Реклама / Ads
0| 8123 |17.10.2012 АРТ ДЖУНГЛА

"Новата религия" на Деймиън Хърст в България

.
Деймиън Хърст
За първи път в България ще бъде показана мащабна изложба на култовия британски творец Деймиън Хърст. Наричат го "най-влиятелният жив художник", "хулиганът, променил изкуството", а произведенията му се продават за милиони на световната арт сцена.
 

Може би най-известни са неговите животни, потопени във формалдехид в стъклени аквариуми и прочутият Череп с брилянтите. В Националната галерия в София ще видим инсталацията "Нова религия".

Деймиън Хърст не признава граници, когато се опитва да разбере смисъла на живота. Той непрекъснато изследва връзките на изкуството с живота и смъртта. Затова съвсем естествено в неговата инсталация "Нова религия" съществува олтар с иначе шокиращи елементи. Дървен кръст, но покрит с хапчета, сребърно сърце, но прободено с игли и бодлива тел като трънен венец, копие на череп, но детски и накрая - светото причастие под формата на таблетка парацетамол, обвита в мрамор.

Артемис Потамяну - куратор на изложбата:
- Деймиън Хърст ни казва: "Ние вярваме, че религията ще ни спаси, точно така, както вярваме, че лекарствата ни спасяват. В известен смисъл се отнасяме към науката като към религията. За Деймиън Хърст обаче въпросът е защо трябва да вярваме в тях, а не в изкуството. За него изкуството е новата религия.

Цялата инсталация включва още карта на света, озаглавена "Последната вечеря", а върху нея са обозначени страните, които официално притежават ядрена сила. В съседната зала пък е пресъздадено разпятие и раните на Христос. Крехкостта на човешкото битие вълнува този провокативен артист.

Слава Иванова - директор на НХГ:
- Безкрайно интересен е фактът и подходът на Деймиън Хърст въобще към проблема що е то изкуство. Ако за нас изкуството е много повече усещане и емоция, то в англосаксонския свят, струва ми се, че преди всичко изкуството преминава през онова, което те наричат mind, човешкия разум. Eто защо и ето откъде е тази пряка връзка между вярата в науката и вярата в някаква религия.

Изложбата ще бъде открита на 17 октомври, а на 18-ти ще има продължение в Галерията за модерно изкуство. Осъществява се с изключителната подкрепа на Британски съвет и галерия Пол Столпър - Лондон.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 13843 |16.10.2012 Хр. Мутафчиев: Срам за българската журналистика! . 20| 9242 |15.10.2012 Как Владимир е очернил името на баща си с това, че проповядва любов? . 1| 8269 |13.10.2012 Бурлеска и звезди в THE GOLD . 9| 38674 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads