Реклама / Ads
0| 6827 |25.03.2014 АРТ ДЖУНГЛА

„Мадам Бътерфлай” отново в Софийската опера

.
С шедьовъра на лиричния бард на италианското оперно изкуства Джакомо Пучини, „Мадам Бътерфлай", Софийската опера и балет ще разкаже отново вълнуващата история за една отчаяна и чиста любов, изпълнена с много перипетии и с трагичен край. Това е най-прочувствената и написана с изключителен талант опера на гениалния италианец.
 

Пучини създава операта по едноименната пиеса на Давид Беласко "Мадам Бътерфлай", която е представена в Театъра на Дука на Йорк. Композиторът е впечатлен от образа на главната героиня. Успява да се срещне с автора. На следващата година е готов с превода, а след либретистите работи по още две опери. Единадесет месеца от тях е със счупен при катастрофа крак и има здравословни проблеми.

При създаването на "Мадам Бътерфлай" Пучини изучава японската култура и дискутира с японци не само върху автентичността на японските мотиви, но и върху японския фолклор. Негов консултант основно е съпругата на тогавашния японски посланик в Италия. Детайлите по визията на Бътерфлай обсъжда с японска актриса, която гостува по това време в Милано. Операта се подготвя за Ла Скала. Репетициите протичат нормално, но премиерата на 17 февруари претърпява пълно фиаско. Пучини я преработва и на 28 май 1904 г. тя се играе на сцената в Театро Гранде в Бреша и е колосален триумф.

За първи път в чужбина "Мадам Бътерфлай" е представена в Буенос Айрес под диригентството на Тосканини. Следват спектакли в Монтевидео и Александрия. На 10 юни 1905 година творбата е представена в Ковънт гардън с Ема Дестин в ролята на Чо-чо сан и Енрико Карузо като Пинкертон - това е първият от над 300 спектакли, играни в този театър. Следват Кайро, Вашингтон, Ню Йорк, Париж.

В България операта "Мадам Бътерфлай" се изнася за първи път в София, през 1924 г., под диригентството на Мойсей Златин, режисьор е Николай Веков, художник Александър Миленков.

"Мадам Бътерфлай" ще се играе на сцената на Софийската опера и балет на 25 март, от 19 ч. и на 5 април от 19 ч. Режисьор на постановката е Пламен Карталов, а диригент Григор Паликаров. „Бътерфлай" трае 3 часа, с един антракт от 20 минути.

На 25 март в ролята на Чо- чо сан публиката ще види Цветана Бандаловска, а на 5 април Йоана Железчева, която е позната на софийските любители на операта с ролята на Манон Леско от едноименната опера на Пучини.В ролята на лейтенант Пинкертон ще се изяви на 25 март и 5 април тенорът Даниел Острецов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6039 |04.12.2013 „Толкова близо, толкова далечe” отново в България . 1| 7743 |26.09.2013 Отново големи музиканти на фест в Пловдив . 15| 12254 |06.09.2013 Българската кирилица отново впечатли Европа . 0| 6990 |27.08.2012 „Последната линейка на София” стана първа... отново

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads