Реклама / Ads
1| 5898 |21.02.2010 АРТ ДЖУНГЛА

"Златна мечка" за Турция

.
Семих Капланоглу със Златната мечка от Берлинале
Най-голямото отличие на Берлинале - „Златна мечка“ за най-добър филм бе присъдено на турския филм „Мед“ на 46-годишния режисьор Семих Капланоглу.Роман Полански спечели „Сребърна мечка“ за най-добър режисьор за политическия си трилър „Писател в сянка“.
 
Каквото и да е причината за решението на журито, то ще бъде прието главно като израз на солидарност с режисьора, който може да бъде екстрадиран в САЩ заради съдебно дело от 70-те години на миналия век.

Полански изпрати послание чрез един от своите продуценти – Роберт Бенмуса, който прие наградата от негово име: „Дори и да можех да дойда, нямаше да го направя. Последния път, когато отидох да приема наградата си на фестивал, свърших в затвора", гласи посланието на Полански.

Сензационно отличието „Златна мечка“ за най-добър филм бе присъдено на трогателната турска драма „Мед“( Honey) на 46-годишния режисьор Семих Капланоглу. “Мед” е завършек на автобиографична трилогия, състояща се още от “Яйце” (Egg) и “Мляко”(Milk), която разказва затрогващата история на малко момче, което влиза в гората, за да търси изчезналия си баща, тръгнал да събира мед за прехрана. Дългите статични кадри, бавният ритъм и малкото реплики са запазена марка за филмите на Семих Капланоглу. Това са и качествата, които нареждат режисьора сред новаторите в седмото изкуство. Подобно на предишните му два филма от трилогията, "Мед" е визуална притча за "трудностите на израстването", в която централната роля е отредена на бащата. Според уважаваното в киносредите издание “The Hollywood Reporter” филмът “Мед” е един от малкото жизнеутвърждаващи филми на тазгодишното „Берлинале".

По време на фестивала “Мед” бе класиран на трето място след румънския фаворит "If I Want To Whistle, I Whistle" на Флориан Шербан и “Писател в сянка” на Роман Полански от престижното американско списание "Screen International", което класираше филмите от конкурсната програма по рейтинг точки на всеки следващ ден след прожекциите им.

Голямата награда на журито "Сребърна мечка" бе присъдена на румънския режисьор Флориан Шербан за филма му “If I Want to Whistle, I Whistle”. Румънският филм, който бе удостоен и с наградата на името на Алфред Бауер (създател на фестивала), се превърна в любимец номер едно на публиката и критиката, още в първите дни на юбилейното Берлинале.

Японката Шинобу Тераджима получи признанието за най-добра актриса за участието във филма "Caterpillar" на режисьора Коджи Вакамацу. “Сребърна мечка” за най-добър актьор си поделиха двама руснаци – 23-годишният Григорий Добригин и Сергей Пускепалис, който е на 43, за трилъра на Алексей Попогребски „Как завърших лятото“, удостоен също така и с награда за операторско майсторство за работата на Павел Костомаров. "Как прекарах миналото лято" е заснет с дигитална камера из заснежените полета на Чукотка и впечатли фестивалната публика с неподправеното си отношение към северната природа. Попаднали в прегръдката на студове и ветрове, двамата мъже успяват да задържат зрителското внимание цели два часа.

Призът за най-добър сценарий отиде при японския филм “Разделени заедно” (Apart Tpgether), с който бе открито 60-то издание на известния кинофрум.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6367 |20.02.2010 Паднете двуизмерно в Заешката дупка . 0| 7457 |19.02.2010 Такеши Китано можел да стане престъпник . 1| 5888 |18.02.2010 Четирима кинаджии получават наградата на София . 9| 38657 |25.01.2013 Владимир Висоцки и любовите му

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads