Реклама / Ads
24| 10669 |08.09.2011 АРТ ДЖУНГЛА

Две книги на бг пазара удрят звучен шамар на македонизма

.
Младен Сърбиновски
„За македонистичните работи” и „Шашма” на Младен Сърбиновски са преведени от региолект на книжовен български език и разказват истината за историята и съвремието в нашия регион.
 

Ана Кочева

В разстояние буквално на няколко дни на българския книжен пазар се появиха две книги от известния вече и у нас писател и публицист от Р Македония Младен Сърбиновски. Първата всъщност е сборник с есета и се казва „За македонистичните работи” (реплика към „За македонцките работи” на небезизвестния Кръсте Мисирков, един от радетелите на т.нар. македонски книовен език. В Мисилковия оригинал се обяснява: „Книгата ги претставува погледите на еден од најголемите македонисти и национални дејци кон македонското прашање, националната свест и пред сè кон македонскиот јазик. Во книгата се обработува тематиката за основање на стандарден македонски јазик, правопис и азбука”.) "За македонистичните работи" на Сърбиновски обаче е дълбок анализ на причините, поради които днес Македония е на балканската опашка в икономическо и дипломатическо отношение, но и романтичен поглед към някои български реалии, за които сякаш сме загубили сетива. Есето му "Славейкова България" е най-яркото доказателство в това отношение.

Втората книга е роман, издържан в най-добрите традиции на литературното творичество. Нарича се „Шашма” и по думите на самия Сърбиновски за Frognews.bg става дума за един истински антропологически роман, в който може да се види или изживее, посредством образите на романа, съдбата на мнозинството от населението по течението на Вардар. Той е населен от исторически личности и събития, а през призмата на обикновения човек се интерпретира съдбата на хората в региона и на отношенията им с останалите отвъд техните граници български предели. Появяват се Александър Караджорджевич, Ванче Михайлов, Владо Черноземски, цар Борис и още много действителни лица, преплетени в романното повествование.

"Ра­ди­ка­лният на­ци­о­на­ли­зъм на властващите тук ан­ти­е­вропей­ски ма­ке­до­ни­сти е при­чи­на­та, до­у­ни­щожаваща техния на­род. Те са преч­ка­та тази земя да изостава с десетки години и да не вли­за в Европ­ейския Съюз. Началото на европей­ска­та кър­ва­ва исто­рия е ег­зо­ду­сът на евре­и­те през пър­вия век от тази световна ера. Рим­ля­ни­те, су­пер­си­ла то­гава, разрушават по‒­ма­лка­та иде­о­ло­гия, еврейският монотеизъм ни разбърква по света, но тък­мо еврей­ска­та иде­о­ло­гия за единствения бог по‒късно разру­шава самата рим­ска им­пе­ри­я, щом същият този монотеи­зъм се разпространява и там. Това е хри­стиянс­тво­то, съз­да­де­но в Ю­дея. Иде­о­ло­ги­я­та побежда­ва с меч, но иде­и­те през под­зем­ни пъ­тища почват да гризат от кър­ва­ва­та воен­на по­бе­да, която пак е свър­за­на с нас, ка­кто тук в тази Еврей­ска махала под нас. Двустранната вина е изчезнала у тукаш­ните на­ро­ди, те не са помогнали на евреите, когато им е било най‒тежко­, но нямат ви­на за това, Важното е, че при тях ня­ма ан­ти­се­ми­ти­зъм. Сега европей­ски­те идеи са най‒­го­лемият враг за македонския обществен кли­мат, нетолерантността във вид на уличен на­ци­о­на­ли­зъм е хра­на за въ­тре­шната им рана и кол­кото и да изглежда без­о­па­сна за Евро­па, тя все ­пак си е нейна раничка, хемороид на ануса й. Евро­па има доста такива странич­ни исто­риче­ски джо­бо­ве, тя е най‒дъ­л­бо­ка по тия пли­тчини и сама ще се натъква на тях в бъдеще. Уж са ма­лки и без­о­пас­ни за ней­но­то здраве, но от тях задникът й постоян­но ще кър­ви, те по­стоян­но ще я драз­нят.", обяснява аналитично Сърбиновски в романа си.

Младен Сърбиновски е роден в 1958 година в положкото село Вруток, край което се намират изворите на Вардар. Той учи социология във Философския факултет на Университета „Свети Кирил и Методий” в Скопие. Влече го обаче журналистиката и писането на книги. Започва работа в Македонската телевизия като новинар в редакцията за наука до 2000 година, когато става директор на Народната и университетска библиотека „Свети Климент Охридски”. Година по-късно става заместник генерален директор на Македонската телевизия. В 2002 година отново се връща в новинарството, но този път в сектора изследване и развитие на Македонската телевизия, което е понижение заради книгите, които междувременно пише и издава и заради позициите му, определяни в Македония като „пробългарски”. А това е голям грях, който се наказва особено сурово.
Всъщност Сърбиновски е автор на няколко книги: „Година от 13 месеца“, „Крали Марко“, „Хитър Пейо“, "Македонските авгиеви обори", „Македонският Фауст“, която е посветена на Венко Марковски и други. В тях той последователно отрича постулатите на македонизма и показва българските корени на македонците и измислените основи на македонската нация. От 15 май 2010 г. е един от водещите на предаването Облаче ле бяло на телевизия СКАТ.

За Сърбиновски у нас се заговори повече, когато той пожела да замени българката Спаска Митрова в затвора „Идризово”. „Аз съм готов да излежа 3-месечната присъда на Митрова, а тя да бъде с детето си”, каза дословно той, когато още в началото, започна сагата Митрова.

Самият Сърбиновски също е трън в очите на властимащите в Македония. Въпреки че е бил неведнъж малтретиран по всевъзможни поводи, които в Македония не е трудно да се изфабрикуват, въпреки че е бил изхвърлен от работа и станал най‒атакуваната личност в Македония, писателят твърди, че може да се сметне за чест, че в Македония той не е взел никакви награди за литература, че негови драматургични текстове са изваждани от репертоарите на театрите... “ Но силата на изкуството може да извоюва много по‒големи пробиви и победи отколкото всичките медийни и какви ли не други оръжия на света”, философски разсъждава за Frognews.bg писателят, когото след романа му „Шашма” у нас критиците сравняват не с кого да е, а със самия Димитър Талев. В предговора към българското издание професор Радослав Радев пише дословно: “Нищо не може да спаси една идея, ако романът е слаб. С тази талантива творба е спечелила голямата литература. Надявам се българският читател да се увери в това.“

 А българският читател наистина може да го направи. „Шашма” е издадена от изтъкнатото университетско издателство “Св.Св.Кирил и Методий“ от Велико Търново и вече е на книжния пазар за познавачите на историята, ценителите на високата литература и за всички читатели, които искат да научат истината за “бурето с барут”, което все още дреме на Балканите. “За всички тези над 150 години тайно се работи по проекта за фабрикуване на истории и нации, но сега с цялото завземане на властта в ръцете на ВМРО, дойде време той да стане и официална държавна политика. И с него, и с тази антиевропейска стратегия Македония в момента е най‒изолираната държава”, казва аналитично Сърбиновски, който все пак вярва, че неговите книги са “малка утеха в тази наша всеобща катастрофа”. И накрая издава само пред Frognews.bg, че следващата му книга, която се надява да завърши до Нова година, е посветена на интересната съдба на още едно велико балканско чедо – майка Тереза.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 13770 |21.04.2010 За интелигентни: Дечко Узунов и френски книги в зала "София" . 3| 6039 |13.10.2009 "Мълчанието е злото" скача на пазара с втори тираж . 43| 7663 |04.08.2008 О. Орлинов: Книгите на Солженицин са ценени заради политическия им заряд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads