Реклама / Ads
7| 8510 |21.03.2008 ЧЕРНО И БЯЛО

Мъничко, черничко, пълзи под земята, министри катурва - що е то?

.
През последните дни понятието „къртица” навлезе мощно в журналистическите жанрове. Повод бе арестът на зам.-шефа на ГДБОП Иван Иванов, който издавал тайни на сенчести бизнесмени.
 
В битността на „къртици" често се изживяват обикновени предатели. Иванов не е нито първият, нито ще е последният. „Къртиците" са на мода в големите фирми, където душат за тайни на конкуренцията, в разузнаването - там работата е ясна, по партийна линия - това си е наш патент и пр. Случаят очевидно е подходящ да се кажат няколко думи въобще за къртицата, както и за „къртицата".

kurtica.jpgСпоред Уикипедия къртицата (Talpa europaea) е сравнително едър насекомояден бозайник. Очите ѝ са закърнели и покрити с кожа. Живеят под земята. Там те прокопават дълги тунели с много разклонения, благодарение на острите си нокти. С помощта на осезателните си органи, при сблъсък с противник, къртицата се ориентира и излиза от тунелите, а нападателят трудно открива изход, а понякога дори остава завинаги в тунелите. Това последното може да смрази кръвта на не един борец срещу къртиците и „къртиците"... 

През последните дни някои медии ни зарадваха със заглавия от сорта на „Маргините с нова къртица", „Тихата къртица Иван Рилски", „Къртица в ГДБОП" и др. Странно е неизползването на кавички, но ние ще го приемем за многозначително.

Ровейки се в Google открихме и сравнително нова услуга на пазара за специални неща: „Фирма предлага защита от „къртица". Можем да назовем и фирмата, но не си е платила за реклама.

Пак Google ни отведе в далечната 1930 година. Тогава пред окултен клас в София била изнесена лекция под надслов: „Къртица, славей и пчела". В текста тези три животинки са описани като еквивалент на служене, почит и обич. Както виждате - нищо случайно. Друг е въпросът, на кого и с какви мотиви е служенето. И колко струва.

В интернет друг човек е написал:

Откачена гадинка - звездоноса къртица

kartica1.jpg Случвало ли ви се е да повторите знаменитата реплика на шопа от вица, който видял в зоопарка жираф, почесал се под капата и отсякъл "Такова животно нема!"? Съществуват изключително идиотски изглеждащи животни, и преди малко научих за още едно от тях - звездоносата къртица. Всъщност, и понятие си нямам какво е българското име - на английски е ster nosed mole, а официално се води Condylura cristata. Съществуват, съществуват и още как. Например честен политик. Да сте срещали подобно животинче? Или неподкупен катаджия. А беден митничар? Можем да продължим с богат учител, доволен българин и др., но ще изместим темата.

Бившата шефка на МИ5 в Англия Стела Римингтън стана писател. Вторият й удар, след „Заплахата", е книгата „Къртицата". Сюжетът е класически и доста страшноват. Лиз Карлайл, офицер от английските разузнавателни служби, научава от свой агент, че малка книжарница за ислямска литература е място за тайни срещи. Инстинктът на Лиз й подсказва, че там действа терористична група. Веднага е организирано наблюдение под прикритие и скоро става ясно, че се подготвя терористична акция. За всеобща изненада обаче Лиз е изтеглена от този случай. Никой не допуска, че в същия момент британското разузнаване е изправено пред още по-голямо предизвикателство, с което Лиз е призована да се справи. Сред нейните колеги има "къртица", внедрена преди години. Потенциалната заплаха за разузнавателните служби би могла да има разрушителни последици от мащабен характер. Дали Лиз щеше да надуши Иван Иванов, ако я бяха пуснали в ГДБОП? Не знам само как щеше да пренесе през аерогара София къртицотърсача. Най-вероятно нашите момчета от ГДБОП-а щяха да знаят за идването и преди още да е взела такси с шофьор британски агент на прикритие...

В спорта също понякога имат проблеми с къртиците. Миналото лято след като крадци отмъкнаха валяка за терена от базата на ЦСКА в Панчарево, последва ново шоу, пише фен на „червените". Истински жива къртица вгорчи живота на ръководството на клуба. Животинчето атакува официалния терен, на който червените играят домакинските си мачове на стадион „Българска армия". Служители от подръжката на съоръжението разкриха как преди няколко дни облещили очи от учудване, когато необезпокоявана къртицата се показала изпод чимовете на терена. „Бързо се организирахме и успяхме да я убием. Добре че не се появи на някой мач, че тогава щяхме да станем за смях пред цял свят", казаха подчинени на Александър Томов. Представяте ли си и ако в МВР размахат лопати срещу „къртиците" какво ще стане... Да не дава Господ. Прокуратурата е къде-къде по-хуманитарен инструмент. Българската де, не другите в ЕС.

kartica2.jpg Изкушаваме се да ви предложим и друг вид къртици, които трайно навлизат в българския живот. Става дума за многофункционалния прозрачен мултивибратор „Къртица". Можете да си го купите от сексшоповете в цялата страна. Струва 179 лв. Може да ви стори скъпо, но я си представете колко неприятни флиртове и нахални мъже може да ви спести една такава къртица с батерии... Нали знаете какво е вибратор? Да не се връщаме сега в трети клас.

Писателят Иван Димитриев пък е написал баснята

Рис и къртица

Така се случило - край някакви къртичини

за отдих Рисът спрял след дълго тичане.

И там към престарялата и тромава Къртица

със съжаление отправил следните слова:

„Уви! Нещастница си ти! Живееш във тъмница!

За теб са все едно гора, цветче, ливада, птица...

Живееш като в гроб! Живот ли е това?

Ако не дремеш, ровиш във пръстта.

Не те вълнува красотата на света.

А околността

лежи подобно длан пред мен

и виждам красоти на всяка крачка.

Опасността надушвам, щом съм застрашен.

Тук ястреб търси плячка,

там ластовица за дечицата си дребни

лови мухи нашир и длъж,

тук някаква лисица ту пъдпъдък, ту яребица дебне,

там заек се премята, стигнат от оловен дъжд.

Тук котка дави мишка в храст на глог,

а там от вимето на крава суче смок.

Пък още по-далеч - стръвница с паст червена

е погнала със рев една сърна ранена.

И кръвожаден вълк там агънце разкъсва..."

„Ах, стига! Спри! - Къртицата прекъсва

със ужас Риса. -

Започна от това, което виждаш, да ме втриса.

Нима е нужно зрение за тия ужасии? Та от страх

изтръпнах само като чух за тях!"

 

Такива ми ти работи с къртиците в България. Няма да се изненадаме, ако скоро вместо пздрав, ще се питат на улицата: „Открихте ли къртицата у вас?" Но това вече е параноя. Китайските производители на играчки обаче могат да спечелят добри пари, ако пуснат плюшени къртици в Илиянци. Като казах Илиянци и се сетих: знаете ли, че на Иван Иванов и двамата му колеги, които също бяха обвинени за връзки с лоши хора и им викали „илиянската тройка" и „светата Троица". Странно нещо е животът: да отговаряш за китайското карго, да следиш търговците с опънати очи и да им искаш рушвети, а те да ти пробутват малки сладки къртичета. За такъв сюжет и Стивън Кинг ще плати...

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 10825 |20.03.2008 ТВ „айдъли” масирано бастисват езика* . 33| 7726 |10.03.2008 Какви ги свърши Георги Първанов на 1 март 2008? . 4| 7763 |08.03.2008 Осми март - у нас купон, в Македония и Монголия почиват . 7| 6566 |04.03.2008 Антиновини: За БСП Петър Мутафчиев е невинен. Другарка става жаба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads