Реклама / Ads
0| 6711 |27.05.2009 АРТ ДЖУНГЛА

Климатът първа грижа на новия филмов шеф

.
Кинокритикът Александър Донев оглави НФЦ с вяра в правилата
 

„Първите промени, които ще се опитам да внеса като директор на Националния филмов център, ще са свързани с подобряването на климата в българското кино.”, каза за Frognews.bg кинокритикът Александър Донев.

Той бе избран за шеф на изпълнителната агенция в конкуренция с досегашния й началник Александър Грозев, също утвърден кинокритик. Трети в състезанието беше не особено познатият независим продуцент Владимир Гюров.

Националният филмов център е институцията, която на практика прилага Закона за киноиндустрията и е ключов фактор при разпределянето на държавната субсидия за филмопроизводство. Очаква се тази година средствата да нараснат от 14 на близо 20 млн. лв.

Преди месец отворено писмо на известния кинематографист Людмил Тодоров разбуни духовете в гилдията. Режисьорът на „Бягащи кучета”, „Лятото на един льохман”, „Шивачки” се обяви срещу бутафорните конкурси за нови филми, организирани под шапката на НФЦ. Людмил Тодоров предупреди младите творци, че бъдещето им е под въпрос, защото кинопроцесът е окупиран от клики с академично лустро, прикриващо мрежи от „бивши ченгета и партийни функционери”.

Режисьорът описа наложените от тях шуробаджанашки схеми в комисиите за разпределяне на държавните кинопари.Той изрази опасение, че конкурсът за шеф на НФЦ е предрешен в името на сегашното статукво.

„Ще се опитам да спра дрязгите във филмовите среди със създаването на ясни и строги правила, които да се спазват от всички”. Така Александър Донев отговори на съмненията, че изборът му е бил предизвестен и няма да донесе желаната промяна.

Запознатите със ставащото зад кадър в българското кино знаят, че критикът спечели при втори опит. В първия конкурс, преведен преди два месеца той излезе на първо място, но не му достигнаха точки, за да покрие оценъчните критерии на културното министерство.

И тогава, и сега министър Стефан Данаилов назначи за председател на оценяващата група заместника си Иван Токаджиев. Миналата година Комисията за досиетата го освети като агент на политическата полиция /Шести отдел на Шесто у-ние на бившата ДС/. Друг от оценителите в конкурса за директор на филмовия център Людмил Стайков в момента води дело срещу решението, с което бе обявен за агент на Шесто управление с псевдоним „Василев”. Самият кандидат за втори мандат на шефския пост в НФЦ Александър Грозев се опитва да докаже по съдебен път, че неправилно е уличен в сътрудничество с бившата Държавна сигурност.

Режисьорите Петър Попзлатев, Адела Пеева, Иван Павлов, юристът Димитър Дерелиев, председателят на обществения съвет за кино Георги Чолаков, кинофинансистът Николай Николов и др. са сред членовете на комисията, подкрепили концепцията на Александър Донев.

„Българското кино може без всеки от нас поотделно, то е над всички ни, взети заедно” заяви самият той в очакване на първата си аудиенция с министъра на културата Стефан Данаилов.

Основната причина за конфликтите според Донев се криела в прекалено либералния закон за киното. В него не били заложени механизми за контрол както на изразходваните средства, така и на качеството на произведените филми. Освен това не бил прецизен и начинът за определянето на комисиите, селектиращи новите филмови проекти. Излъчването на селекционерите било предоставено изцяло на отделните киноасоциации. Така обаче се очертавала доминиращата роля на продуцентите и на техните финансови интереси.

НФЦ не може изцяло да компенсира чрез дейността си липсващите от закона контролни механизми, според новия шеф на агенцията. Той обаче е сигурен, че такива усилия ще бъдат направени чрез ангажирането на повече хора, които не само правят, но и разпространяват филми.

На евентуалните атаки, че на новото си поприще ще прокарва интересите на доскорошния си работодател в лицето на частната продуцентска структура „СИА Адвъртайзинг” кинокритикът отговори така: „Занимавах се с филмово продуцентство в една от компаниите на СИА „Камера”, но никога не съм бил свързан с бизнеса й в телевизията и в рекламата. Преди 6 месеца обаче подадох молба за напускане и оттогава не работя там. Така че и дума не може да става за конфликт на интереси”, зарече се Александър Донев. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6946 |27.05.2009 "Сълза и смях" представя 3 в 1 по Чехов . 2| 7164 |25.05.2009 Насилието обра наградите в Кан . 0| 8237 |24.05.2009 Любиша Самарджич: “В България имам приятели във всеки киносалон и пред всеки телевизор” . 9| 38655 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads