Реклама / Ads
0| 4386 |24.01.2022 АРТ ДЖУНГЛА

Историята на Пети пехотен дунавски полк бе представена във фотоизложба на русенски ученици

.
В Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване в Русе се проведе отложената поради мерките за сигурност втора заключителна среща, с която приключи реализацията на проекта „Съживени моменти от историята на Русе-дигитален офис за учащи”.
 

За няколко месеца ученически екипи от СУПНЕ „Фридрих Шилер“ и ПГ по речно корабостроене и корабоплаване придобиха умения за сканиране и обработка на дигитални образи с програмен продукт Adobe Photoshop в Държавен архив-Русе. Обект на дейността им бяха три фотоалбума, запечатали моменти от военната история на Русе през годините на Втората световна война. На тяхна база учениците направиха историческо изследване и избраха кадри за фотоизложбата, експонирана в едно от училищните фоайета преди събитието. В хода на работата участниците се запознаха с отделните етапи в процеса по подготовката и реализирането на печатно издание. На събитието екипът ученици от професионалната гимназия получиха от главния експерт в отдел „Държавен архив- Русе” Таня Великова своите сертификати за придобити знания и умения по дигитализация и печатен екземпляр от историческото изследване, на което са съавтори. Участниците бяха поздравени за своето усърдие в реализирането на дейностите в усложнената противоепидемична обстановка от ръководителя на проекта – майор от запаса инж. Евгени Алексиев – председател на клуб „Родолюбие” към Военен клуб - Русе и от директора на училището инж. Ивелина Георгиева. На училищната библиотека бяха подарени 5 броя от изработеното и отпечатано по проекта историческо изследване „Русенските военни части през Втората световна война”.

 

Проект „Съживени моменти от историята на Русе-дигитален офис за учащи” се реализира в рамките на програма „Знание и растеж”- 2020 на общинската фондация „Русе – град на свободния дух” и беше подкрепен финансово от „Еконт Експрес” ООД.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3769 |01.12.2021 Изложба разкрива съживени моменти от историята на Русе . 0| 4235 |11.05.2021 Първа репетиция на Виктория в Ротердам. Броени дни до Евровизия . 5| 6185 |02.04.2021 Свободни артисти с петиция до ЕС: Брюксел да види отношението на държавата към културата . 1| 5733 |31.10.2020 За пръв път в историята на ”Икар” - връчват театралните награди без публика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads