Реклама / Ads
0| 6814 |28.08.2013 АРТ ДЖУНГЛА

Кинофестивалът във Венеция започва с "Гравитация"

.
Кинофестивалът във Вeнеция се открива днес със силно англо-саксонско присъствие за юбилейното му 70-то издание с мрачни сюжети, породени от икономическата, социалната и семейната криза, пише в свой анализ агенция Франс прес.
 

Фестът все пак няма да загърби и обичайния за подобни прояви блясък, като ще бъде открит с прожекция на филм с участието на редовния си гост Джордж Клуни и на Сандра Бълок, главни герои в научнофантастичния трилър на мексиканеца Алфонсо Куарон "Гравитация".

Лентата ще бъде представена извън конкурсната програма в 3D. В нея се разказва за опитен астронавт и за специалистка по медицинско инженерство, оставени сами на себе си след избухването на техния космически кораб.

Общо 53 филма ще бъдат представени на престижната кинопроява, 20 от които ще се състезават за голямата награда "Златен лъв", която ще бъде връчена на 7 септември.

"Сексуално насилие, малтретиране на жени, разпадане на семейните връзки, криза на ценностите - кинодейците не подават никакви сигнали за оптимизъм", заяви директорът на фестивала Алберто Барбера.

След участниците в конкурсната програма личат имената на ветерани като британеца Стивън Фриърс с "Филомена", на неговия сънародник Тери Гилиъм който се представя с "Нулева теорема" с участието на Кристоф Валц и Мат Деймън.

В надпреварата участват копродукцията на Великобритания и САЩ "Под кожата" на Джонатан Глейзър със Скарлет Йохансон, американските филми "Джо" на Дейвид Гордън с Никълъс Кейдж и "Божие дете" на Джеймс Франко, алжирско-френската копродукция "Терасите" на Мерзак Алуаш, френският филм "Ревност" на Филип Гарел, копродукцията на Италия, Швейцария и Франция "Улица Кастелана Бандиера" на Ема Данте.

Извън конкурсната програма ще бъде представен филм, заснет от Анджей Вайда за 30-годишнината на профсъюза "Солидарност", както и лентата на Еторе Скола "Колко е странно да се казваш Федерико" за режисьора Федерико Фелини. По повод 70-ото издание на фестивала 70 режисьори от целия свят ще заснемат късометражни филми, посветени на филмовото производство.

Те ще бъдат показани във Венеция, макар все още да не е решено под каква форма ще стане това. Режисьорът ветеран Уилям Фридкин, заснел филма "Екзорсистът", ще получи почетен "Златен лъв" за цялостно творчество.

Журито ще се председателства от 73-годишния италиански режисьор Бернардо Бертолучи. В състава ще участват също британската режисьорка и писателка Андреа Арнолд, френската актриса Виржини Ледоайен, френско-швейцарският оператор Ренато Берта, германската актриса Мартина Гедек
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7712 |14.08.2013 "Моцартови празници Правец" започват с "Аида" на Верди . 0| 8436 |24.07.2013 Българската лента "Отчуждение" ще се състезава във Венеция . 0| 6313 |25.10.2012 So! Independent започва . 0| 7216 |26.09.2011 Започва Sofia Dance Week

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads