Реклама / Ads
0| 8236 |24.05.2009 АРТ ДЖУНГЛА

Любиша Самарджич: “В България имам приятели във всеки киносалон и пред всеки телевизор”

.
С какво не е съгласен “Полицаят от Петльово бърдо” или какво е демокрация по нашенски. Българите познават целия ми творчески път от 40 години до днес.
 

Стоян Колев


Любиша Самарджич ще получи наградата за развитието на медиите в района на Mediamixx’09. Медийният фестивал ще се проведе от 3 до 6 юни в курорта Албена. Големият сръбски актьор, режисьор и продуцент,популярен и обичан у нас от години, ще получи отличието си на специална церемония в двореца на румънската принцеса Мария в Балчик. Самарджич ще бъде и председател на журито за Golden Umbrella за телевизия.
По този повод се свързах с него в офиса му в Белград и го попитах как приема присъденото му отличие.
“Това е едно голямо признание на едно общество, което необикновено много ценя и което необикновено много уважавам, защото един дълъг период, вече 40 години, присъствам със своите творби в културното пространство на България.
Нейните зрители по някакъв начин проследиха всички събития, които са свързани с творческия ми път. Откакто стъпих в България с “Горещ вятър”, а преди това и с няколко известни военни филма – “Козара”, “Неретва” и “Сутйеска”, от тогава – та до ден днешен имам приятелско отношение с всеки зрител било в кинозалата, било в домашния киносалон, т. е. - пред телевизора.С една дума – това е признание, което приемам с огромно удоволствие!
Не вярвам, че през юни ще успея да дойда преди фестивала, но там искам да поздравя всички зрители, всички хора, които ще срещна. Да поздравя Албена, да видя това ваше Черно море, което видях преди 5 години, когато моят филм “Наташа” получи голямата награда.”
Попитах Любиша Самарджич и над какво работи в момента. Отговори, че това е филм под заглавие “Не съм съгласен”, на който е режисьор и продуцент. Интимен филмов разказ за един младеж, който отива в Белград и се опитва, в демокрацията такава, какквато е, да направи кариера. В момента все още мисли дали героят му да успее или не. Все пак нашенската балканска демокрация като че ли не е точно това, което се включва в това понятие по подразбиране. Като се има предвид за какво му е присъдена награда, не можеше да не го попитам и какво мисли за състоянието на медиите в региона и свободата на словото в тях.
“Свобода на словото съществува, но съществува и свобода на злоупотребата! Много често с тази свобода се злоупотребява, ако разбирате какво искам да кажа. Тя се използва в негативна конотация, много често неистината се превръща в истина и създава атмосфера, която е много неприятна за всеки – без значение кой е събеседник. С една дума – свободата на духа е нещо, което е присъщо на цивилизацията, но ми се струва недопустимо това, че се дава прекомерно голяма свобода, на хора, които могат да съобщат всичко, което им падне. Дори речникът им е под достойнството на която и да е цивилизация.”
Любиша беше преди около месец и половина – два в България за участие по БНТ. Оттам са взели неговия сериал “Есента идва, дюльо, моя”, готвят се да вземат и продължението му, защото той в момента е най-популярния на територията на бивша Югославия. Накрая на разговора ни Любиша Самарджич каза:
“Знам, че наближава националния ви празник – Празникът на Културата – Да ви е честит на всички и ви желая много щастие!”
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 12493 |27.04.2009 Владимир Левчев: България е селище от градски тип - селяни се мислят за граждани . 7| 6244 |13.03.2009 От днес Русе става музикална столица на България . 60| 12007 |28.10.2008 "В България цари отчайваща безнадеждност, защото бандитите имат думата" . 25| 11076 |22.10.2008 Как България стана мафиотска държава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads