Реклама / Ads
7| 6338 |17.07.2013 АРТ ДЖУНГЛА

Рашидов отговори на атаките срещу „Българския лувър”

.
Бившият министър на културата Вежди Рашидов се подразни от вчерашните нападки на Петър Стоянович за „Българския лувър". На специална пресконференция Рашидов каза, че новото правителство има задачата да „бие по фланга" по всякакъв начин. Той обясни, че вчера Стоянович е казал доста сериозни лъжи „от сърце " за бъдещата галерия в София.
 

„Реваншизмът е бумеранг, който рано или късно ще се върне към този, който го хвърля", каза още Рашидов за обвиненията към него. На пресконференцията Рашидов напомни, че след като е станал министър, той въобще не е споменавал името на Стефан Данаилов, който бе негов предшественик. "Много е важно онова, което един министър ще остави след себе си. Аз съм се опрял на всичко, което Данаилов е започнал и съм го довършил", каза бившият министър на културата и даде пример с театъра в Пловдив.

"Първият ден аз предложих да се направи Национален български музей и с огромна радост казах, че България ще има своя Лувър. Три години работих, за да намеря средства за изграждането му. Усвоихме 27 милиона лева европейска средства, за да се изгради. Това, което беше лъжа е, че са похарчени 28 милиона лева. Първо те са 27 милиона лева и второ не са похарчени", заяви бившият културен министър. Той обясни,че с 30% се започва, а останалите се превеждат при акт 16, когато обектът завърши. "В момента новото ръководство има 27 милиона лева, които трябва да преведе", каза Рашидов и уточни, че много министри са искали да направят на мястото банка, хотел и други, а проект за музей е имало от 50 години. „Ти направи музея, винаги ще се намери какво да се сложи", каза Рашидов.

Бившият министър на културата обясни, че по договор музеят трябва да бъде приключен август месец. Той напомни, че е договорил с бившия министър на финансите Симеон Дянков допълнителни 12 млн. лв. за частта, в която се намира ресторант „Планета". "Там трябва из основи да се събори, за да се доизгради. Последният ден преди да си отида от тези 12 милиона лева издействах 4 милиона лева, за да може новият министър да "захапе" обекта. Какъв министър е, ако не може от финансовия министър да издейства още малко средства за да бъде завършен", обясни Рашидов.

Рашидов каза, че не са верни думите на Стоянович, че обзавеждането на музея и галерията ще струва между 8 и 12 млн. лева. "Стилажи ще се сложат, но не за 12 милиона. Аз създадох Музея за съвременно изкуство и за 30 000 лева оборудвах стелажи, постаменти и какво ли още не. Ако някой ми говори, че за 12 милиона лева ще оборудва музея, значи той има други намерения", допълни той, но отказа да коментира това, че трябва поне една година, за да изсъхне музеят.

"Оставих това министерство доста сериозно и богато. 14 милиона са оставени за Ларгото и някой трябва да работи, а не да говори. Защото аз говорих само, като режех ленти. Трябва да се кажат истините. За 2,5 милиона от 16 милиона лева европейски пари построих най-хубавия площад, върху който днес и журналисти и митингуващи са заедно. Приключих "Света София". Стана уникален подземен музей. Оставил съм на новия министър 14 милиона евро по норвежката програма. От мижавите 5 милиона капитал, 1,2 милиона са платени и министърът ни трябва да открие кино "Одеон", с ново озвучение, нови мокети, нови тавани и столове. Българското кино трябва да има своя дом и място, за да се развива", аргументира се Рашидов и напомни, че е направил доста реформи в родните театри.

Вчера министърът на културата Петър Стоянович, който зае стола на Рашидов, даде специална пресконференция за проблемите при изграждането на „Българския лувър", че министърът на културата Петър Стоянович заяви вчера, че при така наречения проект "Лувър". Той отправи остри критики към управлението на Вежди Рашидов и уточни, че не е получил от него много добро наследство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5880 |11.03.2013 Рашидов: Скоро ще идвам свободно на опера . 3| 6170 |28.02.2013 Рашидов доволен: Тръгвам си и оставям хората щастливи . 4| 9243 |24.10.2012 Вежди Рашидов подари палци за балет на Веселина . 4| 6267 |09.08.2012 Вежди Рашидов ще инспектира ремонта на бургаската опера

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads