Реклама / Ads
34| 9700 |10.03.2011 ЧЕРНО И БЯЛО

Зрителите - унижени от новините на турски?

.
Георги Лозанов
Дебатът по темата бил професионален, а натискът - недопустим, констатира Г. Лозанов в разговор за новините на турски по БНТ.
 

Навсякъде обществените медии обслужват различните общности, коментира по БНТ медийният експерт Георги Лозанов по повод новините на майчин език. Той напомни, че дебатът може да е за това - новини ли да се излъчват или други предавания; в този час ли да бъдат, или в друг, но всичко това било професионален, а не политически дебат. Тогава се срещат две нагласи и там се блокира процеса. БНТ има възможност да преосмисля процеса, в момента тези групи от аудиторията били слабо представени, каза Лозанов.

Тази борба се е водила още преди да има „Атака". Още когато се въведоха новините на турски, много хора бяха против, заяви проф. Станислав Станилов.Подобни новини не трябва да имат място в национален ефир, каза той и попита защо в противен случай нямаме новини на армейски, иврит, цигански. Има много българи, които се чувстват унижени от тези новини, констатира той. Българска национална телевизия затова се казва национална, а не българска обществена телевизия, тя е символ на държавата и новини на език, различен от българския, нямат място в нея, добави той.

Новинарски емисии на турски език в България може да има, но те трябва да бъдат излъчвани в регионален ефир, отчетоха всички участници в разговора.

Въпросът е законов и би могъл да бъде решен „с леко пипване на един текст", каза членът на УС на БНТ Бойко Станкушев. Предчувствам, че проблемът ще се реши цивилизовано. Апелирам да се направи голям дебат и промяна в закона, добави той. Въпросът с новините на турски не се разрешава години наред, защото винаги бива политически обвързан. Станкушев предупреди, че спорът за новините на турски у нас може да прерасне в сериозен скандал, който да се разрази и в Европарламента. Давате ли си сметка какъв скандал може да избухне. Кой ще носи тогава отговорност за това - вашите евродепутати ли, попита той представителя на „Атака" и напомни, че страната ни е подписала рамковата конвенция за защита на рамковите малцинства. Има нещо много патриотично в това, което правите, но не е това начинът, посъветва още той националистите, допълвайки, че те трябват да инициират промяна в закона. Станкушев обясни още, че новините на турски по БНТ представят информация за България, произведена от български журналисти. А защо не ви дразнят толкова турските сериали по другите медии, попита той.

Frognews.bg напомня, че от ПП Атака започнаха пореден рунд от битката срещу новините на турски език по БНТ. Пред сградата на БНТ вчера техни активисти протестираха срещу тях. Атака отброи 12 дни, които постави като ултиматум за спирането на тази емисия. След този срок хората на Волен Сидеров обещават постоянен протест пред БНТ.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 10548 |04.03.2011 Сейф ал Ислам има български двойник . 32| 8802 |03.03.2011 Ю. Вучков: Ще направя списък на нови хора, които да ни управляват! . 79| 9211 |24.02.2011 Църквата в кома . 5| 6822 |23.02.2011 Бейби бум на българчета: Алисия, Патрисия, Бальо и под.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads