Реклама / Ads
0| 6997 |03.08.2009 АРТ ДЖУНГЛА

Никола Гюзелев пее със свои ученици

.
Никола Гюзелев
На 7 август почитателите на оперното изкуство ще имат уникалния шанс да чуят на живо световноизвестния бас Никола Гюзелев. Той ще се появи в бургаската зала “Опера”, за да представи своите талантливи ученици. В програмата е включена и кратка ария, която маестрото ще изпълни заедно с възпитаниците си специално за българската публика.
 

Концертът, в който ще прозвучат фрагменти из опери на Верди, Моцарт, Бизе, Рахманинов и Мусоргски, е част от Летните музикални празници Бургас 2009. Диригент ще бъде Иван Кожухаров, а концертмайстор Йордан Ковачев.

Никола Гюзелев е един от най-изявените представители на съвременното оперно изкуство. Роден през 1936 г.в град Павликени, още съвсем малък той проявява своя необикновен талант. Интересът му към операта се пробужда на 15 години, когато чува по радиото монолога на Борис от операта „Борис Годунов“ на Мусоргски в изпълнение на Едмонд Косовски.

През 1954 година Гюзелев Завършил средното си образование в София през 1954, 4 години по-късно даровитият младеж завършва Художествената академия, специалност живопис. От 1955 година започва да учи пеене при оперния певец Илия Йосифов (тенор), а от 1960 г. — при баритона Христо Бръмбаров. Докато следва, участвува като солист в Академичния хор „Георги Димитров“ и в Ансамбъла за песни и танци при МВР.

От 1960 е стажант, а от 1961 година — редовен артист в Народната опера, където на 27 юни 1961 година прави своя дебют с ролята на Тимур в операта на Верди „Турандот“. През 1966 година жъне големи успехи със Софийската опера в Париж и по време на голямо турне в САЩ.


През 1968 г. за пръв път участва в постановка на сцената на пармския театър „Реджо“, където постига огромен успех с ролята на Атила от едноименната опера на Верди. През 1973 в Техеран българският бас застава на една сцена със своя вдъхновител Едмонд Косовски, този път в ролята на Борис Годунов.

Ученик на световно известния педагог Професор Христо Бръмбаров, Гюзелев съчетава основните елементи на българската певческа школа, безупречната техника на италианското белканто и интензитета на славянската емоционалност. Талантът му на оригинален художник е оставил траен отпечатък върху създадените от Гюзелев повече от 70 оперни персонажа в едни от най-прочутите опери и концертни изяви на маестрото по света.

Първото признание за големия талант на оперния бас е през 1962 г., когато Гюзелев е удостоен със златен медал от международния младежки фестивал в Хелзинки. Следващата година получава първа награда и з[латен медал от II международен конкурс за млади оперни певци в София за ролята си на Филип II в „Дон Карлос“.

През 1994 г.а отново в Парма Гюзелев получава „Златен Верди“, отличие, с което малцина в света са удостоени. В богатата му колекция от награди особено ценни са ордените „Кирил и Методий“ — I степен и “Стара планина” - I степен, Димитровската награда, призовете „Златна лира“, „Златна муза“, „Златно перо“, „Комендаторе на Република Италия“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 18328 |02.08.2009 Как барон Гендович придоби благородническа титла . 1| 6187 |31.07.2009 Стартира Фестивал на бразилската култура . 1| 9944 |01.08.2009 Упражнения по стил върху Хензел и Гретел . 9| 38679 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads