Реклама / Ads
4| 6976 |26.11.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Спретнаха на "тъмно" Закон за сценичното изкуство

.
След повече от месец работа сценичните работници най-после си имат проекто закон, макар малцина да са го виждали. Това есетствено хвърли в недоумение театралите, че и този път са били пренебрегнати от този творчески процес, наречен културна реформа в театъра, след като отново се прави и обсъжда нещо важно за тях "на тъмно".
 

Някои столични театрални директори, като Владимир Люцканов например, са чели първия вариант на закона, но оттогава е изтекла доста вода. “Тава, което видях, изискваше някакви корекции и ние с колегите ги направихме. Със свое становище излезе и Съюзът на артистите, но дали са се вслушали в мнението ни хората от работната група, които и да са те, защото техните имена не са ми известни, не знам”, обясни пред “Всеки ден” шефът на Младежкия театър.

Неяснота около състава на групата, която кове бъдещето на родната култура, има и директорът на Пазарджишкия театър Владлен Александров. Той, както и останалите му колеги от извънстоличните трупи, са тотално изолирани на този етап и нямат представа какво се случва. “Никой нищо не ни казва тук. Не знам кои са членовете на работната група. Чел съм някакъв първи вариант на закона и нищо повече”, каза той.

И ако Александров, в качеството си на директор, е получил проекта малко или много официално, то артистите у нас са се сдобили с него по странен, дори мистичен начин – чрез анонимни мейли. Те пристигали със заглавие: “Деца, вижте какво ви кроят” и “децата” с ужас прочели вътре, че министърът на културата ще взима еднолични решения по всички въпроси, а формулиравките бъкат от нонсенси.

По този повод преди няколко седмици Асоциацията за свободен театър изпраща официална декларация до културния заместник-министър Митко Тодоров, който пряко се занимава с писането на закона. В нея открито изразяват възмущението си от написаното до момента, което вкарва в изключително неизгодна позиция както репертоарните трупи, така и независимите театрали у нас.

“Взели сме предвид всички препоръки и работим по тях, но е нужно време, преди да стигнем до окончателния вариант на Закона и да го покажем на гилдията. Няма нужда да ги занимаваме с работни варианти. Нека имат търпение”, каза пред “Всеки ден” Митко Тодоров в началото на седмицата и ни увери, че обществен дебат ще има преди документът да влезе за обсъждане в пленарна зала.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6429 |04.10.2010 Колекционери искат нов Закон за култура . 2| 5576 |07.07.2010 Закон вади на светло собствениците на печатни медии . 0| 5378 |07.03.2010 Законът за кино предизвика ново възражение . 0| 6721 |09.02.2010 Промените в закона за кино ядосаха кинодейците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads