Реклама / Ads
0| 6478 |26.05.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Жан-Клод Кариер идва за отворен клас

.
Жан-Клод Кариер ще гостува у нас
Една от най-известните личности от света на театъра и киното – френският филмов сценарист, драматург и писател - Жан-Клод Кариер пристига за отворения клас „Индия и нейното кино”, който ще се проведе на 29 и 30 май в Народния театър „Иван Вазов” от 10.30 до 18.30 ч.
 

Кино форумът ще запознае публиката с филмите на Боливуд и с индийското културно наследство – неговите корени, многообразието и философските му измерения: какво представляват те, откъде идват и в какъв диалог влизат с киното и неговото съвременно измерение.

В Отворения клас участват: Марк Баланфа, доктор на история на религиите и философията, изследовател на философските традиции на Индия и на преводите на санскрит, в това число и на епоса „Махабхарата”; Мария Киран, звездата на Бхарата Натиам във Франция, традиционен индийски танцл

Водещ на срещата е Шарл Тесон, кинокритик и преподавател, доцент по история и естетика на киното в Университет Париж III (Новата Сорбона).

„Отвореният клас” ще представи с историята на индийското кино, филмите на различните райони на Индия, темите и стилът на филмовите ленти, цензурата, както и с музикалното кино на Индия (музика, песни и танц).

Участниците в кино форума ще говорят за явлението Боливуд и индустрията на индийското кино. В Боливуд (съчетание от Бомбай и Холивуд) всяка година се заснемат от 800 до 900 филма на диалекта „хинди” и приходите от тях далеч надминават постъпленията от чуждестранните продукции, които се показват в индийските киносалони. Този успех вече надхвърля националните, езикови и културни граници. През последните години няколко боливудски продукции се радват на голям международен отзвук.

Гостите, които идват в София за това издание на кино форума, ще разгледат и връзката между киното и индийска действителност, киното като начин за изграждане на национален мит (ценностите на една нация, традиция и съвременност), значимите обществени теми на Боливуд: религиозното напрежение, уредените бракове, индийската диаспора в чужбина (Non Resident Indian).

Ще бъде обсъдено и мястото на индийската музика и използването и предназначението на танца в индийското кино.

18-то издание на “Отворения клас” предлага едно дълго пътуване в сърцето на един екзотичен свят, което ще ни позволи да обсъдим и съвсем други въпроси като проблема за диалектичната връзка между традиция и съвременност – безкрайна битка, която е на дневен ред в една емблематична Индия, превърнала се в една от развиващите се сили на новия световен икономически ред.

По време на кино форума ще бъдат показани откъси от филми от различните периоди на индийското кино и съвременната боливудска продукция.

И това издание на „Отворения клас” е с Вход свободен за всички ценители на Седмото изкуство!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 7624 |26.05.2010 Общинари свалят Ботев от пиедестала . 0| 5506 |25.05.2010 Над 125 милиона зрители гледат Евровизия . 0| 6099 |25.05.2010 Европейските копродукции - по-близо до зрителя . 9| 38655 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads