Реклама / Ads
1| 5295 |07.10.2022 АРТ ДЖУНГЛА

Новата изложба на Валентин Щинков: светлина, мъдрост и свобода

.
Худ. Валентин Щинков
Блестяща изложба на художника Валентин Щинков събра негови колеги, приятели и почитатели в галерия „Интро“ в столицата. В задъханото и нервно преживяване на политически, военни, социални и икономически събития, да се окаже човек сред картините на Щинков е истинско преселение в по-добър, емоционален и мъдър свят.
 

Спрете се за малко хора, - сякаш ни казва художникът, има прекрасни неща в този живот: нашите мечти, общуването и възможността да утвърждаваме личната си свобода.


.
Авторът на изложбата Валентин Щинков

 

За мен винаги е удоволствие да се завръщам в галерия “Интро” и като куратор, и като наблюдател на художествените процеси, и просто като посетил, който винаги ще срещне колеги, приятели, съмишленици, - каза при откриването д-р Боряна Вълченова. Една от причините днес да бъдем тук, заедно е, че преди дни галерията отбеляза петата си годишнина. Само за пет години, тя се превърна в притегателен център за всички, които искат да проследят и да бъдат част от съвременните художествени процеси. От откриването си до днес тук се състояха редица изложби на знакови български и чуждестранни артисти, различни кураторски проекти, както и събития от културен характер, които привлякоха разнообразна публика. И това се дължи най-вече на нейния основател и собственик, художникът Валентин Щинков, който притежава безкомпромисна критичност, както и завиден усет за новото на художествения хоризонт. Нещо повече - той успя да утвърди галерия Интро като едно от тези изложбени пространства, които пулсират в ритъма в културния живот в столицата ни. Тази важна за всички нас и особено за него годишнина, избрахме да отбележим празникът именно с негова изложба, в която са включени творби, създадени през последните 2 години.


.
Худ. Валентин Щинков

 

Свикнали сме да свързваме името му със сериите експресивни графични произведения, в характерния му и разпознаваем стил. Експериментаторският му дух, нестихващото любопитство, богатата му емоционалност и високият интелект, постоянно го тласкат към нови пътеки в художествените му търсения. За него изкуството и творческия процес са висша форма на съществуване. Той сякаш се гмурка все на по надълбоко в графичната материя, която най-ясно въплъщава творческите му идеи, мисли и стремежи, и много задълбочено и методично доразвива формално-пластичните си търсения. И макар, че откриваме някои от познатите стилови похвати, Валентин Щинков за пореден път успява да изненада и провокира с нещо ново и различно, заяви при откриването д-р Боряна Вълчанова, куратор на изложбата.


.
Валентин Щинков в разговор с гости на изложбата в галерия "Интро"

 

С топли думи към автора се обърна и неговият колега и приятел проф. Греди Асса. Той подчерта, че таланта на художника не е само в майсторството да изгради картина, а да вкара в нея посланията, от които се нуждаят хората в тения духовен свят.

 

На откриването присъстваха известни майстори на платното и скулптурата, приятели и фенове на изобразителното изкуство.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4213 |27.09.2022 Иван Костов: Новата ми книга е моето политическо завещание . 0| 4250 |16.05.2022 Кметът на Русе и испанският посланик откриха изложба за дипломатическите отношения между двете страни . 0| 5611 |17.03.2022 Русокоса полякиня е новата „Мис Свят“ . 0| 4416 |24.01.2022 Историята на Пети пехотен дунавски полк бе представена във фотоизложба на русенски ученици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads