Реклама / Ads
180| 11780 |12.08.2011 ЧЕРНО И БЯЛО

Ив. Костов: Идват инфлация и нова криза; ще оцелеят богатите!

.
Иван Костов
И на "Титаник" са загивали пасажери от І-ва класа, но много по-малко, коментира Костов. Цялото правителство не издържа теста по "Лукойл". Това бил един от нередките случаи, в които Борисов едно говорел, а друго ставало.
 

Възпрепятствана е проверката дали Лукойл участва в източването на ДДС и акцизи и дали има укриване от страна на Лукойл Нефтохим, обяви по НТВ лидерът на ДСБ Ив. Костов. Сега проверката не можела да се направи, защото предприятието не е спряно. Цялото правителство не издържа теста, вкл. и премиерът. Той извика на червения килим за обяснение тези, които защитиха обществения интерес. Сега въпросът беше прехвърлен в съда и той спря проверката. Това е един от нередките случаи, в които Борисов едно говори, а друго става, коментира Костов.

Председателят на ВАС г-н Колев беше назначен без конкуренция на този пост от ГЕРБ, добави синият лидер. Решението на съда е по-скоро политическо и по целесъобразност, защото ще се нанесат големи загуби на руския монополист, а не на железниците и въздухоплаването, защото доставчик е стоковата борса. Щеше да се види, че цената на горивото щеше да падне, щеше да се види картелното споразумение, добави той.

Лукойл запази монополното си положение, трябваше при тази ситуация горивата да паднат с над 20 ст., каза Костов.

Лукойл и това, което става е епизод от онова, което се задава, осведоми лидерът на ДСБ. Несравними са условията преди 13 години на едно социалистическо предприятие в дългове и сега; не отчитам като своя грешка продажбата на Лукойл; Москва е единственият доставчик на суров петрол в региона, каза Костов, но отказа да си спомни цената, на която бил продаден комбинатът.

Премиерът каза, че Алекперов му обещал да вложи 1 милиард в Нефтохим, това са пари за нов завод, може и по-малко да излезе, съобщи Костов, според когото цялата работа била просто рафиниране на суров петрол, за да излизат фракции.

Държавата трябва да защитава българските семейства и фирми от монополното положение от когото и да е на пазара, пожела лидерът на ДСБ.

Никой не коментира изявленията на премиера за кризата и финансовата дисциплина у нас и това е учтивият начин да му се каже да не говори празни приказки. Моята прогноза е, че кризата ще се задълбочи, прогнозира Костов за България. Всички знаели, че шансовете това да стане били много по-големи. Домакинствата затягат коланите; те имат точно антикризисно поведение, те са поели допълнителна данъчно-осигурителна тежест, намалили са разходите и са увеличили спестяванията си, обясни той. Потреблението продължава да намалява, увеличават се влоговете в банките; това се прави от хора средна ръка, те имат типично антикризисно поведение, което, ако го имаха правителствата по целия свят, втората вълна на кризата щеше да ни се размине.

Малките и средни предприятия са във все по-тежко положение; тежестта на кризата е прехвърлена върху тях и върху хората, отбеляза Костов. В страната няма антикризисна политика, констатира той. Сега всичко става при много по-лоши условия - българското правителство няма резерви, излишъкът е на санитарния минимум и правителството трябва да излезе на пазара на ценните книжа. Затова задължително трябва да се проведат реформите в големи структурни сектори, които се отлагат, но се съмнявам, че това ще стане, добави Костов, който бил човек, който познавал противодействието на кризи.

ЕС ще се опита да излезе от кризата с вдигане на паричната маса, с печатане на пари, което ще доведе до вдигане на инфлацията, прогнозира Костов. Много е вероятно през следващите години да има затруднения в българския износ, ако цените у нас изостанат. Поведението на домакинствата е правилно; тези, които имат сигурни работни места, може и да не пестят. Високата инфлация засяга хората със слабо социално положение; и на "Титаник" са загивали пасажери от І-ва класа, но много по-малко, заключи Костов.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 152| 43640 |09.08.2011 Планът Ран-Ът . 1| 6699 |07.08.2011 Интернет-на 20 години; през 2040 г. става вече отживелица . 106| 42343 |02.08.2011 ДАНС разполага с компроматни голи снимки на Мая Манолова и Първанова? . 14| 17110 |29.07.2011 Николай Русинов: Натискахме се с Яна, не ми стана, пушихме трева и заспах

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads