Концертът в Банско се осъществява благодарение на Alitalia.

Днес е официалното откриване на фестивала с изпълненията на Бианка Моралес /Финландия/ и Биг Бенд на БНР с диригент маестро Янко Миладинов, Антонио Флинта квартет /Италия/ и гвоздеят на вечерта – Йълдъз Ибрахимова и трио – Живко Петров, Веселин Веселинов – Еко и Христо Йоцов. Джаз-певица с необикновено широк гласов диапазон и забележителна вокална техника, Йълдъз Ибрахимова е на сцената повече от 30 години. Родена в България, тя е получила класическо образование в Музикалното училище и Музикалната академия в София. Пее с еднакъв успех пиеси в различни стилове. Избира да пее джаз – „музиката на свободния дух“, както обича да казва. Дебютът й като джаз-певица е в популярния по онова време столичен джаз-клуб „Операта“ с квартета на Марио Станчев.

Пред публиката я представя известният наш джаз-пианист, лидер на формацията. Първата голяма изява на Йълдъз е като солистка на Биг бенда на БНР с диригент Вили Казасян – концерт, излъчен по БНТ. От началото на 90-те години на м. в. Йълдъз живее в съседна Турция, но публика и специалисти продължават да я приемат като една от най-популярните и успешни български джаз-изпълнителки. Участвала е на всички значими фестивали у нас, както и в над 40 страни в Европа, Азия, Северна и Южна Америка, Африка, Австралия. Гласът й звучи в спектакъла на Нешка Робева “Два свята”, във филмите “Акатамус” и “Мера Според Мера” на режисьора Георги Дюлгеров, “Лабиринти” – режисьор Анри Кулев, а също в много анимационни и документални филми. Репертоарът й включва стандарти, пиеси от съвременни джаз-композитори, български, турски и цигански фолклорни песни, както и руски романси. В периода между 1979 г. И 2003 г. Йълдъз издава петнадесет успешни албума. След прекъсване от няколко години, през 2006г. тя представи проекта „30 години на сцената“ – двоен компактдиск, който събира част от най-добрите й изпълнения в два тематични раздела “Classics & Jazz” и “Балканатолия”. Последният албум на певицата се нарича „Back To My Love” и има дълбоко лично посвещение. За записите към Йълдъз се присъединяват известните български музиканти Живко Петров (пиано), Веселин Веселинов – Еко (бас, контрабас) и Христо Йоцов (барабани, перкусии). Дискът е записан и мастериран в студиото на Христо Йоцов през 2008 г.

Много са отличията, които изпълнителката е получила през годините. През 1998 г. печели наградата на турското списание “Jazz” за вокалист на годината. Същата година е удостоена с приза “Баларт” на сдружение “Българска духовност” – за изключителен принос в приобщаването на балканската култура към световната. Носител е на най-голямата награда на Съюза на музикалните и танцови дейци в България – „Кристална лира“. А на Световния форум за екология и социално развитие в Йоханнесбург – Южна Африка през 2002 е специален посланик на ООН. Там изнася концерт, на който представя България и Турция. Едно от последните признания е наградата за изключителен принос в развитието на джаза, както и за най-добра промоция на джаз за 2009 г. от Международния джаз-фестивал „Нишвил“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5518 |13.07.2010 Джаз и рок огласят Дунава . 2| 6988 |22.06.2010 Банско събира публика на театрален фестивал . 0| 5629 |20.01.2010 Мамбо ритми, джази и куба либре топят снега в София . 0| 7835 |06.01.2010 Джаз и кино с Милчо Левиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads