Реклама / Ads
3| 6121 |13.03.2015 АРТ ДЖУНГЛА

Ковачев: Пътят на Пьотеринг е урок по политика

.
Андрей Ковачев
С тези думи българският евродепутат д-р Андрей Ковачев се обърна към д-р Ханс-Герт Пьотеринг, председател на Европейския парламент от 2007 до 2009 г. и дългогодишен председател на Групата на Европейската народна партия.
 

Германският политик от Христиандемократическия съюз на канцлера Меркел е в България, за да представи своята автобиографична книга. На български език тя излиза под заглавие "За наше щастие обединени. Моят европейски път" в превод на проф. Анна Димова.

 

Официален гост на събитието бе българският министър-председател Бойко Борисов и лидер на политическа партия ГЕРБ, с чиято подкрепа книгата достига до българските читатели.

 

В приветствието си г-н Ковачев, който в периода 2009-2014 г. работи заедно с г-н Пьотеринг в Комисията по външни работи на Европейския парламент, подчерта, че житейският път на германския политик е неуморно дело за изграждането на свободна, солидарна и обединена Европа.

 

В спомените си г-н Пьотеринг пише, че Обединението на Европа е най-великото мирно достижение не само в историята на нашия континент, но и на целия  свят. Той е сред европейските политици, които отстояват задълбочаването на европейската интеграция в областта на външната политика, сигурността и отбраната.

 

"Поколения лидери на ХДС и Европейската народна партия, сред които сте и Вие, следваха заветa на канцлера Конрад Аденауер и постигнаха мирното обединението на Германия и на Европа. Приемете нашата дълбока благодарност и признание - за удържаната дума и изпълнения завет. Позволете ми да Ви благодаря и от името на страдалците, които не дочакаха края на комунизма, но никога не загубиха надежда и не склониха глава пред диктатурата", заяви Ковачев. 

 

Като председател на Европейския парламент, г-н Пьотеринг предлага създаването на "Дом на Еврейската история", който предстои да бъде открит през следващата година.

 

Според Андрей Ковачев, инициативата на д-р Пьотеринг "Дом на Европейската история" ще допринесе за помирение с миналото, без което не можем да продължим напред.

 

"За съжаление тук, на Балканите и в България продължаваме да имаме различни интерпретации на комунистическото ни минало. Видни политически дейци и общественици, определени политически партии продължават да го считат за светъл период от нашата история, да го възвеличават и носталгично хранят надежди да си го върнат. Комунистическите паметници, символи и имена на градове, села и улици продължават да са сред нас и да ни разделят. Противопоставянията не са преодолени!", заяви Андрей Ковачев. Той благодари на г-н Пьотеринг за последователната му подкрепа за инициативите от поредицата "Изстраданата европейска мечта на България", с които българският евродепутата поставя в Европейския парламент проблема за обективния прочит на комунистическото минало на България.

 

Г-н Борисов и г-н Ковачев препоръчаха на младите хора, които присъстваха на събитието - сред тях и представители на Младежката организация на ГЕРБ, - да прочетат книгата на г-н Пьотеринг.

 

Събитието бе организирано от българската секция на Фондация Конрад Аденауер, чийто председател е д-р Ханс-Герт Пьотеринг, и събра евродепутати, народни представители, журналисти и общественици.

 

Публикацията на книгата е на издателство "Нест Прес". Приходите от  продажбата на книгата ще отидат за ремонт на детското отделение на Клиниката в Раковски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 9950 |12.02.2014 А. Ковачев: С филм за цар Самуил продължава поругаването на българското наследство в Р Македония . 4| 7056 |23.10.2013 Кръстопътят на България от 80-те и другата Америка се събраха в книга . 0| 8282 |04.12.2009 "Пътят на коприната: Молитва за мир" спря завинаги в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads