Реклама / Ads
0| 14431 |08.10.2022 АРТ ДЖУНГЛА

Иван Вукадинов: Запознайте се с отшелника-гений, който рисува

.
Изписаха се и се изговориха водопад от думи за него тези дни. Сипят се похвали, звучат панагирици – разбуни – или разбуди – се културната общественост. „Културна общественост“ – каква скука. Няма го само човекът, който стана център на внимание: художникът Иван Вукадинов. Той, както прави от десетилетия, е встрани, далеч от публичната шумотевица, суета, лицемерие.
 

Поводът за гюрултията около името му е, че негова картина поема към Музея на Ватикана. Само че трябваше да е там още преди 47 години, когато е харесана през 70-те години. След като участва в няколко изложби в Италия, Вукадинов е поканен за покаже свои платна в римската галерия „Маргутина“. Галерията се намира на знаковата улица на художниците в Рим – Виа Маргута, която помни Фелини, Мазина, Ренато Гутузо, Умберто Еко. Представител на Ватикана харесва картината „В памет на героите“ на Вукадинов и предлага да бъде откупена. Идеята е тя, заедно с творби на Пикасо, Жорж Брак и Ренато Гутузо да постави началото на колекция със съвременно изкуство в Музея на Ватикана. Българската държава обаче отказва.  


.
Памет за героите, худ. Иван Вукадинов

 

И се получава следното: Един от най-добрите – още тогава – български художници се отказва от участия в изложби, затваря се в своя свят и се изолира от изкривените, политически внушения и демагогията, които тровят гражданското общество.

 

И слава Богу, че е взел това решение, вероятно трудно, но то го запазва автентичен – твърдят тези, които го познават. За останалите той е неизвестен, непознат. Името му е забулено в мистерия, за него се разкават митове. Мистично е и изуството, в което се убеждават зрителите, които успяват да се докоснат до него.

 

Професионално за творбите му трябва да се произнесат изкуствоведите, които дълго са мълчали. Тишината около големия творец е наложена от властта и с нея са се съобразявали всички, които са възприемали укаанията „отгоре“ като начин на живот.

През това време Иван Вукадинов е бил изолиран, но свободен. Човек със свободен дух, който може да постъпи така, както е постъпил. Малцина го разбират.


.
Худ. Иван Вукадинов

 

За нацията той е безценен, но тя все още не знае. Не само с пожеланата от Ватикана картина, а с цялото си творчество. Това няма да разберем сега. Няма да го разберем и от помпозните думи около заминаването на платното към Рим. Нито от сензационните „информации“ колко струват картините му. Този шум скоро ще избледнее, ще се разпилее и забрави в сърдитата глъчка на ежедневието.   


.
Худ. Иван Вукадинов

 

Но един ден… На българите акълът винаги идва след това. Не един творец го е изпитал на гърба си. Една от странните особености на народопсихологията ни.

И все пак: Постарайте се да запомните поне една от картините на Вукадинов. Те носят в себе си България, колкото е възможно да вкара само гений. Да, гений е.

 

Веднъж художникът Тома Трифоновски каза: Който говори с Вукадинов, говори с Господ…

 

Ако не ви е трудно, запомнете и това.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4205 |27.09.2022 Иван Костов: Новата ми книга е моето политическо завещание . 0| 3719 |11.07.2022 Филм ще отбележи 8-вековната история на Ивановския скален манастир . 3| 6440 |04.02.2022 Галерия INTRO: Художникът на бъдещето Иван Кирков, който можел да нарисува всичко . 7| 7426 |05.12.2021 Лили Иванова: Отсях житото от плявата, има много лошотия и озлобление

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads