Реклама / Ads
2| 5561 |07.07.2010 АРТ ДЖУНГЛА

Закон вади на светло собствениците на печатни медии

.
В Министерство на културата ще се подават декларации по образец, в която ще се указва кое точно е собственикът на периодичните печатни издания у нас.
 

Това одобри днес Министерски съвет като изменение на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. При неспазване на това изискване шефовете на вестници и списания ще отнасят и глоби между 1000 и 2000 лв. При повторно нарушение санкциите скачат на 3000-5000 лв.

С това допълнение на закона се цели осигуряване на механизъм за гарантиране на прозрачност на собствеността на печатните медии с оглед осигуряването на ефективна защита на основни права на гражданите, каквито са честта и доброто им име, уточнява пресслужбата на правителството. Предвижда се отговорност за наличие на изискуемата съгласно закона информация да носи не само издателят, но и производителите и разпространителите на печатни произведения, такива са мотивите на вносителя Министерство на културата.

Според измененията периодичните издания трябва в първия си брой на всяка година да публикуват данни за своя издател. Информацията трябва да е достатъчна, за да може той да бъде ясно идентифициран. Същите данни трябва да бъдат представени и в Министерство на културата, при това в 5-дневен срок от публикацията. До 10 дни пък те ще бъдат публикувани в сайта на ведомството. Ще се отразява и всяка промяна.

През май от правителствената пресслужбата разпространиха думи на Борисов, казани на Шестата световна среща на българските медии във Виена. “В момента работна група подготвя предложения за промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. С промените ще заложим текстове, изискващи категоричното посочване на собствениците на средствата за масова информация. Ще предложим и нов закон, регламентиращ дейността на електронните медии”, бе казал премиерът според пресинформацията. Малко преди това репортери, присъствали на проявата, бяха предали други думи на Борисов – че той е съобщил как работна група подготвя Закон за печатните медии и “това, което в него категорично ще бъде записано, е собствеността на медиите – и за печатните, и за електронните”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5342 |07.03.2010 Законът за кино предизвика ново възражение . 0| 6708 |09.02.2010 Промените в закона за кино ядосаха кинодейците . 2| 6421 |14.01.2010 Налагат със закон конкурсите в културата . 0| 5395 |07.10.2009 Променят Закона за културното наследство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads