Реклама / Ads
12| 7106 |04.04.2011 ЧЕРНО И БЯЛО

Ройтерс: Корупция и престърност - все още бич за България

.
България, най-бедната страна членка на Европейския съюз, бавно се възстановява от дълбоката рецесия, която намали доходите и увеличи безработицата, удряйки по популярността на десноцентристкото правителство. Това се казва в коментар за рисковете пред България, цитиран от Ройтерс - агенцията, която публикува подобни анализи периодично за различни страни по света.
 

В сегашния анализ, посветен на България, се посочва, че поскъпването на храните и горивата, заедно с предприетите икономии и отлагането на реформите, доведоха до спад в доверието за кабинета на малцинството. Все пак, правителството все още упражнява солиден контрол върху властта благодарение на националистическата партия "Атака".

По-нататък се казва, че кабинетът понесе удар и заради неотдавнашния скандал с подслушванията, който породи подозрения за протежиране на високо ниво.

Правителството на Бойко Борисов трябва да представи по-категорични резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, за да запази доверието на ЕС, да спечели доверието на инвеститорите и да подсигури влизането на страната в Шенгенското пространство", пише Ройтерс.

По-нататък се прогнозира, че президентските и местните избори тази есен може да доведат до промяна в баланса на властта. Президентът социалист Георги Първанов представи плановете си за завръщането към активната политика. Според анализатори той може да се окаже популярната фигура, която да е в състояние да се противопостави на Борисов, чийто собствен мандат изтича през 2013 г.

Политическата нестабилност е малко вероятно да засегне българската валута - лева, тъй като тя е прикрепена към еврото, но може да доведе до увеличаване на разходите за подсигуряването на суверенния дълг на България и да увеличи цената за тегленето на заеми.

Корупцията и организираната престъпност все още са бич за България. Протежирането и необходимостта от подкупи за подсигуряването на бизнес сделки отблъскват чуждестранните инвеститори и подкопават икономическия растеж, пише Ройтерс. Анализът припомня, че Германия и Франция призоваха Брюксел да отложи присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство, планирано за март т.г., поради опасенията за корупция.

В позитивен аспект са отбелязани присъдите срещу двама високопоставени държавни служители заради злоупотреба с власт и незаконно присвояване на средства. Властите в София успяха да извоюват похвали от ЕС, но трябва да продължат усилията си и да поставят още високопоставени корумпирани служители зад решетките.

Върху репутацията на правителството бе нанесен сериозен удар в края на януари, когато записи, изтекли в медийното пространство, показаха, че Борисов е предложил защита на собственик на пивоварна от митнически проверки. Ройтерс пише, че Борисов е отрекъл всякакви нарушения и е заявил, че изтеклите записи са резултат от опитите му да прекъсне връзките между корумпирани държавни служители и босове на организираната престъпност.

Както и в предишни анализи Ройтерс посочва, че икономическата на България ще нараства по-бавно, тъй като бумът с недвижимите имоти, който бе двигател на предишния растеж, няма да се повтори.

По отношение на реформите също няма нови развития в сравнение с предходните анализи – намеренията на здравна и пенсионна реформа бяха изоставени заради протести и обществено недоволство.

Усвояването на европейските фондове върви по-добре през последната година, но въпреки това страната използва едва 10 процента от общо 7 млрд. евро евросредства, достъпни до 2013 г. Причините отново са мудна администрация и липса на добре подготвени проекти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 91| 14975 |02.04.2011 Тодор Славков: Т. Живков още го обичат; майка ми беше велика! . 0| 10561 |01.04.2011 Най-голямата първоаприлска лъжа . 31| 10930 |29.03.2011 Машинации и конфликти между собствениците на "Труд" и "24 часа" . 11| 8457 |17.03.2011 Холивуд обсебва хората на Цецо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads