Реклама / Ads
89| 18617 |29.09.2011 ЧЕРНО И БЯЛО

Президентски хора в таен план за финансова дестабилизация

.
Азърбайджански фонд се опитва да налапа известна българска банка. В операцията са замесени съветник на президента Георги Първанов и съпругата му, зад тях наднича Трактора.
 

Мрачна новина обикаля през последните дни банковите среди. Съпругата на съветник на държавния глава „съветва” собственик на банка да пусне в трезора неизвестен азърбайджански фонд, след което да увеличи капитала на банката. Натискът е под формата на загриженост  за финансовата стабилност на страната и загриженост за състоянието на самата банка. Досега предлаганите инвеститори са били отхвърляни с различни аргументи, а в същото време натрапчиво е препоръчван инвестиционен фонд от Баку. Във финансовите среди са известни български банки с доста по-разклатено положение от въпросната банка, но натискът се стоварва именно върху нея, най-вече заради напълно ясната собственост - чисто българска.

 

Според източници от Централната банка и финансовото министерство решаваща роля в атаката има съпругата на президентския съветник Николай Кратунов – Пенка, която е член на ръководството на БНБ. Тя съветва собственика на банката да подпише с фонда от Баку, защото това било единственото му спасение. Справка в Гугъл показва, че съветникът Николай Кратунов е бил следствен по скандалната „Суданска сделка”


Става дума за опит да бъдат изнесени незаконно стоки с двойна употреба от заводите "Бета" в Червен бряг. Същият Кратунов е бил отвличан през 2006 г. и бит от неизвестни лица. По времето, когато главен прокурор е Никола Филчев, срещу Кратунов е оказван натиск. В този момент в ролята на спасител се появява Алексей Петров, който отговарял за охраната на Филчев. Той обещава да избави Кратунов от неприятностите по разследването за „Суданската сделка” срещу бъдещо сътрудничество, твърдят хора от службите. Този момент дошъл, когато Пенка Кратунова се оказва в БНБ, а чрез нея Трактора си осигурил влияние в най-важната финансова институция на страната. 

 

За "суданската сделка" през 2008 г. Кратунов получава присъда от 10 години затвор, произнесена от Плевенския съд. По-късно обаче апелативния съд във Велико Търново връща на прокуратурата делото за доразследване. До момента няма данни как се развива това дело.


За никого не е тайна, че именно  президентът Първанов силно настоявал Пенка Кратунова да влезе в УС на БНБ.

Въпросният инвестиционен фонд от Баку е представляван в България от небезизвестния Момчил Кръстев. Същият бе арестуван в акцията на МВР „Октопод” и беше обвинен в извършване на престъпления заедно с Алексей Петров. Именно той в момента води преговорите за влизането на азербайджанците в нарочената банка.

Странното в цялата история е фактът, че се атакува банка в добро състояние, която има извоювани позиции на пазара. Специалисти предполагат, че след неуспешния опит на „Октопода” и Петров да превземат „Токуда банк” преди време, сега са се насочили към поредната жертва, чрез която да се опитат да дестабилизират финансовата сигурност на страната. Това може да стане, като срещу минимално участие в банката източат авоарите й чрез фиктивни кредити, предизвикат ликвидна криза. Това ще ни върне към кризата от 1996 г. с опашки пред банките. Вече такъв опит за дестабилизация на финансовата система бе направен през май 2011 г., когато Трактора се опита да организира протести пред офисите на няколко български банки в страната. Тогава малко хора се вързаха на безумието, но сега опитът се повтаря, но с други средства и участници.  

 

Азърбайджан е в „черния списък” на Международната организация за борба с финансовите злоупотреби (FATF). Причината да се окаже в рисковата зона е недостатъчната борба на властите в Баку с прането на пари от престъпна дейност и тероризъм.

 

FATF обединява 35 водещи финансови разузнавания в света. „Черният списък” се съставя на основата на решение на Г-20. Целта е да се предпазват банки и държави от риска да попаднат в неиздгодна и опасна ситуация.

 

Наши финансисти предполагат, че е е твърде възможно въпросният азърбайджански фонд да е подставен играч, за вкарване на български престъпни капитали.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 11574 |20.09.2011 Таен план за нова Балканска федерация . 7| 6281 |05.04.2011 Марулите и хората . 11| 8449 |17.03.2011 Холивуд обсебва хората на Цецо . 32| 8802 |03.03.2011 Ю. Вучков: Ще направя списък на нови хора, които да ни управляват!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads