Реклама / Ads
2| 16543 |23.12.2007 АРТ ДЖУНГЛА

Трюфелът – скъпарски афродизиак с подозрително неугледен вид

.
Отколе трюфелите минават за деликатес, прогонващ „унинието в любовта, съживяващ клюмналите членове”. Изравят ги прасета, ядат ги най-богатите, особено по Коледа.
 

Исабел Алиенде - „Афродита" 

 afrodira_big.jpg

„Трюфелите, този рядък деликатес, са всъщност едни невзрачни гъби, които прасетата и обучени кучета надушват и изравят. Според древни мъдреци прекомерната употреба на трюфели поражда печал, ала те са толкова редки и ценни и се сервират в такива нищожни количества, че едва ли могат да отровят някого, затова пък само полъх от наситения им аромат е достатъчен, за да прогони унинието в любовта и да съживи случайно клюмналите членове.

 Мадам дьо Бовари, маркиз дьо Сад и Луи ХІV вярвали сляпо в скритите свойства на трюфелите, а Распутин ги предписвал на царя за сгъстяване на кръвта и подсилване на поколението. Наполеон си похапвал трюфели, преди да влезе в императорската спалня за поредната любовна схватка с Жозефина, откъдето, не е излишно да го споменем, се оттеглял винаги сразен ... Учените – чудя се как ли им идват наум подобни опити – са открили, че миризмата на гъбата задейства някаква жлеза у прасето, произвеждаща същите феромони, които се пораждат и у човека, застигнат от стрелата на Купидон. Става дума за лек дъх на пот и на чесън, напомнящ за метрото в Ню Йорк.

 Преди няколко години поканих на вечеря, естествено с намерението да го съблазня, един привлекателен мъж, който все ми се изплъзваше и чиято слава на добър готвач ме задължаваше да се постарая с менюто. Реших, че един омлет с трюфели с лъжичка червен хайвер отгоре (черният не ми беше по джоба) представлява недвусмислена еротична покана, нещо подобно на букет червени рози и Камасутра. Обърнах света, за да намеря трюфели и когато ги открих, скромният ми бюджет на имигрант от далечна земя не ми позволи да ги купя. Продавачът от магазина за деликатеси – италианец, чужденец като мен, ме посъветва да забравя за трюфелите.

- Защо не вземете вместо тях манатарки? – попита той, докато съзерцавах черните, подобни на заешки изпражнения парчета, които в очите ми святкаха като диаманти.

- Не е същото, трюфелите са афродизиак.

- Моля?

- Те са еротични – поясних аз, за да не влизам в подробности.

Сигурно съм се изчервила, защото човекът излезе иззад щанда и се приближи до мен с особена усмивка. Предполагам, че ме беше взел за нимфоманка, готова да натърка ерогенните си зони с неговите трюфели.

- Романтични – прошепнах аз, пламнала вече до уши.

- А! За някой мъж? Годеник или съпруг?

- Ами, да ...

Сарказмът в усмивката му тутакси изчезна; той се върна зад тезгяха и ми подаде малко шишенце, подобно на парфюм.

- Olio d’ oliva aromatizzato al tartufo bianco – обяви италианецът с тон на човек, който измъква асо от ръкава си.

– Зехтин с дъх на трюфели – обясни.

И веднага пъхна в найлонов плик няколко черни маслини с указанието да ги измия обилно с вода, за да залича вкуса им, да ги накълцам на дребно и да ги накисна за няколко часа в трюфеловия зехтин.

- Не по-малко романтично от трюфелите, но много по-евтино! – увери ме той.

  Така и направих. Омлетът стана чудесен и когато изисканият кавалер долови неподражаемия аромат и ме запита с изненада дали тъмните парченца не са трюфели и къде, дявол да го вземе, съм ги намерила, аз направих неясен жест, който той изтълкува като кокетство. Погълна омлета, поглеждайки ме накриво с мрачно изражение, което тогава ми се стори неотразимо, но сега от висотата на годините, намирам по-скоро за смешно. Радвам се, че му дадох маслини. Славата му на ухажор беше не по-малко преувеличена от тази на трюфелите”. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6964 |14.12.2007 Дончо за Данчо . 34| 33766 |04.12.2007 Петя Дубарова – поетесата, която остана завинаги на 17 . 2| 11053 |14.11.2007 Издигнаха паметник на Радичков в София, ще има негова статуя и в Монтана . 9| 6811 |10.11.2007 Да уловиш голямата риба или да станеш голям режисьор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads